PÅ RÄTT VÄG. Niklas Kronwall tar steg i rätt riktning efter sin knäskada.
World Cup 2016

Här gör sig Kronwall redo för World Cup: ”Börjar gå åt rätt håll”

ANNONS

En knäskada har satt frågetecken kring Niklas Kronwalls status inför World Cup, men nu lämnar han positivt besked. Detroit Red Wings-backens samarbete med den personlige tränaren Andreas Öhgren håller på att piska veteranen i form inför turneringen.
– För min egen del känns det bra att det är några månader kvar så att jag kan få igång bitarna ordentligt och knäet dit jag vill att det ska vara, säger Kronwall till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Ni har under sommaren fått träffa flera NHL-spelare här på hockeysverige.se som jobbar med personliga tränaren Andreas Öhgren. Allt för att komma så bra förberedd som möjligt till World Cup och NHL-starten. En spelare som under en längre tid har jobbat med honom är Niklas Kronwall

Den här sommaren har det i första hand handlat om att hjälpa honom med det krånglande knä han har.
– Jag hade träffat Andreas några gånger, sprungit på honom, så jag frågade honom om han hade möjlighet att köra ett pass eller två med mig och hjälpa till med dom skavankerna jag hade då. Det var faktiskt knäet under den tiden också. Det var så vårt samarbete började, säger Niklas Kronwall till hockeysverige.se efter ett av passen på ett gym i centrala Stockholm.

Kan du peka på något mer konkret som har förändrat dig genom den här träningen?
– Jag vill tro att jag är betydligt rörligare idag än vad jag har varit. Just då med höfter, axlar och så vidare. Det skulle jag säga är den största skillnaden.

Du har haft problem med ett krånglande knä, har den här träningen gjort någon skillnad då det gäller den biten?
– Ja, det tycker jag. Det börjar sakta men säkert gå åt rätt håll.

Hur jobbar ni för att få ordning på ett knä?
– Det beror helt på vilken typ av skada man har. I mitt fall just nu handlar det om att jobba i lägen som man kan jobba i och undvika lägena som gör ont eller felbelastar. Det är bara att lägga full fokus på övningar som jag kan göra fullt ut. Sedan successivt växla in dom här andra bitarna när det börjar kännas bättre.

Känner du en markant skillnad efter den här träningen?
– Ja, och framför allt känner jag att det hänt ganska mycket senaste veckorna, säger Niklas Kronwall som alltså ska åka med Tre Kronor till World Cup i Toronto om ett par månader. Ett besked han fick redan i mars av förbundskaptenen Rikard Grönborg.
– Jag blir alltid stolt och väldigt glad när jag blir uttagen. Det är något speciellt med Tre Kronor och att bära den tröjan.    

Vad hoppas du tillföra laget?
– Förhoppningsvis lite ledaregenskaper, vilket kanske är det mesta…

Rikard Grönborg har nämnt vikten av ditt fysiska spel, känner du själv att du har en dimension till att tillföra laget där?
– Jo, men det tror jag väl. Det är en bit som jag tror och tycker att jag behärskar ganska väl. Även om det inte är dom stora klockrena tacklingarna längre så är det ändå ett fysiskt spel i varje byte. Där kan jag bidra och komplettera några av dom andra killarna.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”DET ÄR NÅGOT VI KAN TACKA ‘LIDAS’ FÖR”

Tre Kronor skickar en imponerande backuppsättning till World Cup. Förutom Niklas Kronwall är även Oliver Ekman Larsson, Erik Karlsson, Victor Hedman, Anton Strålman, Niklas Hjalmarsson och Mattias Ekholm uttagna. En backuppsättning som på pappret imponerar på 35-åringen från Järfälla.
– Jag tycker att det ser ganska bra ut såklart. Det är en bra mix av alla möjliga olika ”skills”. Sedan är det en sak att det ser bra ut på pappret för det gäller ändå att få ihop det på isen också.

Har du någonsin spelat med en bättre backuppsättning i ett landslag?
– Inte med så många starka namn. Det finns ju en uppsjö i den här backbesättningen som är etta eller två i sina lag. Det vet jag inte om jag har upplevt tidigare faktiskt.

Har statusen och respekten för svenska backar i NHL generellt ökat senaste säsongerna?
– Det tycker jag nog och det är något vi kan tacka ”Lidas” (Nicklas Lidström) för. Under mer eller mindre 20 års tid var han den bästa backen där borta. Unga killar, i stället för att dom ville vara ”Foppa” (Peter Forsberg) och ”Sudden” (Mats Sundin) ville den generationen ville vara Lidström i stället. Det tycker jag att man ser ganska tydligt idag.
– Om man sedan tittar på den är nya generationen med Erik (Karlsson), Oliver (Ekman Larsson), (Victor) Hedman och så vidare så är det väldigt moderna typer av backar som dessutom är otroligt skickliga. Det är väldigt kul att följa alla nya backar som Sverige får fram just nu.

Många har högt ställda förväntningar på Tre Kronor i World Cup, något som även Kronwall själv har.
– Vi ska ha höga förväntningar. Jag tycker att man alltid då Tre Kronor spelar ska ha förväntningar på att laget minst ska gå till semifinal, men jag tycker att vi absolut har materialet för att slåss om guldet i World Cup.
– Sedan är det såklart små marginaler som avgör. Har vi ett bra målvaktsspel och bra ”special teams” så ska vi vara med och fajtas där uppe om guldet.

Vilka ser du som tuffaste motståndet då det handlar om att vinna World Cup?
– Kanada. Det är kanske det lag som alltid står högst upp, så att säga, materialmässigt. Sedan är det fem andra nationer, om dom får det att stämma kan vara med och slåss om det där uppe. Det kommer att vara otroligt små marginaler som avgör.

Vad är dina intryck av nya förbundskaptenen Rikard Grönborg så här långt?
– Det ska bli intressant faktiskt. Än så länge har jag uppfattat honom som otroligt seriös. Det ska bli spännande att följa honom och jag tror att han är rätt man att ta det här vidare, den nya generationen framåt så att säga.
– Jag har inte haft Grönborg som huvudcoach men som assisterande några gånger och jag gillar tänket han har.

Hur sugen är du på att World Cup ska dra igång?
– Det ska bli skitkul såklart. För min egen del känns det bra att det är några månader kvar så att jag kan få igång bitarna ordentligt och knäet dit jag vill att det ska vara. World Cup är något som jag ser fram emot väldigt mycket.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL