Kim Rosdahl.
SHL

Ynglingen som ska ta plats i ett erfaret Redhawks: ”Alltid en utmaning att vara yngst”

ANNONS

Att vara ung kan vara en utmaning i många situationer i livet. Kanske extra tufft i ett idrottslag med en hög snittålder. Men det är ingenting som hindrar Malmö Redhawks Kim Rosdahl.
– Jag ser det inte som en nackdel, säger 20-åringen till hockeysverige.se.

Den här säsongen ska Malmö ta nästa steg i SHL och återta positionen som man hade i under 1990-talet, det vill säga tillhöra den absoluta toppen i svensk hockey. Det ska man göra genom att ställa ett mycket erfaret lag på isen. Samtidigt är också Malmö det lag som har den högsta genomsnittsåldern i hela SHL. Enligt eliteprospects.com ligger idag snittåldern på 28,15 år. Då är den 18-åriga tredjemålvakten Tim Hultstrand inräknad. Yngst är annars forwarden Kim Rosdahl som fyllde 20 i maj.
– Det är väl alltid en utmaning att vara yngst, men jag är där på samma villkor som alla andra så jag ser det inte som en nackdel. Det viktiga är att dom tror på mig, säger Kim Rosdahl när hockeysverige.se når honom för en intervju.
– Vi vet att vi har ett bra lag och visst har vi några äldre spelare men dom håller än idag. Spelarna vi har fått in är, på pappret i alla fall, bättre än dom vi hade förra säsongen som fått lämna. Vi har ett väldigt starkt lag även om vi ligger lite äldre i snittet än vad dom flesta andra lagen gör.

FRUSTRERANDE NÄR POÄNGEN INTE KOMMER

Kim Rosdahl passar även på att hylla stämningen i den här upplagan av Malmö Redhawks.
– Jag tycker att det är en jättebra stämning. Många av dom nya spelarna har redan varit nere och tränat lite och kommit in bra i gruppen. Vi hade en bra stämning redan förra säsongen och vi har redan lärt känna varandra i gruppen, förutom amerikanerna som är nya.

Hur tajta är den här gruppen vid sidan av isen?
Gruppen är tajt och vi har en hel del killar som hänger med varandra bredvid isen och äter lunch med varandra varje dag, och även träffas på helgerna och kvällarna.

Du som kommer från Malmös egna led, hur ser det ut på ungdomssidan i klubben?
– Vi har några bra juniorer som är på väg upp samtidigt som vi har bra tränare för både J18 och J20. På så vis får killarna en bra utbildning på vägen upp. Dessutom kom J18 till semifinal förra säsongen så det kommer bra spelare underifrån.

Kim Rosdahl jagas av Röglespelare under Skånederbyt i november 2015. (Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson)

Forwarden gjorde sin första hela säsong i SHL 2015/16. Det blev 40 matcher och en assist för den 20-årige skåningen.
– Jag fick spela en hel del matcher och jag kom in i serien bra. Jag tyckte att det var en bra förstasäsong och får bygga vidare på den nästa säsong.

Det blev ”bara” en poäng från din sida, kan du känna en frustration över att det inte blev mer?
– Jo, det är klart att man blir lite frustrerad när inte poängen kommer. Sedan är det kanske inte viktigt att just jag gör en massa poäng, men det är klart att jag hade lägen att göra poäng och mål.
– Jag fick ändå gnugga på och förtjäna min speltid mer och mer. Sedan får jag kämpa vidare med det och hoppas på att det blir mer poäng nästa säsong.

Hur ser du på din roll i Malmö?
– Jag är en energispelare som bidrar med mycket fart och fläkt samtidigt som jag ska vara jobbig för motståndarna.

Vad ser du själv att du måste utveckla nästa säsong?
– Framförallt vill jag utveckla min snabbhet första fem, tio meterna. Jag är överlag ganska snabb men vill komma upp i hastighet lite snabbare.
– Jag jobbar mycket med det här med min fystränare (Freddie Sjögren), snabbhet, explosivitet och liknande. Det gav stora resultat redan förra säsongen.

”JAG TROR DET KOMMER BLI JÄTTEBRA”

Ny tränare nästa säsong blir den tidigare storbacken i Malmö, Peter Andersson. En tränare som Kim Rosdahl tror mycket på.
– Mina första intryck av Peter är bra. Vi kommer att spela ungefär samma typ av hockey som vi gjorde innan, men kanske med lite mera spets i anfallsspelet. Han är erfaren, har varit med förr och gjorde det riktigt bra i Lugano fram till det att han fick sparken där (i oktober under sin tredje säsong i klubben). Jag ser fram emot att ha honom som tränare och jag tror att det kommer bli jättebra.

Du var utlånad till Pantern under några matcher förra säsongen, känner du en rädsla för att även bli utlånad under nästa säsong?
– Nej, absolut inte. Jag gör mitt allt för att ta en plats i Malmö. Om jag får spela med Panterna så vet jag att jag får mycket speltid och får vara en bidragande spelare. Jag ser inte spel i Pantern som något steg ner utan tror att det också är något bra för min utveckling.

Kim, du som är uppväxt i Malmö, varför behöver staden ett lag i SHL?
– Det är alltid bra för stan att ha två lag i högsta serien med MFF i Fotbollsallsvenskan, MIF i SHL men även med Pantern i Hockeyallsvenskan. Folket här är mycket intresserade av sport. Då är det bra att vi har lag i högsta och näst högsta serien. Det är bra att det är mycket sport här i stan, det gillar fansen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch