Robin Lehner.
World Cup 2016

Bekräftelse – ingenting för Lehner: ”Bryr mig inte om vad andra tycker – det har tagit mig dit jag är”

ANNONS

Efter en säsong som till stora delar spolierades av en elak fotskada skulle en uttagning till World Cup kunna vara en skön bekräftelse. Men så resonerar inte Robin Lehner. Buffalo Sabres målvakt letar nämligen inte bekräftelse hos andra.
– Jag bryr mig inte vad andra tycker och det är väl det som har tagit mig dit jag är, säger han till hockeysverige.se.

Det skulle bli Robin Lehners stora genombrottssäsong. Trejden från Ottawa Senators till Buffalo Sabres förra sommaren gav göteborgaren, som fyller 25 år i morgon, den efterlängtade möjligheten att bli förstakeeper efter att aldrig fått möjligheten till det fullt ut i den kanadensiska huvudstaden.

Men säsongen 2015/16 blev inte vad svensken hade hoppats på. Redan i premiären den 8 oktober – mot just Ottawa – tvingades Lehner lämna isen halvvägs in i matchen efter att ha gjort illa foten.
– Jag fastnade i isen, vred mig och drog av varenda sena i foten. Det var inte så kul, konstaterar målvakten när hockeysverige.se når honom hemma i Buffalo. 

Skadan kom på flera sätt olägligt. Säsongen dessförinnan drabbades han av en hjärnskakning som höll honom borta länge och väl.
– Det är så typiskt. Jag har inte skadad under hela min karriär, så får man två på rad så här. Men det är som det är. Man går igenom saker och ting i sitt liv, det är inte så mycket att göra mer än att försöka acceptera det och göra det bästa av situationen. Men det är klart att det var jobbigt.

”JAG HANN VISA UPP KAPACITETEN”

Comebacken efter skadan skedde först i mitten av januari, men det var inte utan smärta som han återvände till isen.
– Foten var inte helt läkt. Det var vissa grejer som inte kunde läka av sig själv, så till slut var vi tvungna att köra en operation, säger Lehner som hann göra 21 matcher innan säsongen avbröts i förtid i mitten av mars.
– Jag hann i alla fall visa upp att jag har kapaciteten, att jag kan spela i den här ligan och hjälpa laget.

Ja, räddningsprocenten på 92,4 fungerar som en god indikation på att Lehner hade något bra på gång. Speciellt med tanke på de tuffa omständigheterna. Hans insats hann också leda till en plats i det svenska World Cup-laget, där han kom in som tredje målvakt efter att Henrik Lundqvist och Jacob Markström varit med i den första uttagningen i vintras.


Foto: Getty Images/Rob Carr

Men trots att säsongen var en kamp i uppförsbacke ser han inte uttagningen som en bekräftelse på någonting. Tvärtom. Robin Lehner säger att han inte är den typen av person som söker bekräftelse över huvud taget.
– Jag är som jag är. Det är klart att det är en ära att det är att bli uttagen och att få representera Sverige. Men samtidigt… Vill de ha med mig, fine. Vill de inte ha med mig, inga problem. Jag bryr mig inte vad andra tycker om mig som person eller spelare och det är väl det som har tagit mig dit jag är, konstaterar han ärligt.

Att han som den yngsta målvakten i truppen skulle ha något att lära av de andra och på så vis kunna dra lärdomar av sin World Cup-upplevelse tror han inte heller.
– Jag har spelat hockey sedan jag var liten och spelat i den här ligan fram och tillbaka sedan jag var 19. Jag har spelat i Ottawa och här i Buffalo. Visst är det kul att vara runt de svenska gubbarna, men om de kan lära mig något nytt, det tror jag inte.

TRÄNAR MED BARNDOMSKOMPISEN

Vad gäller den fysiska statusen känner Lehner att han är på väg mot storformen. Kroppen känns stark och han har inte längre några men av den opererade foten. Just nu tränar han på tillsammans med barndomskompisen Hawbir som är på besök i Buffalo och ska gå på is i början av augusti.
– Det känns jäkligt bra och jag ser fram emot säsongen väldigt mycket. Jag börjar komma i bra form och är självsäker på att det kommer att gå bra om jag bara får vara skadefri.

Buffalo Sabres har efter ett par år av tvivelaktiga resultat byggt upp ett riktigt intressant lagbygge. Under sommaren har man inte bara draftat Alexander Nylander och Rasmus Asplund, klubben har även sajnat New York Islanders vasse forward Kyle Okposo till ett långtidskontrakt. Dessutom visade ynglingarna Jack Eichel och Sam Reinhart framfötterna som rookies under fjolåret.

Bakom Buffalos lagbygge står general managern Tim Murray, en man Robin Lehner har fått oerhört mycket respekt för.
– Jag tycker att han är fantastisk duktig. Han har sin plan och kör på den fullt ut. Han är bestämd i sitt sätt och vet exakt hur han vill att det ska se ut. Han vill vinna, att vi ska komma till slutspel och lyckas. Det är kul att vi börjar få fler och fler riktigt bra spelare och då är det säkert fortfarande fler på väg in.

Vad säger du om Alexander Nylander?
– Jag har sett honom lite på JVM och i lite klipp här och där. Det är en väldig talang som verkar ha bra speluppfattning, klubbteknik och fart. Vi börjar få bra pusselbitar, som Eichel och Reinhart, spelare som Nylander kan spela med. Förhoppningsvis tar han en plats i laget direkt och gör oss till ett ännu bättre lag. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch