STJÄRNORNA UTEBLIR. Alexander Nylander och Oliver Kylington har lämnat återbud till U20-landslaget.
Nyheter

Ingen Nylander och ingen Kylington i Juniorkronorna: ”Alltid synd att det blir så”

ANNONS

Redan i morgon, fem månader innan JVM-starten, inleder Juniorkronorna sin resa mot turneringen i Montréal och Toronto. Men det blir utan två av de största stjärnorna, backen Oliver Kylington och forwarden Alexander Nylander.
– Hela hans försäsong har blivit lidande, säger förbundskaptenen Tomas Montén om Nylander till hockeysverige.se.

Solen skiner, stränderna är fulla av semestrande människor och ingenting skulle egentligen kunna kännas mer främmande än en hockeysäsong. Men för de svenska Juniorkronorna och nye förbundskaptenen Tomas Montén inleds vägen mot JVM i Montréal och Toronto redan i morgon bitti. Då lyfter nämligen planet som ska ta landslaget till USA för spel i det årliga försäsongsmatchandet som spelas i skarven mellan juli och augusti.

Den stora skillnaden i år jämfört med tidigare är att den inte spelas i Lake Placid utan i Plymouth i Michigan. Nytt för i år är även att Kanada skickar ett starkt lag till USA, vilket gör att Sverige kommer att ställas mot tuffast möjliga motstånd direkt då USA och Finland också kommer att finnas på plats. Svenskarna får dock en knapp vecka på sig att komma i gång. Första matchen spelas nämligen inte förrän nästa söndag.

Tidigare i veckan kom beskedet att Alexander Nylander inte kommer att finnas med i det svenska laget. Det beror helt enkelt på att superlöftet haft en alltför hektisk sommar. Tomas Montén förklarar varför man får klara sig utan 18-åringen:
– Det är alltid synd när det blir så, men han har haft en lång säsong och kom nyligen hem till Sverige, säger Montén när hockeysverige.se når honom på väg till Arlanda där det svenska laget samlas under söndagkvällen.
– Alex har haft mycket att stå inför och under draften. Utöver combine och draft var han en av talangerna som fick följa med under en av Stanley Cup-finalerna i San José, så hela hans försäsong har blivit lidande och han har dessutom missat en del i skolan och behöver tenta av det han inte hunnit med.

Montén var medveten om risken när han tog ut laget.
– Det är som det är och jag visste att den faran fanns. Han kände inte att han kunde följa med och prestera maximalt utifrån sina förutsättningar.

Hur ser han på spel i JVM?
– Han sitter i en jäkla sits. Han vill ju ta en plats i Buffalo och gör han det får han antagligen inte spela JVM, men gör han inte det kommer han gärna och spelar för Sverige. Jag tror att han tyckte att det var kul att vara med i Finland senast. 

Ersätter Nylander gör Västerås forward Lukas Zetterberg.
– Han var med oss till i Tyskland i februari och hade en spännande turnering. Han försvann till Skellefteå och fick miljöombyte och tände till där under förra säsongen. Jag ser honom som en offensiv spelare, en målskytt, så förhoppningsvis ska han kunna bidra till den rollen. Plus att han är rightskytt, precis som ”Nyllet”.


Lukas Zetterberg. Foto: Bildbyrån

OM KYLINGTON: ”UPPLÄGGET FUNKADE INTE JUST NU”

Ett annat namn som saknas i truppen är tidigare Färjestads- och AIK-backen Oliver Kylington, till vardags i Calgary Flames organisation.
– Vi hade en dialog och ett möte angående honom. Jag var intresserad och han var intresserad, men upplägget funkade inte just nu. Det är definitivt en spelare jag kommer att ha koll. Av vad jag har hört har han haft en bra säsong i farmarlaget Stockton i AHL.

Var det Calgary Flames som satte stopp?
– Det var mer hans personliga grejer, men han har väl fått tips och råd därifrån. Jag vet att han fick med sig grejer som de ville att han skulle jobba på under sommaren. Han kände att han behövde följa det fullt ut och jag köpte hans resonemang.

Bland spelarna som väl åker med till USA finns det många som går en spännande säsong till mötes. En av spelarna som Tomas Montén är extra spänd på att se är Timrås forward Jonathan Dahlén, som draftades av Ottawa Senators i andra rundan för en månad sedan.
– Han hade varit jäkligt bra redan innan kvalserien där, men var ju ännu bättre under den. Det är en spelare som ska bli kul att se på lilla rinken nu när han fått känna på den under träningslägret med Ottawa. Hade han fått den där boosten han fick förra säsongen lite tidigare kanske han hade varit med i JVM redan då.

Hur ser du på hans beslut att stanna i Timrå?
– Jättebra! Jag hade inte haft någon dialog med honom före eller efter för jag tycker inte att det är min uppgift att lägga mig i det. Men att stanna i Timrå och inte gå till SHL är smart. Är det något han behöver är det att bygga upp kroppen lite till och jag ser inte varför han då ska spela i en liga som är ännu lite mer fysiskt krävande och tung än Hockeyallsvenskan. Han kommer att utvecklas maximalt och bära en stor roll i Timrå. Det kommer att göra honom gott.


Jonathan Dahlén. Foto: Getty Images

HÅLLER KOLL PÅ 99:ORNA OCKSÅ: ”NÄR DE ÄR FÖDDA SPELAR INGEN ROLL”

Kullen med spelare födda 1997 har ofta beskrivits som något av en mellankull jämfört med exempelvis 96:orna, som kryllade av talanger. Det kanske främst beror på att kullen gjorde ett svagt U18-VM i Schweiz 2015. Montén tycker inte att man ska dra för stora växlar av det.
– Du har ganska många 97:or som gjort bra ifrån sig i både SHL och Hockeyallsvenskan. U18-VM är speciellt. Vi i Sverige är kanske inte efter, men vi ser lite mindre ut under den turneringen. Det tar kanske lite längre tid för oss att gå ifatt de övriga länderna, men ibland kanske vi till och med kliver om dem i längden. Nu får 97:orna visa att de är bättre än ryktet gör gällande då. 

Vilka tror du kommer att bli de bärande spelarna ur den här kullen?
– Jag har stora förhoppningar på de som var med på JVM förra året, Felix Sandström, Jacob Larsson, Gabriel CarlssonRasmus Asplund, Joel Eriksson Ek, Carl Grundström, Jens Lööke och givetvis Nylander även om han inte är med nu. Sådana killar är alltid viktiga, alla återvändare är viktiga, förutsatt att det blir bättre. Men om de fortsätter att ta steg i sina klubblag så är det klart att de kommer att få framträdande roller hos oss.

Du har en del 98:or med i truppen, men finns det även 99:or som du tittar på inför JVM?
– Det var fem 99:or (Olle Eriksson Ek, Timothy Liljegren, Erik Brännström, Rickard Hugg och Isac Lundeström) som var med på U18-VM i Grand Forks senast och de såg jag på plats då. De finns absolut med i tankarna. Jag ska ta ut det bästa laget och de spelarna som är bäst för de rollerna jag vill ha. När de är födda och hur gamla de är spelar ingen roll.

Vad hoppas du få ut av den här turneringen i USA?
– Först och främst att få titta på de här 25 spelarna som vi har med oss. Jag hoppas hitta många som jag kan titta vidare på under hösten och som kan vara blivande JVM-spelare. Sedan vill jag lära känna spelarna, för det är vissa av dem jag faktiskt aldrig har träffat.
– Sedan blir det såklart intressant att titta på motståndarna också, se hur de tränar, uppträder och spelar. Se vad de senaste trenderna är.

TRUPPEN TILL TRÄNINGSMATCHERNA I PLYMOUTH

MÅLVAKTER
  1. Felix Sandström, Brynäs
30. Adam Werner, Björklöven (Färjestad)
35. Filip Gustavsson, Luleå

BACKAR
  3. Jesper Lindgren, Modo
4. Jacob Larsson, Frölunda
5. David Bernhardt, Djurgården
6. Kristoffer Gunnarsson, Oskarshamn (Frölunda)
7. Jacob Moverare, HV71
8. Gustav Bouramman, Sault Ste. Marie (OHL)
9. Gabriel Carlsson, Linköping
23. Lucas Carlsson, Brynäs

FORWARDS
10. Marcus Davidsson, Djurgården
12. John Dahlström, Medicine Hat (WHL)
15. Lias Andersson, HV71
16. Carl Grundström, Frölunda
18. Rasmus Asplund, Färjestad
19. Lukas Zetterberg, Västerås
20. Joel Eriksson Ek, Färjestad
21. Jonathan Davidsson, Djurgården
22. Linus Ölund, Brynäs
24. Jens Lööke, Timrå
25. Sebastian Ohlsson, Skellefteå
27. Jonathan Dahlén, Timrå
28. Andreas Wingerli, Slellefteå
29. Oskar Steen, Färjestad

SÅ SPELAR JUNIORKRONORNA
(lokal tid) 

Söndagen den 31 juli 2016
31/7 klockan 13.00 USA Vit-Sverige, USA Hockey Arena

Måndagen den 1 augusti 2016
1/8 klockan 13.00 USA Blå-Sverige, USA Hockey Arena

Onsdagen den 3 augusti 2016
3/8 klockan 16.00 USA-Sverige, USA Hockey Arena 

Fredagen den 5 augusti 2016
5/8 klockan 13.00 Sverige-Kanada, USA Hockey Arena

Lördagen den 6 augusti 2016
6/8 klockan 16.00 Sverige-Finland, USA Hockey Arena

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL