Calle Ridderwall.
SHL

Tillbaka efter Rysslandsäventyret – nu ska ‘Bajaren’ frälsa Djurgården: ”Det är inga konstigheter”

ANNONS

Han fostrades i Bajen, men nu ska han ta en av de stora offensiva rollerna i Djurgården. Calle Ridderwall är tillbaka efter en säsong i KHL, och hoppas kunna vara ännu bättre än under tiden i HV71.
– Det är många andra spelare som lämnat, så det finns många platser jag kan gå in på. Det är jäkligt inspirerande att veta det, säger han till hockeysverige.se.

Djurgården har under dagen dragit igång sitt försäsongsläger på Bosön. Det är bara några dagar kvar innan man går på is, och det råder ingen tvekan om att det blir en efterlängtad ispremiär på söndag. Nyförvärvet Calle Ridderwall är tillbaka i Sverige efter ett år i rysk Sibir Novosibirsk, och känner ett sug över att få gå på is.
– I början tycker man det är skönt med semester, men efter någon månad eller två kommer suget tillbaka. Det är inte så jävla kul att köra barmark och gym hela tiden, för man är trots allt hockeyspelare. Det är på isen man vill vara, säger han till hockeysverige.se.

Den forne poängkungen från tyska ligan är imponerad över hur laget ser ut, rent fysiskt, och hoppas det kan visa sig på isen när säsongen drar igång om mindre än två månader.
-. Vi har många både starka och uthålliga gubbar, måste jag säga. Det ser bättre ut än vad det gjort i andra lag jag spelat i, säger han och fortsätter:
– Men det är jättesvårt att veta hur bra vi kommer vara. Till och med när man spelat med ett lag i flera år och känner alla grabbar är det svårt att förutse hur bra ett lag kommer vara. Det finns en stomme, men det kommer alltid någon underifrån som överraskar och gör en kanonsäsong. Men om vi har kapacitet att vara ett topplag? Absolut.

BB150419NJ036

För första gången sedan han var junior i Hammarby, för över tio år sedan, kommer Calle Ridderwall kunna kalla Stockholm för sin hemort igen. Att han har en bakgrund i Hammarby var ingenting som påverkade beslutet att spela i rivalen Djurgården.
– Nej, absolut inte. Jag är fostrad i Hammarby, det är min moderklubb, och det är ingenting man kan ta bort. Men Djurgården är Stockholms överlägset bästa lag, så skulle jag hem till Stockholm och spela i SHL var det Djurgården som gällde. Det är inga konstigheter egentligen.

2015-07-20 16_05_08-Интервью с Калле Риддерваллем_First interview with Calle Riddervall in Novosibir

Calle Ridderwall.

Varför valde du att komma hem till Sverige igen, efter bara ett år i Ryssland?
– Jag visste att jag inte skulle tillbaka till Sibir igen. De gjorde sig ganska snabbt av med alla importer utom målvakten. Men det fanns intresse från både Schweiz och KHL, och sen kom Djurgården in i bilden.
– Och det kändes rätt. Jag får spela på Hovet, får bo hemma i Stockholm, samtidigt som Djurgården tappat många spelare. Det gör att det öppnar upp sig en del möjligheter för mig, så när jag fick ett kontraktsförslag kändes det väldigt bra helt enkelt.

Hur mycket spelade det in att du får spela i Stockholm?
– Det är klart att det var en klar fördel för Djurgården, men det var tack vare det hockeymässiga först och främst. Jag hade inte valt det om det inte känts bra rent hockeymässigt. Men när jag fick höra klubbens, både kortsiktigt och långsiktigt, så kändes det rätt.
– Och allt är så enkelt nu. Jag har en egen lägenhet nära rinken, och får ha familjen nära om jag behöver hjälp med barnvakt eller något sådant… Det ger mig energi att ha det så enkelt.

Calle Ridderwall har spelat ishockey i Nordamerika, Tyskland, Tjeckien och Ryssland utöver Sverige. Han säger själv att den tyska mentaliteten är mest lika den svenska, och att Tjeckien ligger någonstans mellan Tyskland och Ryssland. Men tiden i Sibir var inte lika komplicerad som man kan föreställa sig.
– Det är en ganska bra stad faktiskt, bättre än många tror. Det är klart att folk i Ryssland på många sätt har ett annat tänk än man har i Sverige, men åker man dit och är förberedd på det så är det inte så jobbigt. Jag skulle säga att omställningen inte är så stor som man på förhand tror att den ska vara.
– Jag ångrar absolut inte att jag åkte dit. Det är mycket som är annorlunda, men jag trivdes faktiskt riktigt bra.

BB141025BB983

Under året i HV.

Senast Calle Ridderwall spelade i SHL var säsongen 2014/2015. Då sköt han 17 mål och spelade fram till 13, i HV71:s tröja. Nu hoppas han kunna bidra med ännu mer i Djurgården.
– Det är klart jag hoppas att jag har utvecklats av att spela i KHL. Det är en riktigt bra liga. Det vore jobbigt om jag kom hem till Sverige och kände att jag inte var en bättre hockeyspelare nu. Och om jag inte är bättre hockeymässigt så är jag det i alla fall erfarenhetsmässigt. Jag tycker jag blir en bättre spelare ju äldre jag blir. Man får in ett annat tänk med åren, och framför allt betyder rutinen mycket. På så vis vet jag att jag blivit bättre.  Sen är det såklart mycket annat som ska fungera. Du ska hitta kemin med andra grabbar, och så vidare.
– Men jag känner att jag kommer kunna bidra med mycket. Som jag sa innan är det många andra spelare som lämnat, så det finns många platser jag kan gå in på. Det är jäkligt inspirerande att veta det.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch