CHOCKADES AV JÄTTETREJDEN. Jacob de la Rose såg inte trejden som såg Shea Weber och P.K. Subban byta plats komma.
Nyheter

Jacob de la Rose tror på Subbans ersättare: ”Kanske den bästa defensiva backen i ligan”

ANNONS

Hemifrån Sverige har den svenske forwarden Jacob de la Rose följt de stora förändringarna som har skett i hans NHL-klubb Montréal Canadiens. Inte minst då den överraskande trejden som såg publikfavoriten P.K. Subban skickas till Nashville i utbyte för Shea Weber. Men till skillnad från de högljudda kritikerna tror de la Rose att hans lag har mycket att vinna på affären.
– Weber inte är någon dålig back utan kanske den bästa defensiva backen i hela ligan, säger de la Rose till hockeysverige.se om nyförvärvet.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är många som väntar på att Jacob de la Rose, 21, ska få sitt genombrott i NHL. Den tidigare lagkaptenen i Juniorkronorna lämnade Leksand för Montréal Canadiens organisation 2014.

Första säsongen blev lyckad för de la Rose. Som sistaårsjunior svarade han för fyra mål och totalt sex poäng på 33 matcher, men en handskada gjorde att sommarträningen inför förra säsongen inte blev den bästa. Resultatet lät inte vänta på sig utan han blev nedskickad till farmarlaget St John’s i AHL som sista spelare efter camperna.
– Klart att handskadan gjorde att jag fick en helt annan förberedelse. Jag fick börja använda puck en vecka innan camperna började vilket inte var helt optimalt, men jag känner inget av skadan nu så det där ingen mening att spekulera kring.
– Ibland blir det saker man får ta tag i och operera. Helt optimalt var det som sagt var inte men hur det påverkade min säsong kan jag inte svara på, säger Jacob de la Rose när hockeysverige.se träffar honom för en intervju på den asiatiska uterestaurangen i centrala Leksand samtidigt som stora raggarbilar rullar förbi bredvid oss eftersom Classic Car pågår för fullt i Rättvik.

Kände du dig tillräckligt förberedd när säsongen sparkade igång?
– Ja, jag kände mig bra. Det var bara att göra det bästa av situationen. 
Foto: Getty Images/Minas Panagiotakis

PAJADE KNÄET TIDIGT: ”VAR BORTA I NÄSTAN NIO VECKOR”

Det blev 34 matcher i farmarlaget förra säsongen och 22 i NHL. Givetvis ville de la Rose spela mer i NHL, men samtidigt är han medveten om att omständigheterna med skador gjorde att han mestadels fick hålla till i AHL.
– Det handlar om så små marginaler. Först blev jag nedskickad som sista spelare från campen. Första tio matcherna där var jag inget bra och sedan gick mitt knä, yttre ledbandet, sönder så jag blev borta i nästan nio veckor.
– När jag kom tillbaka efter den så tycker jag att det gick bra och jag fick också komma tillbaka upp då. Det var mycket upp och ner och en konstig säsong. Först var det en försäsong där jag inte kunde träna ordentligt. Sedan gick knäet sönder, men samtidigt är skador en del av sporten tyvärr och ingenting jag grubblar över nu.
– Det är bra att jag har kunna tränat bra den här sommaren och jag har gjort och gör fortfarande allt jag kan för att komma bra förberedd till det att jag åker över, säger Jacob de la Rose som under augusti månad tränar med sin gamla klubb Leksand.

Du gör ändå 22 matcher i Montréal, hur vill du sammanfatta den tiden?
– Jag tycker att det gick väldigt bra i matcherna där jag spelade center. Jag gjorde en del matcher på kanten också men det kändes bäst när jag var center och fick ett bra förtroende.
– Sedan blev det en konstig säsong för Montréal också med mycket skador. (Carey) Price gick sönder och vi förlorade en hel del matcher. Det blev lite som natt och dag jämfört med min första säsong när vi nästan vann varje match. Samtidigt är det bra att få testa på hur det är i båda miljöerna.

Känner du dig mer bekväm i centerpositionen?
– Ja, jag tycker att det känns bättre när jag spelar center, men jag vet att jag kan spela på båda positionerna så självklart spelar jag där dom vill att jag ska spela.

Montréal är en riktig hockeystad med en enorm massmedial bevakning av allt som sker i Canadiens. Men det ser inte Arvikasonen som något stort problem eller något negativt.
– Man följer varje steg som vi tar både på och utanför isen. Folket där kan mycket hockey. Går det bra så är det hur lätt som helst att leva där. Går det lite tuffare så är det klart att ställs lite högre krav på dig.
– Vad jag förstår är hockey den enda stora sporten där. Man är hockeytokiga och har man haft den historien som Montréal har så törstar man givetvis efter en ny framgång.

Montréal Canadiens skapade under sommaren enorma rubriker för trejden där man plockade in Shea Weber från Nashville på bekostnad av klubbens stora affischnamn de senaste säsongerna, P.K. Subban.
– Klart att jag blev lite chockad. Det var ändå vår högst betalda spelare i laget som blev bortbytt. Allt kan ju hända och så länge du inte har någon ”no trade-klausul” kan du bli bortbytt. Telefon kan ringa när som helst.
– Nu får vi in en mer defensiv back. Det hör till saken att Weber inte är någon dålig back utan kanske den bästa defensiva backen i hela ligan. Tiden får utvisa om det är en bra trejd eller inte för Montréal.

Är du överraskad över att det var just Subban som blev borttrejdad?
– Jag har slutat bli överraskad eftersom jag vet att vad som helst kan hända. Subban har visat att han är en bra back år efter år. Han var ju även med i All Star-matchen den här säsongen. Det är en riktigt bra offensiv back som jag tror kommer hjälpa deras lag samtidigt som dom redan har en otroligt bra backuppsättning. Nashville blir nog att räkna med den här säsongen också.

Du nämnde Weber lite kort, vad tror du han kommer tillföra Montréal?
– Som jag sa så är han kanske ligans bästa defensiva back. Dessutom har han ett fruktansvärt hårt skott så han kan säker göra några mål med det också. Han har varit kapten i Nashville och det är alltid bra att få in lite mer ledare i omklädningsrummet.


Foto: Getty Images/Joel Auerbach

BLEV ASSISTERANDE KAPTEN I FARMARLAGET: ”INGEN ANLEDNING ATT GRÄVA NED SIG”

Just det omklädningsrummet hoppas de la Rose får tillbringa mer tid i kommande säsong. Målet är att etablera sig i NHL, men samtidigt påpekar ynglingen att det har varit utvecklande att tillbringa tid i AHL, där han har fått spela i alla situationer och till och med blivit utsedd till assisterande lagkapten.
– Det är alltid kul att få mycket förtroende. Jag spelade både powerplay och boxplay när jag var nere i St John´s. Det är kul att dom tror på mig samtidigt som jag själv känner att jag är nog bra för att göra det.
– Det är både bra och dåligt att bli nedskickad. Det som är bra är att jag fått otroligt mycket speltid och utvecklas. Jag är fortfarande ung så jag behöver inte heller känna någon panik att ta steget upp. Sedan är det såklart att alla vill spela på en så hög nivå som möjligt.
– Är man där nere så är det bara att köra och det finns ingen anledning att gräva ner sig. Det är ingen annan som kommer att göra jobbet åt dig, tyvärr, säger de la Rose med ett lätt skratt.

Hur går dina tankar kring camper och inledningen av säsongen för din personliga del?
– Jag börjar bli mer och mer van med vad de här camperna handlar om. Det är full fart från början och det gäller att visa från första minuten att man vill vara i Montréal och inte i AHL. Det är vad som gäller för mig också.

Skulle det bli en stor besvikelse om du inte får inleda säsongen i NHL?
– Jag pratar inte i besvikelser eller succéer. Det kan gå snabbt. Blir du kvar kan du lika gärna bli nedskickad dagen efter. Blir du nedskickad från början så kan du lika snabbt bli uppkallad.
– Jag tror att det är för mig precis som det är för alla andra som är på campen, alla vill spela på en hög nivå som möjligt och jag vill ju ta plats i Montréal.

Är det dags för Jacob de la Roses genombrott i NHL kommande säsong?
– Vi får se. Jag hoppas att varje säsong kommer att vara ett genombrott. Det känns bra, jag är bra tränad och i bra form. Det är många småsaker som spelar in om det ska gå bra eller dåligt, men jag ska göra allt jag kan för att det ska bli mitt genombrott.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL