COACHFAVORITER. Chris Hartsburg rankar Connor McDavid, André Burakovsky och radko Gudas som tre av de roligaste spelarna han har coachat.
WHL

”Du får kanske aldrig mer än en chans att coacha en spelare som Connor”

ANNONS

Han har inte jobbat som coach på någon högre nivå, men Chris Hartsburg har haft ynnesten att jobba med tre minst sagt intressanta NHL-spelare under deras juniorår. För hockeysverige.se berättar han om hur det har varit att ha André Burakovsky, Radko Gudas – och inte minst Connor McDavid – på sin bänk.
– Du får kanske aldrig mer än en chans att coacha en spelare som Connor McDavid, säger Hartsburg.

Chris Hartsburg draftades av New Jersey 1999. Han kom aldrig hela vägen till NHL som sin far Craig Hartsburg. Men å andra sidan har han coachat några av NHL:s mest lovande spelare, Connor McDavid och André Burakovsky. Han har även varit med och coachat den tjeckiske World Cup-backen Radko Gudas, för övrigt son till tidigare storbacken Leo Gudas.
– Jag började coacha efter det att jag slutade spela 2007. Det började med Colorado Eagles i CHL, där jag tidigare spelat. Där var jag kvar till 2009. Mellan 2009 och 2013 coachade jag Everett i WHL mellan 2009 och 2013. Sedan flyttade jag till Erie Otters säsongen 2013/14 och efter den och fram till nu är jag i Lincoln, USHL, säger Chris Hartsburg till hockeysverige.se.

Givetvis har hans syn på hockey influerats mycket av hans pappa Craig Hartsburg som spelade i Minnesota North Stars mellan 1979 och 1989 och lagkapten för samma klubb under sju säsonger. I dag är han assisterande coach till John Tortorella i Columbus.
– Jo, han har verkligen haft ett stort inflytande på mig. Det finns så mycket mer i coachjobbet än bara ”X och O”. Jag kan ärligt säga att jag inte hade varit en head coach i dag utan hans vägledning.

Connor McDavid är redan nu, vid 19 års ålder, en av NHL:s bästa spelare, en center som förväntas lyfta Edmonton Oilers ur NHL:s bottenträsk. Hartsburg coachade honom under McDavids tid i Erie Otters i juniorligan OHL.
– Du får kanske aldrig mer än en chans att coacha en spelare som Connor McDavid. Han är en mycket speciell spelare och ung man. Det som gör honom till en så stor spelare är hastigheten i allt han gör och spelsinnet. Han ser saker hända på isen innan någon annan gör det. En fantastisk egenskap, säger Hartsburg som också är imponerad över McDavid vid sidan av isen.
– Han är en väldigt seriös ung man som tar vara på tiden på och vid sidan av isen till att hela tiden bli en bättre hockeyspelare.


Foto: Getty Images/Bruce Bennett

”RADKO ÄR MIN FAVORIT!”

I samma Erie Otters-lag fick Chris Hartsburg möjligheten att bekanta sig med Washingtons svenske forward André Burakovsky.
– Det var verkligen ett nöje att coacha och vara i samma lag som André. Han hade alltid ett leende på läpparna, älskade att vara ute på isen och med sina lagkamrater. Han ägnade en hel del tid under vår tid tillsammans till att förbättra sitt spel. Att han jobbade och alltid jobbar så pass hårt är anledningen till att han i dag är ordinarie i NHL.

Fick du chansen att tala med Andrés pappa Robert Burakovsky om hans syn på sin son som hockeyspelare?
– Jag fick bara chansen att prata med Robert då han var och besökte André i Erie. Robert har väldigt bra koll på hockey från den tiden han själv spelade så jag respekterade hans åsikter om hur han såg på André som spelare.
– Jag hade även förmånen att träffa Andrés mamma och två systrar. Det är verkligen en fantastisk familj.

Vad krävs det av honom, tror du, om han ska bli en av dom bästa spelarna i ligan?
– Jag tror att samma sak gäller för alla talangfulla spelare, att dom måste vara konsekventa i det dom gör, att hans spel inte vacklar från match till match, att han visar upp samma höga klass på spelet dag ut och dag in.

Har du någon kontakt med Connor McDavid och André Burakovsky idag?
– Nej, det har jag inte. Det är båda fullt upptagna med sina karriärer, men jag är helt säker på att vi kommer springa på varandra någonstans någon gång och då får chansen att prata om våra liv.

Chris Hartsburg hade under sin tid i Everett även möjligheten att coacha Philadelphias Radko Gudas som ska spela för Tjeckien i World Cup. Den kontroversiella backen, som var i en del blåsväder för sitt fysiska spel förra säsongen, har kommit att bli en av Hartsburgs favoritspelare.
– Radko är min favorit! Hans inställning till match och träning varje dag var ett nöje att följa, men också den beslutsamhet att hela tiden jobba för att bli en bättre spelare var något som jag tyckte stack ut. Han spelade den säsongen med Ryan Murray som i dag spelar för Columbus. De visste båda att de skulle bli proffs. 
– Jag tror att Radko verkligen har hittat hem i Philadelphia. Han är hårt arbetande, fysisk i sitt spel och otäck att möta, en spelare som Flyers fans verkligen älskar. Jag är verkligen glad över att se honom lyckats och blivit så framgångsrik.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch