Anders Forsberg.
Nyheter

Det nya svensklaget i NHL: ”Han har definitivt haft ett finger med i spelet”

ANNONS

Mellan 2000 och 2011 draftade de tre svenskar. De senaste tre drafterna har Buffalo Sabres plockat fem blågula spelare. I kombination med värvningar av spelare som Robin Lehner, Anders Nilsson och Johan Larsson kan Sabres vara på god väg att bli det nya ”svensklaget” i NHL. Målvakten Linus Ullmark tror sig ha svaret på den plötsliga utvecklingen.
– Anders Forsberg, svarar han snabbt i en intervju med hockeysverige.se.

Färgerna på tröjan må till stor del vara gula och blåa, men Buffalo Sabres kan inte anklagas för att ha varit en speciellt svensk klubb om man ser tillbaka på klubbens historik. Sedan klubbens tillkomst 1970 har endast tio svenskar representerat Sabres. Av dessa är det bara fyra stycken – Henrik Tallinder, Jhonas Enroth, Johan Larsson och Calle Johansson – som har spelat fler än 100 matcher för klubben.

Nu är det emellertid på väg att ändras. För efter att Buffalo Sabres varit en klubb som under mångårige general managern Darcy Regier (1997-2014) nobbade svenskar har den nya klubbledningen med general managern Tim Murray i spetsen haft en benägenhet att satsa blågult.


Foto: Getty Images/Jen Fuller

Linus Ullmark är en av svenskarna som har kommit in i Sabres organisation under de senaste åren. Den tidigare Modo-målvakten valdes som 163:e spelare i sjätte rundan 2012 och gjorde 20 NHL-matcher för klubben förra säsongen. Han tror sig sitta inne på svaret varför klubben plötsligt har börjat värva och drafta svenskar i en så pass hög takt.
Anders Forsberg, svarar Ullmark snabbt och syftar på den tidigare SHL-tränaren som sedan ett drygt år tillbaka är europeisk chefsscout för klubben.
– Jag tror faktiskt att det är så. Jag har haft honom både som tränare och som scout och känner honom kanske lite bättre än vad andra gör. Jag vet att han hade stor inverkan på antalet svenskar det blev i Ottawa när han jobbade som scout där.

”HAR ETT ÖGA FÖR TALANG”

Ja, innan Forsberg blev tränare för Skellefteå 2010 gjorde han tre säsonger som scout för just Senators. Det var under den perioden som klubben draftade spelare som Erik Karlsson, André Petersson, Robin Lehner, Jakob Silfverberg och Marcus Sörensen.
– När han flyttade och blev coach i Skellefteå och sedan Modo blev det inte alls så många svenskar där. Nu är han hos oss och helt plötsligt är det sju-åtta svenskar på vårt development camp, konstaterar Linus Ullmark.
– Anders har ett öga för talang och potential, så jag tror definitivt att han har haft ett finger med i spelet till att det ser ut som det gör.

Fredrik Andersson.              Foto: Bildbyrån

Nu är Anders Forsberg inte ensam om att ha haft den här inverkan på Buffalo Sabres organisation. Redan innan Tim Murray, som han hade jobbat med i Ottawa, lockade honom till klubben fanns den tidigare landslags- och Modomålvakten Fredrik Andersson och den 28-årige stockholmaren Victor Nybladh redan som scouter i verksamheten. Andersson kan exempelvis påstås vara den som låg bakom att Sabres plockade just Ullmark i draften 2012.
– Det är såklart att ”Freddan” har betytt mycket för mig också. Jag har ju bland annat varit på någon målvaktskola när jag var mindre, men nu när han pushade för att de skulle drafta mig så är jag mycket tacksam. Vi har haft en bra dialog under hela tiden och jag har fått en bra info från honom om vad Sabres förväntade sig av mig när jag var i Sverige bland annat, berättar Ullmark.

Kommande säsong kommer Buffalo Sabres att ha fem svenskar på sin camp. Tre av dem är målvakter. Utöver Ullmark och tilltänkte förstakeepern Robin Lehner har klubben även tagit in tidigare Luleåmålvakten Anders Nilsson. Som om inte det vore nog har man även draftat Brynäs målvaktslöfte Jonas Johansson, som är utlånad till Almtuna den här säsongen.
– Det är roligt det där. Vi får se hur det går för Jonas i Almtuna nu, men vem vet… Nästa år kanske vi är fyra svenska målvakter på två lag i organisationen, skrattar Linus Ullmark.

Det om något skulle göra att Buffalo Sabres lever upp till sina blågula färger.

FAKTA: BUFFALO SABRES-SVENSKARNA

Robin Lehner, mv, 25
Kom till klubben via trejd med Ottawa Senators förra sommaren.
Värvades för att bli förstakeeper, men fick stora delar av förra säsongen spolierad av en fotskada som han drabbades av redan i första matchen i oktober. Går in på sista året på sitt kontrakt med klubben nu.

Anders Nilsson, mv, 26
Värvad som free agent under sommaren.
Återvände till Nordamerika i fjol och vann ett jobb med Edmonton Oilers under försäsongen. Startade riktigt bra, men fick allt mindre speltid ju längre säsongen led och trejdades sedermera till St. Louis Blues.

Linus Ullmark, mv, 23
Draftades som 163:e spelare i sjätte rundan 2012.
Flyttade till Nordamerika i fjol och trots en knepig försäsong med två höftoperationer kastades han in i NHL och gjorde riktigt bra ifrån sig när Lehner gick skadad under hösten.

Johan Larsson, c/fw, 24
Kom till klubben via trejd med Minnesota Wild 2013.
Efter många om och men har lagkaptenen för det svenska JVM-guldlaget från 2012 börjat etablera sig i NHL. Hade en stark avslutning på säsongen med Sabres och jämförs allt oftare med Samuel Påhlsson på grund av sitt starka defensiva centerspel. Förlängde kontraktet med ett år i våras.

Alexander Nylander, fw 18
Draftades som åttonde spelare i första rundan 2016.
Nästa jättelöfte att komma in i Sabres organisation efter Jack Eichel och Sam Reinhart. Förväntas få chansen att slå sig in i NHL redan till hösten.

DRAFTADE SVENSKAR

Gustav Possler, fw, 21, Djurgården
Draftades som 130:e spelare i femte rundan 2013.
Stort löfte som inte har fått det att lossna i Modo de två senaste säsongerna. Kanske kan flytten till Djurgården bli biljetten till ett NHL-kontrakt. Buffalo äger rättigheterna i ett år till.

Jonas Johansson, mv, 20, Almtuna (Brynäs)
Draftades som 61:a spelare i tredje rundan 2014.
Sjukdom förstörde sista junioåret, men Johansson studsade tillbaka starkt i Hockeyallsvenskan i fjol och får ytterligare en säsong med mycket speltid i Almtuna. Buffalo äger NHL-rättigheterna i två år till.

Victor Olofsson, fw, 21, Frölunda
Draftades som 181:a spelare i sjunde rundan 2014.
Fick ett rejält lyft under slutet av förra säsongen och var en av Modos bästa spelare i kvalet. Får nu möjligheten att utvecklas ytterligare i Frölundas erkänt goda miljö. Buffalo äger NHL-rättigheterna till 2018.

Rasmus Asplund, c, 18, Färjestad
Draftades som 33:e spelare i andra rundan 2016.
Den smarte tvåvägscentern förväntas få en framskjuten roll i Färjestad den här säsongen och blir kanske lagkapten för det svenska JVM-laget i Montréal. Går en spännande framtid till mötes.

Philip Nyberg, b, 19, University of Wisconsin
Draftades som 129:e spelare i femte rundan 2016.
Doldisback som har stått på tillväxt i Linköpings J20-lag de senaste säsongerna. Nu flyttar han till USA för att spela collegehockey. Anders Forsberg tror stenhårt på den storvuxne backen.

Hör Rasmus Asplund efter att ha draftats av Buffalo Sabres:

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga