Erik Karlsson
World Cup 2016

Världens bästa Karlsson står först i ledet: ”Vill vara en av de bästa, dag ut och dag in”

ANNONS

Han snuvades på Norris Trophy, men de flesta tycks vara eniga kring att Erik Karlsson är världens bästa back. Om en månad är han ansiktet utåt för Sveriges främsta backuppsättning någonsin. Men han räknar inte med samma istid som i Ottawa.
–  Om jag bara spelar tolv minuter, gör det bästa jag kan och vi vinner matchen så kommer jag vara gladast av oss alla, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Erik Karlsson anses av många vara världens bästa back för närvarande. Säsongen 2014/15 fick han dessutom utmärkelsen Norris Trophy som ett bevis på att han var NHL:s bästa back. Förra säsongen togs 26-åringen från Landsbro ut till NHL:s All Star team för andra gången. Han fick även Guldpucken, det vill säga att han utsågs till Sveriges bästa spelare.

Den offensiva backen har nu spelat sju säsonger i Ottawa Senators och i två av dessa har han varit lagkapten. När hockeysverige.se träffar honom på World Cup:s upptaktsträff i Stockholm berättar han att den rollen inte har påverkat honom negativt.
– Jag tycker bara den här ledarrollen har påverkat mig positivt. Jag har utvecklat andra egenskaper som jag kanske inte hade innan, men som jag ville ha. Personligen har det varit en stor utmaning för mig, men samtidigt något som jag ser fram emot att få fortsätta med under resten av min karriär.

När det blåser som värst hur mycket är mediadrevet på dig som lagkapten för att få förklaringar på varför det gick som det gick?
– Det blir en del, så är det ju. Samtidigt kom det inte som en jättechock för mig när jag blev kapten eftersom jag varit med så pass länge, hade redan en stor roll i laget och fick ta mycket ansvar innan. Jag är van med det, men samtidigt är det kanske inte det roligaste att ha och göra med, men det är ingenting som jag har problem med.

Hur skulle du beskriva det media-tryck som är i Ottawa kring Senators?
– Det är givetvis väldigt stort. Ottawa är en kanadensiskt lag, med allt vad det innebär, det har alltid varit en bra hockeystad och folket där bryr sig så pass mycket. Vare sig vi spelar hemma eller borta så har vi ett stort media pådrag med oss.

Läser du det som skrivs i media om dig och laget?
– Nej, jag vet ju vad jag säger… Sedan är det självklart så att det inte är så att jag inte ser någonting. Jag vet vad som sägs och vad som skrivs. Självklart har jag koll på vad som händer där ute, men samtidigt är det ingenting som jag lägger någon energi på eller bryr mig om så jättemycket personligen. Givetvis är det ändå svårt att undkomma det som skrivs eftersom du påminns om det överallt.

Kan du släppa hockeyn helt när du stänger dörren hemma?
– Ja, det kan jag göra till en viss del. Jag är rätt bra på att koppla av och komma undan i vissa situationer, speciellt då jag är hemma. Under en säsong är du ändå uppe i att spela hockey. Det är ett 24-timmarsjobb och du behöver göra vissa grejer för att förbereda dig för dagen efter.

DCE160109_Bruins_at_Senators_045

Ottawa missade slutspel, men Erik Karlsson svarade för sin poängmässigt bästa säsong i NHL. På 82 matcher svarade han för 16 mål och totalt 82 poäng. När han ser tillbaka på säsongen är det med andra ord med blandade känslor.
– Säsongen var sådär och väldigt upp och ner. Vi tog oss inte till slutspel vilket var vårt slutgiltiga mål. Då känns det som att det blev en misslyckad säsong. Samtidigt tror jag att vi alla lärde oss mycket under säsongen som var. Förhoppningsvis kommer det göra oss till bättre hockeyspelare och till ett bättre lag då vi kliver in i nästa säsong.
– Personligen försöker jag lära mig av allting. Givetvis hade jag en bra säsong, men samtidigt känns det som att jag kan göra mer och utvecklas.

Kan du känna någon glädje över ditt poängrekord eller är det bara en besvikelse över att ha missat slutspelet?
– Det har inte varit någon säsong som jag kommer minnas tillbaka på direkt. Klart när allt väl är över och jag går igenom säsongen som jag har haft så kollar jag på grejerna som jag har gjort bra men också på grejerna jag hade kunna gjort och kommer att göra bättre nästa säsong. Det är vad jag fokuserar på just nu, att förbättra det som kan bli bättre och att förhoppningsvis det som redan är bra automatiskt hänger med.

EK

Karlsson briljerade i OS 2014.

När vi kommer in på ämnet World Cup ser man på Erik Karlssons ansiktsuttryck att det är en turnering som han sett ram emot att få vara med i.
– Det ska bli kul, verkligen skitkul, säger han med ett stort leende och fortsätter:
– Framförallt ska det bli kul att spela med det lag vi har med alla våra spelare på alla olika positioner. Det som är roligt är att få spela med världsstjärnor på alla platser och mot alla andra världsstjärnor i samma turnering. Det är något som jag har sett fram emot väldigt mycket.
– Sedan är det inte alltid man får chansen att representera Tre Kronor och Sverige i en stor turnering. Det gäller att ta vara på tillfällena man får. Man vet aldrig om det kan vara den sista.

Erik Karlsson har en stor roll i Ottawa och får också mycket speltid i sitt klubblag. I det här World Cup laget får vi se den kanske bästa backuppsättningen någonsin i ett landslag, vilket kan innebära att han liksom övriga backar inte får lika mycket istid som dom är vana med från klubblaget. Men det här är ingenting som bekommer Ottawabacken.
– Som sagt var så har vi världsspelare på alla positioner och backuppsättningen är stark. Givetvis vill jag ha en stor roll och vara en ledande figur i det här laget. Jag vill vara en av dom bästa dag ut och dag in, men samtidigt kommer alla ha sina roller. Om det innebär att jag kommer spela mindre än vad jag gör i klubblaget så är det ingenting som jag kommer ha några problem med.
– Först och främst vill vi vinna matcher. Om jag bara spelar tolv minuter, gör det bästa jag kan och vi vinner matchen så kommer jag vara gladast av oss alla.

BB150511JM036

Foto: Bildbyrån

Det har talats om att Erik Karlsson kommer spela i backpar med Arizonas Oliver Ekman-Larsson. Något som Landsbro-sonen gärna gör, även om han tycker att det egentligen inte spelar så stor roll vem han får spela med.
– Jag kan spela med vem som helst i det här laget. Jag skulle till och med kunna spela med Alexander Steen som backpartner om det skulle vara så ha ha…
– Jag och Oliver spelade tillsammans i OS under två matcher. Han är givetvis en riktigt bra hockeyspelare så det hade varit kul att få spela med honom, men det där tror jag är något som (Rikard) Grönborg och dom andra har lisat ut till september. Vi får testa oss fram för att se om det fungerar. Det där vet man aldrig och man kanske måste ändra på något under tiden fram eller under turneringen. Oliver är en av dom bästa i ligan så och det skulle vara väldigt inspirerande att få lira med honom.

Även Oliver Ekman-Larsson ser fram emot att spela tillsammans med Erik Karlsson.
– Jag fick chansen att spela med honom två matcher under senaste OS och gör det gärna igen. Det är ganska lätt att spela med honom. Det är bara att ge honom pucken, säger Ekman-Larsson med ett leende:
– Han har visat säsong efter säsong att han är en av världens, om inte den bästa, offensiva spelare på backsidan.

Erik, du har spelat hockey i Toronto ett antal gånger, vad förväntar du dig kring inramningen av turneringen?
– Givetvis ska det bli väldigt kul och Toronto är hockeyns Mecka. Det känns som att dom har kört på mycket om den här turneringen i media och det kommer vara mycket folk på plats som är där för att kolla på hockey.
– Det kommer vara fullt pådrag på stan och förhoppningsvis kommer det vara kul för fansen och alla som reser dit för att kolla. ”Over all” så tror jag att det är helt rätt att ha den här turneringen i.

Vilka möter du helst i finalen?
– Det är svårt att säga, men jag möter gärna vilket lag som helst i finalen. Så länge vi tar oss dit, vilket jag hoppas att vi gör, så kommer jag vara väldigt nöjd.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch