ÅTERFÖRENINGEN. Loui Eriksson kommer antagligen att få se mycket av tvillingarna Sedin den här säsongen.
World Cup 2016

Återföreningen som bådar gott inför World Cup: ”Kommer tillföra mycket för mig och Henrik”

ANNONS

De skapade magi tillsammans i Globen våren 2013 och förde Tre Kronor till VM-guld. Nu återförenas tvillingarna Sedin och Loui Eriksson i landslaget inför World Cup – och därefter i Vancouver Canucks. Chansen att spela med Sedinarna bidrog starkt till Erikssons klubbval när han blev free agent i somras.
– Självklart var det en del av det Vancouver presenterade för mig, att de ville få dit mig för att spela med dem, säger Loui Eriksson till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var bara fyra matcher, men det var fyra matcher av briljans.
Daniel och Henrik Sedin flögs till Stockholm, placerades i en förstakedja med Loui Eriksson och lyfte ett uträknat Tre Kronor till VM-guld. Tre år senare är det dags för en återförening. Inte bara i Tre Kronor inför World Cup, utan även i Vancouver Canucks.

När Loui Erikssons kontrakt med Boston Bruins gick ut den 1 juli var den 31-årige svensken en av de mest eftertraktade spelarna på NHL:s öppna spelarmarknad. Han valde att lyssna på lockropen från Vancouver och skrev ett sexårskontrakt med klubben värt 36 miljoner dollar – drygt 300 miljoner svenska kronor.
– Jag fick en väldigt bra känsla för Vancouver när jag pratade med dem, säger Loui Eriksson till hockeysverige.se under Tre Kronors pressträff i Stockholm.
– Det kändes väldigt bra för min familj, framför allt, och sedan var det många jag pratade med som tycker att det är en bra organisation. Det var viktigt för mig att komma till en organisation som kan ta hand om familjen och stötta en. Det kändes som det bästa alternativet och det ska bli jäkligt kul att komma dit och spela för dem.

Föga förvånande var möjligheten att spela i samma kedja som tvillingarna Sedin en del av Canucks pitch till svensken.
– Självklart var det en del av det de presenterade för mig, att de ville få dit mig för att spela med dem. Sedan får man se hur det går och hur de väljer att formera laget, men troligtvis får jag säkert spela med dem och det är alltid positivt när man har spelat tillsammans med dem förut.


Foto: Bildbyrån/Andreas L. Eriksson

”EN AV DE BÄTTRE TVÅVÄGSSPELARNA I LIGAN”

Loui Eriksson fick även ett samtal från Daniel Sedin i slutet av juni. Där listade han alla fördelar med att spela för Canucks.
– Jag sa att vi är på uppgång igen. Vi har haft några tunga år, men nu har vi några unga spelare som kommit in och tagit laget åt rätt håll. Han kommer att hjälpa oss ännu mer med den biten, säger Sedin som tror att det går att återskapa magin som han och Henrik hade med Loui i VM 2013.
– Han är så otroligt smart både med och utan puck. Han är alltid på rätt ställe, så han kommer att tillföra mycket både för mig och Henrik och för hela laget. Powerplay, boxplay… Han kan göra allt. Jag tycker att han är en av de bättre tvåvägsspelarna i ligan.

Loui Eriksson vågar inte ta ut något i förskott, men konstaterar att ”det finns en stor chans” att han spelar med tvillingarna även i World Cup nästa månad. Den assisterande förbundskaptenen Peter Popovic vill inte presentera några tänkbara kedjor, men säger att ”det vore dumt att inte testa” med tanke på deras historik.
– Det var väldigt enkelt att komma in i den kedjan, minns Loui Eriksson från Globen-VM.
– De är så smarta och skickliga spelare, så vi klickade väldigt snabbt trots att de kom in sent i den turneringen. 

Tvillingarna Sedin har haft bra kemi med åtskilliga spelare i Vancouver Canucks genom åren. Den gångna säsongen var det oftast dansken Jannik Hansen som återfanns på deras högerkant och Daniel Sedin gillade det samarbetet, men…
– För att laget ska bli riktigt bra tror jag att Jannik ska spela i en andra- eller tredjekedja. Då får vi större bredd i laget, Nu hade vi inte samma bredd när Jannik spelade med oss. Men om Loui spelar bra med oss och vi får ha lite fler friska spelare, för vi hade mycket skador i fjol, kommer vi att bli ett tuffare lag att möta.

Man kan tro och hoppas att detsamma gäller Tre Kronor i World Cup om Loui och Sedinarna återfinner sin magi.

FAKTA: SEDINARNA OCH DERAS KEDJEKAMRATER

Mattias Weinhandl
Var tvillingarnas lekkamrat både i Modo och juniorlandslaget tidigt i karriären. Som rightare med ett vasst skott och bra näsa för målet blev han det perfekta komplementet till Sedinarna.

Trent Klatt
Tvillingarnas första kedjekamrat i Vancouver när de kom till Kanada 2000. Långt ifrån den de haft bäst kemi med, men den amerikanske hjälpte i alla fall den lovande duon att finns sig till rätta i NHL.

Anson Carter
Forwarden med rastaflätorna, som sänkte Tre Kronor i VM-finalen 2003, satte personbästa i NHL med 33 mål under sin enda säsong i Vancouver 2005/06. Då som lekkamrat till tvillingarna.

Alexandre Burrows
”Alex Burrows är den vi har lyckats bäst med under en längre tid. Vi höll ihop med honom i fyra år och det var en kul tid”, säger Daniel Sedin om veteranforwarden som fortfarande är en del av Vancouver Canucks. Låg på mellan 26 och 35 mål per säsong när han spelade med tvillingarna mellan 2008 och 2012. Har tappat betänkligt i produktivitet sedan dess.

Radim Vrbata
Gjorde två säsonger i Vancouver innan han blev free agent i sommar. Den första säsongen sköt han 31 mål som lyckat komplement till Sedinarna. Den gångna säsongen spelade han för det mesta i andrakedjan – och sköt bara 13 mål.

Jannik Hansen
Den hårt arbetande dansken satte personbästa med 22 mål förra säsongen efter att ha spelat med tvillingarna. Får troligtvis flytta på sig i och med Loui Erikssons intåg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL