Ted Brithén.
SHL

HV-kaptenen lämnar skadehelvetet bakom sig – redo att leverera: ”Ligger en säsong efter”

ANNONS

Han hade tagit sig hela vägen in i landslaget, imponerade som kapten i HV71 och vägen till NHL såg ut att ligga utstakad. Då kom skadorna som förstörde hela Ted Brithéns fjolårssäsong – och förde honom flera steg tillbaka.
– Man är revanschsugen, för det känns som att man ligger en säsong efter, säger HV-kaptenen till hockeysverige.se.

I fredags sparkade HV71 igång årets säsong med en träningsmatch mot Växjö. Jönköpingslaget föll visserligen med 3-1, men kunde glädja sig åt att lagkaptenen Ted Brithén fanns med i laguppställningen. Något som HV-fansen inte fick se allt för mycket av under fjolåret.
– Det är skönt att komma igång, även om det alltid är lite speciellt i början. Det var delar av matchen mot Växjö som vi inte är nöjda med, men det som är bra med försäsongen är just att man får ett kvitto på vad man behöver jobba på, säger 25-åringen till hockeysverige.se.

Skillnaden är dock stor när HV går in i årets säsong jämfört med fjolåret. Då var laget på allas läppar efter kaoset kring Andreas Johanssons avsked och rapporterade sprickor mellan spelarna och den förre tränaren. Media fyllde tidningar och webbsidor med skriverier om smålänningarna, medan man i år omges av ett helt annat lugn.
– Det som hände då är inget jag vill uttala mig om nu. För oss spelare var det aldrig någon särskilt stor grej, utan vi körde bara på som vanligt, säger Brithén.

Följer du med i det som skrivs och var det i så fall inte jobbigt med alla spekulationer och skriverier i media?
– Förr var man kanske mer intresserad av det som skrevs och då läste man det mesta. Nu har man insett och kanske framförallt lärt sig av de äldre spelarna att man inte kan läsa allt.
– Nu vet man att många av de som skriver inte vet någonting och man läser bara det som skrivs av de som man tycker har något vettigt att komma med.

FICK MYCKET STÖD AV FAMILJEN

Foto: Bildbyrån

Som om inte alla skriverier och allt kaos som omgärdade klubben vore nog var Brithén tvungen att försöka hantera det som lagkapten samtidigt som han gick skadad. Mardrömmen började med en inflammation i handleden i början av säsongen och sedan ville skadehelvetet aldrig ge med sig. I slutändan spelade forwarden endast 24 matcher i grundserien, där han ständigt påmindes om sina krämpor.
– Handleden stördes jag av hela säsongen. Jag spelade stelopererad. Sedan åkte jag ju på en hjärnskakning och det var helt enkelt en väldigt tuff säsong. Det känns som att man ligger en säsong efter nu och man är verkligen revanschsugen.
– Samtidigt försökte jag tänka att varje dag som gick hade jag något att lära. Jag kommer sannolikt ha fler säsonger i karriären där jag störs av skador och då gäller det att man tar lärdom. Samtidigt var det självklart svårt att gå vid sidan och inte kunna bidra när laget dessutom hade mycket avstängningar och skador.

Hur agerade du i din roll som lagkapten när du själv tvingades sitta på läktaren skadad under mer än hälften av grundserien?
– Jag tänkte att jag bara kan fokusera på de saker jag kan påverka själv. Jag försökte hela tiden komma till hallen med glad energi och vara positiv. Sedan kanske man ser något från läktaren som man kan föra vidare ner till de som coachar och spelar.
– Jag försökte helt enkelt bara vara med och bidra med det jag kunde och inte gräva ner mig.

Ett viktigt stöd för Brithén under den tunga perioden var familjen. Han coachades som bekant av brorsan Tim, som var assisterande tränare för laget, och hade också mycket hjälp av pappa Jim Brithén för att ta sig igenom säsongen.
– När man är uppväxt i en hockeyfamilj som jag är har man alltid fått höra att det går upp och ner under en karriär. Pappa har alltid pratat mycket om att man måste kunna hantera motgångar på ett bra sätt och försöka se framåt istället för att fokusera på det negativa.
– Han har ju varit med om det mesta själv och det är skönt när man har en familj som är så förstående. Det behöver man och är något som jag är tacksam över. Jag är väldigt glad över att jag har en familj som finns där och hjälper mig.

”VILL SPELA PÅ DEN NIVÅN JAG VET ATT JAG ÄR KAPABEL TILL”

Tim Brithén. Foto: Bildbyrån

Att coachas av sin storebror är något som inte många hockeyspelare får uppleva och Ted Brithén är tacksam för att han fått den chansen.
– Det var såklart lite speciellt. Han själv säger att det är det bästa jobbet han haft och det var verkligen roligt att få dela det ihop. Det var fantastiskt roligt och är en upplevelse vi båda kommer bära med oss i resten av våra liv.

Efter en sommar med bra träning är nu HV-kaptenen fit for fight igen och han hoppas nu komma tillbaka och spela på den höga nivå som han gjorde för två år sedan.
– Fjolåret var en riktig skitsäsong och nu vill jag bara komma tillbaka till att spela på den nivå jag är kapabel till. Visst är det en bit innan jag är där, men det känns som jag är på god väg.
– Jag vill vara minst lika bra som för två år sedan den här säsongen och gärna ta ytterligare ett steg extra. Kroppen känns bra, så nu är det bara att tuta och köra.

Vad kan vi då förvänta oss av HV71 i år?
– En bra grundserie där vi spelar ett bra spel och är konsekventa hela tiden. Vi ska ta steg framåt hela tiden. Sedan är vi alla vinnarskallar och det är självklart att vi har som mål att gå hela vägen – det finns inget annat.
– Vi har ett intressant lag med många unga spelare som har stor potential. Det ska bli spännande att se hur de utvecklas och vi har helt klart en bredd som ser bra ut, avslutar den nu 100%-ige HV-stjärnan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL