Per Ledin firar ligavinsten med Red Bull Salzburg förra säsongen.
Schweiziska ligan

Ledin: ”Är man absolutist och träningsnarkoman har man många år kvar”

ANNONS

38 år gammal är Per Ledin redo för ett nytt äventyr i ett nytt land. Efter att ha blivit mästare i Österrike med Red Bull Salzburg i fjol skrev han i veckan på för schweiziska Lausanne. Att åldern skulle sätta pinnar i hjulet för hans framfart är något han ständigt tvingas höra, men inget han tar på allvar.
– Är du absolutist, träningsnarkoman och gillar utmaningar och är nyfiken på att hela tiden hitta nyanser i träningen som gör att du blir bättre, då tror jag att man har många år kvar, säger Ledin till P4 Norrbotten.

Per Ledin har inga planer på att lägga av. 38 år gammal ser han nu fram emot en ny spännande hockeysäsong som kommer att utspela sig i Schweiz med NLA-klubben Lausanne.

Ledin fick kontrakt med Lausanne efter ett kort provspel där han spelade tre matcher på fyra dagar. Han gjorde starkt intryck på klubbledningen och fick fina vitsord från kanadensiske sportchefen Jan Alston.
– Han gillar mitt ledarskap, spelstilen och på det sättet jag är, att man kan entusiasmera folk både på och utanför isen. Det är tre ord som kännetecknar mig väldigt bra. Det är jag och det är det jag försöker göra varje dag, säger Ledin i en intervju med P4 Norrbotten.

Att han är för gammal för att spela på toppnivå är något han har fått höra med jämna mellanrum sedan han lämnade Luleå för ett drygt år sedan. Själv fnyser han åt påståendet och tror sig ha många bra år kvar i karriären.
– Jag får höra rätt mycket. Det tjatas hit och dit och jag måste själv försöka avdramatisera det. Media och många andra lever kvar i hur en hockeyspelare var för tio år sedan, men en 38-åring för tio år sedan är inte en 38-åring i dag, säger Ledin i intervjun med Peter Sundkvist.
– Är du dessutom absolutist, träningsnarkoman och gillar utmaningar och är nyfiken på att hela tiden hitta nyanser i träningen som gör att du blir bättre och det är det som driver dig, då tror jag att man har många år kvar.

”DET VAR TVÅ ANDRA SHL-KLUBBAR MED I BILDEN”

Ledin menar att hans nyfikenhet och experimentlusta när det kommer till träning kommer att hjälpa honom att förlänga karriären.
– Tittar man på andra idrotter – crossfit, gymnaster eller andra individuella idrottare – så tränar de oerhört mycket, men jag försöker fokusera på det som kan göra mig till en bättre ishockeyspelare. Jag jobbar mycket med styrka och kondition, men även rörlighet.
– Jag har jobbat med tre killar i JRM som står för individuell skridskoteknik för att bli rörligare och snabbare. Jag har jäkligt bra kvalité på det jag gör, men kanske inte lika mycket kvantitet som man gjorde i tidigare åldrar.

Innan han hamnade i Lausanne tränade Per Ledin under en kort period med Färjestad. Det fanns också intresse från andra SHL-klubbar, men äventyret i Schweiz lockade mer.
– När jag slutar och ser tillbaka på det här om fem, tio eller femton år så kände jag att Lausanne drog lite extra i motivationen. Givetvis har man en familj att ta hänsyn till och de kände också att Lausanne var något de vill uppleva. Sedan var det två andra SHL-klubbar med i bilden som jag helt enkelt fick tacka nej till.

På måndag drar flyttlasset till Schweiz för Ledin.
– Luleå på sommaren är vackert, men nu börjar det kittla. Det här är något jag sett fram emot, säger han till P4 Norrbotten.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch