Anders Lindbäck har skrivit kontrakt med KHL-klubben. …
Nyheter

Kontraktslös – men hoppfull: ”Övertygad om att jag kan spela i NHL”

ANNONS

Trots skador och knapert med speltid har Anders Lindbäck hållit sig kvar i NHL. Nu är han klubblös, men den svenske målvakten ser fortfarande sin framtid i Nordamerika.
– Jag är övertygad om att jag kan spela i NHL, säger han till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Under ett par års tid har det spekulerats kring att Anders Lindbäck fått sin sista NHL-chans. Men den storväxte målvakten har lyckats hålla sig kvar i ligan, och spelade förra säsongen 19 matcher för Arizona Coyotes.

Huruvida det blir en fortsättning i NHL vet varken Lindbäck eller någon annan idag. Svensken är kontraktslös, och tränar med Brynäs i väntan på att det ska lösa sig med en ny klubbadress.
– Jag har tränat med Brynäs i ungefär en månad nu, sen de körde igång. Det har varit kanon för mig att få komma igång med träningen tillsammans med dem, säger han när hockeysverige.se möter upp honom i Gavlerinken efter Brynäs årliga internmatch.

Förra säsongen fick ett hastigt slut för Anders Lindbäck. I februari slet han av hälsenan inför en match där han skulle vara reservmålvakt. Rehabiliteringen har dock gått bra, och enligt honom själv är han redo att gå för fullt.
– Ja, det skulle jag säga att jag är. Jag har faktiskt inte känt av något av skadan sedan jag gick på is, och jag är i otroligt bra form. Jag har ju faktiskt försäsongstränat i sex månader, haha.
– Samtidigt måste jag säga att man lär sig mycket av att vara skadad. Och erfarenheten är viktigare för en målvakt än vad den är för en utespelare, så jag är säker på att jag har mer att bevisa där borta.

182151024_024_Coyotes_at_Senators

Anders Lindbäck firar en seger.

”Där borta”, ja. Den tidigare Brynäs- och Timråspelaren gör inte direkt någon hemlighet av att det är i NHL han ser sin framtid, trots att det där slutliga genombrottet aldrig riktigt kommit i ligan. Någon oro över att han ännu inte hittat någon ny klubb känner han dock inte.
– Säsongen är ju inte börjat än, haha. Nej, ska jag vara ärlig är det klart att jag helst hade haft något klart nu. Samtidigt vet jag att det fortfarande finns några lediga platser i Nordamerika, och det är dit jag vill. Jag har utvecklats mycket sista åren, och det är bara synd att det blev som det blev med min skada förra säsongen. Men det finns ju så många hockeyklubbar i världen…
– Det viktigaste är att det blir rätt, och hittills har det inte varit något som känts tillräckligt bra. Jag kan inte vänta i all evighet, men det är fortfarande långt kvar till säsongen. Det viktigaste för mig har varit att få ordning på kroppen. De sa att jag skulle behöva sex månaders rehabilitering, och det har gått sex månader nästan på dagen nu. Jag är övertygad om att jag kan spela i NHL.

Hur mycket tror du skadan kommer hämma dig inför nästa säsong?
– Så länge du tränar och har någonstans att hålla igång så är du inte långt borta från att kunna gå in och spela. Har du några som kan stå och skjuta på dig så blir du inte ringrostig, även om det såklart tar några matcher innan man hittar toppformen. Men så är det alltid, oavsett om du blir skadad i början av säsongen eller slutet. Som jag sa så känner jag mig i en jättebra form, så det är bara matchformen som saknas.

GettyImages-497599310

Den 28-årige Gävlesonen har faktiskt ”bara” spelat 15 AHL-matcher i karriären, att jämföras med de 130 han fått chansen i när det gäller NHL. Men Lindbäck är inte helt främmande för att ta ett tvåvägskontrakt nästa gång, som skulle innebära en kraftig lönesänkning vid eventuellt spel i AHL.
– Jag vet inte riktigt hur jag känner för tvåvägskontrakt. Jag håller det öppet. Det beror lite på vad det presenteras för öppningar. Det viktigaste för mig är att det blir en lösning där jag får spela mycket, eftersom jag inte spelat så många matcher de senaste åren. Det har jag blivit lidande av, eftersom jag inte fått så många matcher jag behöver för att kunna fortsätta utvecklas. Det är svårt att bli riktigt bra av bara av att träna.
– Men jag har en agent som jobbar för fullt på att hitta en lösning. Hoppas jag, tillägger Lindbäck med ett skratt.

När tror du att du har en ny klubb klar?
– Ingen aning. Förhoppningsvis innan säsongen startar där borta, så man kan får en möjlighet att vara med på ”campen”.
– När börjar man här? Mitten av september? Ja, det är fortfarande en månad bort, och det är liknande i resten av Europa. I Nordamerika är det en månad till innan säsongen drar igång, så det känns bara skönt att få ta det lugnt och träna här tills allt känns bra.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL