FRÅN AIK TILL NHL? Roger Melin tror att Malte Strömwall och Robin Kovács kan ta steget den här säsongen.
Nyheter

Tror att AIK-duon kan ta plats i Rangers: ”De har spetsen som behövs för att ta steget”

ANNONS

De gjorde båda succé i AIK förra säsongen och belönades båda med NHL-kontrakt med New York Rangers. Malte Strömwalls och Robin Kovács tidigare tränare Roger Melin utesluter inte att duon spelar i NHL redan den här säsongen.
– Bägge har absolut möjligheten att slå sig in, det tror jag verkligen, för dom har den spetsen som behövs för att ta det steget, säger Melin till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
De var AIK:s två bästa poängplockare förra säsongen. Men nu tvingas AIK klara sig utan Malte Strömwall (42 poäng) och Robin Kovács (24 poäng). 
Det är inget konstigt i sig för ett lag som spelar i Hockeyallsvenskan att tappa sina främsta spelare. Det unika här är att båda går från samma lag i svenska andradivisionen till samma organisation i NHL, New York Rangers.

Men vad har Strömwall och Kovacs för möjligheter att ta en plats i NHL? En som har bra koll på de båda är AIK:s tränare Roger Melin. Hockeysverige.se reste till Hovet i Stockholm för att fråga honom hur han ser på deras kommande säsong i Nordamerika och vad som låg bakom deras utveckling under förra säsongen.
– Kovács, som är lite yngre (19 år, Malte 21 år) var i en utvecklingsfas som var ganska gynnsam för honom. Jag tycker inte att det var konstigt att han tog sitt nästa steg i sin utveckling.
– Strömwall har gått en lite annorlunda väg. Han hade ett par lite tyngre säsonger bakom sig där han kanske hade förväntat sig att få sitt genombrott lite tidigare. För hans del, när det gällde utvecklingen förra säsongen, tror jag att det handlade om trygghet. Lite grann som Maslows behovspyramid, att grunden till all framgång egentligen är trygghet. Vara där man kan utvecklas i lugn och ro. Det tror jag att han kände från det han kom hit. Från att kanske inte känt den tryggheten tidigare så helt plötsligt kände han att vi trodde och satsade på honom. Det här tror jag betydde väldigt mycket för Malte.

Roger Melin ser det inte som omöjligt att båda får inleda säsongen med New York Rangers i NHL.
– Det beror lite på vad deras organisation tror på dom, vilka chanser dom får och med vilken omgivning killarna får spela. Bägge har absolut möjligheten att slå sig in, det tror jag verkligen, för dom har den spetsen som behövs för att ta det steget.
– Däremot är det väldigt lätt att i den miljön hamna lite utanför eller få någon tränare som inte riktigt tror på dom. Då kan det bli jobbigt, men om det skulle ske så hoppas jag att dom orkar kämpa sig tillbaka via farmarlag.


Foto: Bildbyrån/Erik Simander

SÄRADE PÅ STJÄRNORNA: ”TYCKTE INTE ATT DE PASSADE IHOP”

Malte Strömwall och Robin Kovács spelade tillsammans på campen, men att ha dom båda i samma kedja är inte det optimala enligt Melin.
– Vi spelade inte Strömwall och Kovacs speciellt mycket här eftersom vi inte tyckte att dom passade ihop. Bägge är ganska ”puckkära”. Där borta kan det givetvis kännas som en trygghet när dom har varandra, men här kändes det som att vi hade spelare som passade bättre att spela med var och en av dom. Bland annat spelade Oscar Steen med Malte en del.
– Jag tror att framför allt Malte behöver en spelskicklig spelare bredvid sig. Robin är spelskicklig, men kanske lite för puckkär. Han skulle nog också behöva någon som är bättre på att spela lite mer ”give and go” med honom. I alla fall, om jag ska vara ärlig, är jag inte så hundra på att dom passar så bra ihop.

Hur är känslan hos dig att släppa iväg två av dina killar till New York Rangers, du måste i alla fall ha gjort något vettigt för dom under säsongen?
– (Skratt) Jag vet inte om jag har gjort något vettigt. Det är dom själva som har tagit sig dit. Jag tillsammans med resten av ledarteamet gör inte så mycket mer än att försöka skapa en miljö där dom känner att dom kan utvecklas.
– Möjligen är det så att vi har haft en miljö i omklädningsrummet som gjort att dom har känt sig trygga och kunde utvecklas. Sedan är det alltid killarna själva det hänger på, om dom orkar ta det här sista steget eller inte.

Men är det inte ändå ganska tillfredställande att släppa iväg två unga killar från Hockeyallsvenskan till New York Rangers. Trots allt pratar vi inte om färdiga landslagstjärnor från exempelvis Linköping eller Brynäs.
– Det är givetvis jättekul. Framförallt är det kul att NHL-klubbarna vågar satsa på spelare från Hockeyallsvenskan. Det är inte så vanligt.

Vem blir nästa spelare att flytta från AIK till NHL?
– Det borde rimligtvis bli (Jesper) Bratt som är draftad för New Jersey, men det där vet man aldrig. (Fredrik) Karlström har också sett väldigt bra ut. Han har kommit med i truppen nu på senare tid och var inte med från start i våras. Han är också draftad (Dallas). Samma sak med Arvid Henriksson som också är draftad (Montreal) och varit med oss en del. Ändå är det nog Bratt som är den mest logiska att vara nästa att ta steget dit över.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL