Oscar Alsenfelt.
SHL

Alsenfelt tillbaka efter skadehelvetet – utan att njuta: ”Så fokuserad på att orka”

ANNONS

Hemkomsten till Malmö blev inte alls vad han hade tänkt sig. En krånglande höft begränsade Oscar Alsenfelt till sju matcher förra säsongen innan han var tvungen att opereras. I går var han tillbaka – och höll nollan i comebacken mot AIK.
– Ska jag vara ärlig så fokuserad på att orka och göra rätt grejer – jag hann knappt njuta, säger Alsenfelt till hockeysverige.se.

14 januari. Det var då Oscar Alsenfelt gjorde sitt senaste SHL-framträdande mellan Malmös stolpar. En efterhängsen höftskada hade spolierat hela 29-åringens höst. Comebackförsöket i en match mot Växjö satte punkt även för resten av säsongen.

Sju månader senare gjorde Alsenfelt i går comeback när Malmö besegrade allsvenska AIK med 4–0 i en träningsmatch i Malmö isstadion. Dagen efter konstaterar han lättat att allt gått bra.
– Det kändes att det var mycket vätska som gick genom kroppen. Jag är rätt trött, men känner ingen smärta efter allt och det är såklart positivt, säger han till hockeysverige.se och skrattar lätt när han får frågan om det var extra njutbart att inleda en säsong på det här sättet med tanke på fjolårets skada.
– Ska jag vara ärlig så fokuserad på att orka och göra rätt grejer – jag hann knappt njuta. Det var inte så att man kände att det var extra kul att vara tillbaka.
– För att prestera måste man fokusera, inte hålla på att tänka på vad som har varit, utan vara här och nu. Ibland gör det att man har svårt att uppskatta var man befinner sig. Det är något jag vill bli bättre på.

Alsenfelt lämnade Malmö Redhawks juniororganisation 2006. När han i fjol återvände till klubben nio år senare var tanken att han skulle ta ett fast grepp om förstaspaden. Efter ett par starka säsonger i Leksand var Oscar Alsenfelt precis den typ av värvning som skapade optimism kring Malmös chanser att hävda sig i SHL som nykomling.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

”HAR LÄRT SIG ATT DET BRUKAR GÅ LITE DÅLIGT FÖR ATT DET SKA GÅ BRA”

Men för Alsenfelts del förvandlades hemkomsten snabbt till frustration. Efter att ha startat i sex av lagets åtta första matcher började han känna smärtor i höften.
– Det kom redan efter ett par matcher. Vi försökte med lite sprutor och kortison. Det hjälpte inte och då försökte vi lokalisera vad det var, men det tog rätt lång tid och det var också något felbeslut mitt i det där också, man trodde att det var något som det inte var, berättar målvakten.
– Att det drog ut på tiden hade ändå mest att göra med att jag ville testa nya saker och att jag var optimistisk kring över varje ny grej. Varje gång jag fick frågan sa jag att jag skulle vara tillbaka inom några veckor och det var för att jag verkligen trodde på det vi testade då. Men till slut insåg jag att operation krävdes och då tog det tid att få operationstid också.

För fyra och en halv månad sedan var det slutligen dags. Läkarna gick in i höften och skrapade bort de benpålagringar som hade lagt grund för Alsenfelts problem. Efter att ha rehabat under sommaren har han under den senaste tiden kunnat träna obehindrat och i går skedde alltså comebacken.

Trots att hela fjolårssäsongen förstördes och att han under hela skadeperioden kastades mellan hopp och förtvivlan kände han aldrig någon uppgivenhet. Han tror att de törnar han har fått tidigare i karriären, exempelvis den tuffa tiden i Modo 2012/13 och sortin ur SHL med Leksand 2015, har gjort honom mentalt starkare.
– Man har lärt sig att på något sätt brukar det gå lite dåligt för att det ska gå bra, menar han.
– Det kan komma ut något bra av detta om jag jobbar hårt och trots att det är en jobbig en skada är det något jag kan belönas av i slutändan. Har man varit med om sådana grejer innan vet man det genom fakta.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

OM KONKURRENSEN MED NIHLSTORP: ”KAN LÅTA KONSTIGT I VISSA ÖRON”

Att ha ett bollplank att diskutera sina känslor med under perioden har varit viktigt.
– Jag har en mental guru, Andy Swärdh, och vi har alltid haft en bra dialog som har hjälpt mig. Jag har jobbat med det här i tio år och har insett att allt händer av en anledning. Det har gjort det lättare för mig att vara positiv nu. Oavsett vad man gör i livet går det snabbare att ta sig igenom sina problem om man har kommit till den insikten, säger han.

När Oscar Alsenfelt gick in i förra säsongen var han ohotad etta mellan Malmös stolpar. Det är han inte den här säsongen. Klubben har värvat hem en annan Malmöson vars meriter överträffar Alsenfelts egna. Det handlar om Cristopher Nihlstorp som både har vunnit två SM-guld och blivit Calder Cup-mästare i AHL under karriären.

Alsenfelt skulle kunna se värvningen av Nihlstorp som ett tecken på att Malmös klubbledning har förlorat tron på honom efter förra säsongens skadebekymmer, men han väljer en annan väg.
– Jag ser det bara som positivt, faktiskt, säger han och lägger emfas på ”positivt”.
– Det kan låta konstigt i vissa öron eftersom att det kanske innebär färre matcher för mig. Men jag är i ett lagom stadie i karriären där jag har spelat väldigt mycket de senaste åren. Jag tror att bägge kan bli bättre av det här, men framför tror jag att det blir bättre för mig. Blir jag en bättre målvakt av det här spelar det ingen roll om jag spelar lite mindre nu, för då kommer det att lösa sig längre fram.
– Jag är tacksam för det här året, nöjd och trivs jättebra med ”Torpet”.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL