Wayne Simmonds.
Philadelphia

”Jag skulle inte säga att rasismen i sporten har försvunnit”

ANNONS

Han är född och uppvuxen i Kanada, men har tillbringat hela sin NHL-karriär i USA. Nu ger Philadelphia Flyers forward Wayne Simmonds en inblick i skillnaderna mellan länderna när det kommer till hockey och rasism.
– Det är enklare i Kanada. I USA känner man av det mer, säger han i en intervju med Sportsnet 590 The Fan.

Frågan om rasism är alltid aktuell, speciellt i USA där inte minst den pågående valrörelsen har skapat en hel del rubriker utifrån ursprung och etnicitet. Inom hockeyn kommer den också på tal då och då när det har skett incidenter med rasistiska motiv runt matchevenemang.

Så sent som i januari drabbades svenske forwarden Edwin Hedberg, som är född i Colombia, av det i KHL när åskådare kastade bananer mot honom efter en match mellan hans Medvescak Zagreb och Spartak Moskva.

En spelare som har utsatts för samma sak i NHL är Philadelphia Flyers-forwarden Wayne Simmonds, med jamaicanskt påbrå. Under en träningsmatch i London, Ontario, 2011 fick han en banan kastad emot sig när han skulle slå en straff.

Den typen av incidenter har tack och lov varit extremt ovanliga i NHL. Simmonds vittnar ändå om att rasismen fortfarande finns kvar i sporten. I en intervju med Sportsnets 590 The Fan ger han sin syn på hur det är ställt med rasistiska händelser inom hockeyn.
– Jag skulle inte säga att den har försvunnit helt och hållet, rasismen i sporten, för jag tycker inte att den har det, säger Simmonds.
– Jag har varit i situationer där det har sagts eller gjorts saker mot mig, men för min del blir det en slags motivation.

28-åringen växte upp i Toronto, men har tillbringat NHL-karriären i Los Angeles och Philadelphia. Trots att banan-incident inträffade i Kanada menar han att klimatet är mer öppet där.
– Att växa upp i Kanada var annorlunda. Hockey är livet i Kanada. Så när man växer upp som afroamerika och alla omkring dig spelar så är det enklare att komma in i det. Det var inte speciellt svårt. Min pappa är faktiskt en stor hockeysupporter. Jag har aldrig förstått varför. Han spelar inte själv, men han var den första som såg till att jag fick på mig ett par skridskor.

I USA påstår han sig ha upplevt mer rasism än vad som var fallet under uppväxten i Kanada.
– Jag vill inte säga att det är segregerat, men i USA känner man av det mer. Kanada och framför allt Toronto är en smältdegel där man har varje kultur representerad. Där har du allt under solen, det är som en smältdegel. Därför känner man inte av det lika mycket när man växer upp i Kanada. När jag flyttade till USA började jag känna av det lite mer, men jag har alltid bra människor omkring mig, så det har ingen effekt på mig.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL