VILL LYFTA JUNIORERNA. Förbundsordförande Anders Larsson hoppas kunna ge svensk juniorhockey ett lyft – även på hemmaplan.
SHL

Förbundets plan – vill höja juniorligornas status: ”En oerhörd potential”

ANNONS

JVM har vuxit till en stor angelägenhet i svensk hockey de senaste tio åren. Men vad kan göras för att profilera den inhemska juniorhockeyn bättre i vårt avlånga land? Förbundsordförande Anders Larsson vill initiera ett arbete för att höja juniorligornas ställning i Sverige.
– Vi har en oerhörd potential då det gäller juniorhockeyn. Kan Junior-VM vara populärt varför skulle inte vår juniorliga också kunna vara det? säger Larsson till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
I nummer fem av Tidningen HOCKEY inledde förbundsordförande Anders Larsson sin ledarspalt med rubriken ”Hög tid att lyfta juniorhockeyn”. I texten lyfte han fram tre lite extra spännande frågor:
1. Hur ska svensk hockey kunna producera fler svenska elitspelare?
2. Hur ska våra juniorlandslag kunna konkurrera om guldmedaljerna på VM?
3. Hur ska vi kunna göra juniorhockeyn mer populär här på hemmaplan?

I vilka banor tänkte Anders Larsson när han ventilerade dessa frågor i sin ledarspalt och hur nära svaret på dessa frågor är svensk hockey i dag? Hockeysverige.se reste in till Vasastan i centrala Stockholm där Larsson har sitt kontor för att söka svaren på frågorna.
– Utgångspunkten i det jag skrev då och som jag tycker är att om vi backar bandet lite, till 2002, då vi startade juniortemautredningen. Vi riskerade att åka ur A-gruppen i Junior-VM och vi hade inte något samlat sätt att jobba. Vi samlades oss då med juniortemautredningen som grund, hockeygymnasierna, elitklubbarna, hockeykonsulenter, distriktlagsverksamhet, små föreningar, förbundet centralt och så vidare, och gjorde en modell för hur vi ville jobba. I dag, så här 15 år senare, kan vi konstatera att vi har tagit väldigt många bra steg i rätt riktning. Exempelvis tävlar vi om medaljerna i Junior-VM och är en otroligt duktig leverantör av spelare till NHL, men det finns olika måttstockar på det här.
– Under den här resan har det skett en utveckling av juniorhockeyn även internationellt. Av det vi gjorde 2002 skördar vi frukten i dag. Jag tror att vi behöver luta oss tillbaka och fundera på vad vi behöver göra idag och även kommande åren för att kunna konstatera att vi är duktiga och framgångsrika om 15 år ytterligare.

Hur långt har Svenska Ishockeyförbundet kommit i det arbetet?
– Det här var en ledare jag skrev i Tidningen HOCKEY mest för att väcka diskussionen. Vi har inte på något vis initierat något arbete. Men exempelvis när vi har nästa förbundsstyrelsemöte, vi reser tillsammans till World Cup, kommer vi ha ett antal arbetsmöten. Ett av arbetsmötena kommer att handla om just den sportsliga utvecklingen inom svensk hockey i dag och i framtiden.
– Frågan har börjat komma på agendan, men det finns inga svar ännu. Jag tror det är viktigt att vi inte enbart fastnar i nuet utan tittar på hur vi ska lyfta det här och vara världsledande eller i toppen om 10-15 år? Jag har inte svaren, men jag tycker det är viktigt att ställa frågan.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Fråga två du ställde var, hur ska våra juniorlandslag kunna vara med och konkurrera om guldmedaljerna i VM?
– Det är lite samma tema, att vi inte får slå oss på bröstet och vara nöjda nu. Det är alltid lättare att genomföra utveckling när det går dåligt. När vi exempelvis höll på att åka ur Junior-VM blev det ett väldigt fokus på just den frågan.
– Nu tävlar om medaljerna, men hur ska vi säkerställa att vi kan göra det i framtiden också? Vi har mycket bra i vår modell men det finns ändå ett par frågor som ändå oroar. Exempelvis att fler spelare försvinner från landet i unga år, hur kan vi utveckla vår juniorliga ett steg till och ytterligare ett antal liknade frågor.

Nu har du berört vi nästa frågeställning redan, hur ska vi kunna göra svensk juniorhockey mer populär på hemmaplan?
– Jag tror att vi har en otrolig möjlighet då det gäller den högsta juniorligan (J20 SuperElit). Titta på den utveckling som har skett med Junior-VM. I dag är det otroligt populärt. Svenska folket sitter uppe och följer turneringen under jul- och nyårshelgen. Det här är en stor ”happening”. När vi arrangerade Junior-VM i Malmö var det folkfest för att inte tala om hur det var i Finland i vintras. Halva finska folket följde finalmatchen på TV.
– Då måste vi också titta på vår egen verksamhet om vi vill växa rent kommersiellt. Vi har en oerhörd potential då det gäller juniorhockeyn, men även damsidan. Jag menar, kan Junior-VM vara populärt varför skulle inte vår juniorliga också kunna vara det?
– Kanske kan det bli så att juniormatcherna går på tv i framtiden tillsammans med SHL:s och damligans matcher. Kan man få det här draget i Junior-VM varför skulle man inte kunna få samma drag kring slutspelet i Junior-SM?

Hur når vi dit, eftersom det oftast handlar om att man vill se profiler, namn, som gemene man känner igen?
– Det finns flera ingredienser, men grunden i det tror jag är att vi sätter oss ner tillsammans, förbund och berörda föreningar och tittar på hur vi kan göra det här bra tillsammans. Självklart behövs det profiler. Jag tycker ändå att junior-VM visat, där många spelare är ganska okända för publiken i allmänhet när dom går in i turneringen, att spelarna blir profiler ganska snabbt, på några få matcher.
– Jag tror att vi kan få till samma effekt i en juniorliga samtidigt som publiken tilltalas av dom här talangerna som är på gång. Jag tror att det här är ett sätt att bredda hockeyn kommersiellt, publikt och så vidare.

Tycker du att vi i media måste våga lyfta fram mer unga hockeyspelare och kanske lite mindre om dom etablerade NHL- och landslagsstjärnorna för att lyfta fram juniorhockeyn på ett annat sätt?
– Klart att dom här riktiga storstjärnorna alltid kommer att vara i rampljuset. Det är också viktigt att det finns idoler allra högst upp. Jag tror att media oftast skriver vad läsarna vill läsa eller i alla fall tror vad läsarna vill läsa.
– Men titta på förra säsongen. Publikrekord i TV-pucken och i dam-SM. Jag tror att vi är inne i ett skede där vi håller på att bredda intresset. Samtidigt är det också ett sätt att få svensk hockey att växa. Då kommer också fullt naturligt media följa med den utvecklingen.

Är du inte rädd för att damhockeyn, som inte har någon större juniorverksamhet, drunknar i all herrhockey?
– Jag är inte orolig för att damhockeyn drunknar. Titta på antalet småtjejer i fem till tio år som börjar spela hockey. Vi ökar i runda slängar där med 25 procent per år. I dag har vi 66 procent fler tjejer i åldern fem till tio år jämfört med två år sedan.
– Damhockeyn kommer, även om jag önskar det gick fortare. Vi ser också på toppen hur klubbarna satsar och på sikt kommer vi ha en juniorliga även på damsidan. Vi är inte där ännu eftersom vi måste fylla på med mer spelare.
– Jag ser det inte som att herr, junior och damhockey tävlar mot varandra. Det är hockey men olika delar av den. Att det är mycket folk på en SHL match innebär inte att det är dåligt för SDHL. Snarare tvärtom, hockeyn får mer uppmärksamhet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 17 mars
15:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
15:05 Luleå - Modo SDHL
18:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
20:30 Vegas Golden Knights - New Jersey Devils NHL
23:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
23:00 Chicago Blackhawks - San Jose Sharks NHL
23:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Columbus Blue Jackets - Winnipeg Jets NHL
00:00 St Louis Blues - Anaheim Ducks NHL
måndag 18 mars
17:30 Lukko - TPS Åbo Liiga
19:00 Luleå - Örebro SHL
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
tisdag 19 mars
01:30 Calgary Flames - Washington Capitals NHL
03:00 Seattle Kraken - Buffalo Sabres NHL
18:05 Luleå - Modo SDHL
19:00 AIK - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
00:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 New York Rangers - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Toronto Maple Leafs NHL
00:30 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 20 mars
01:00 St Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
01:00 Nashville Predators - San Jose Sharks NHL
02:00 Edmonton Oilers - Montreal Canadiens NHL
03:00 Vegas Golden Knights - Tampa Bay Lightning NHL
03:00 Vancouver Canucks - Buffalo Sabres NHL
03:00 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Minnesota Wild NHL
17:30 Kärpät - Jukurit Liiga
17:30 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:30 Washington Capitals - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 21 mars
01:00 Dallas Stars - Arizona Coyotes NHL
03:00 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Östersund - Västervik Hockeyallsvenskan
00:00 Ottawa Senators - St Louis Blues NHL
00:00 Boston Bruins - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Philadelphia Flyers NHL
00:00 New Jersey Devils - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - New York Islanders NHL
00:30 Florida Panthers - Nashville Predators NHL
fredag 22 mars
02:00 Edmonton Oilers - Buffalo Sabres NHL
03:00 Anaheim Ducks - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Montreal Canadiens NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Seattle Kraken NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Frölunda - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Linköping SHL
19:00 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Carolina Hurricanes NHL
lördag 23 mars
01:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Colorado Avalanche - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Arizona Coyotes - Seattle Kraken NHL
15:15 Färjestad - Rögle SHL
16:00 Kärpät - Jukurit Liiga
16:00 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
18:00 New York Islanders - Winnipeg Jets NHL
18:30 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:30 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - St Louis Blues NHL
22:00 Nashville Predators - Detroit Red Wings NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Edmonton Oilers NHL
söndag 24 mars
01:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
03:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Los Angeles Kings - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
15:00 Skellefteå - Linköping SHL
15:00 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Washington Capitals - Winnipeg Jets NHL
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
18:30 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:30 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
22:00 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
23:00 Ottawa Senators - Edmonton Oilers NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
23:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL
måndag 25 mars
01:00 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
01:30 Anaheim Ducks - Tampa Bay Lightning NHL
02:00 Calgary Flames - Buffalo Sabres NHL
02:00 Seattle Kraken - Montreal Canadiens NHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL