Fredrik Glader.
SDHL 1

Favoriter igen – så blev Luleå en stormakt i SDHL: ”Vi skapar förutsättningar, inte betalar en massa pengar”

ANNONS

De är regerande svenska mästare och storfavoriter i SDHL även kommande säsong. Luleås tränare Fredrik Glader tror att de uppmärksammade värvningarna de senaste åren har gett ringar på vattnet. Framgång föder framgång.
– Det handlar om att vi skapar förutsättningar och inte om att vi betalar en massa pengar till någon eller slänger pengar runtomkring oss, säger han till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Den allmänna uppfattningen bland lagen och den samlade journalistkåren på SDHL:s upptaktsträff var att Luleå kommer försvara sitt SM-guld. Argaste konkurrenter tycks enligt många bli Linköping och Djurgården. Hockeysverige.se hittade Luleås tränare Fredrik Glader bland den samlade journalistkåren, hockeyspelare och ledare. Vi passade på att fråga honom om varför just Luleå vann SM-guldet förra säsongen.
– Jag tycker att anledningen till det var att vi kom samman som grupp ganska tidigt på säsongen. Sedan hade vi en hög nivå säsongen igenom och inga jättedippar på vägen. Att vi hade den här jämna nivån tror jag beror på gruppdynamiken, säger Glader innan vi styr över samtalet till att beröra finalserien som Luleå vann över Linköping med 2-1 i matcher.
– Det var otroligt jämnt i bortamatchen. Vi hade lika gärna kunna vunnit den matchen också och skulle haft ledningen i första perioden, men vi var inte nog heta när vi kom till målchanserna. Jag tror att det var avgörande till slut.

Om Jennifer Wakefield hade kunnat spela den avgörande finalen för Linköping på er hemmaplan, hur tror du det sett ut då?
– Det där är svårt att spekulera i. Jag har sagt det tidigare, klart att Wakefield betyder mycket för Linköping, men jag är väldigt övertygad om att dom hade haft svårt att ta oss där uppe även med henne i laget då vi hade det stödet som vi hade.
– Vi hade inte bara en extra spelare utan två tack vare det trycket som var på läktaren.

”EN UNDERBAR MILJÖ ATT LEVA I”

Luleå hade, som sagt var, ett otroligt stöd på hemmaplan och i den tredje och avgörande finalen sattes ett snyggt publikrekord för damhockey i Sverige med 4 179 betalande.
– Det var fantastiskt och det är en underbar miljö att leva i. Uppe i Luleå är det inte bara hockey under hockeysäsongen. Det spelar ingen roll om jag i juni månad går och dricker kaffe på stan så är det någon som kommer fram och vill prata hockey men som också är passionerade och intresserade. Hockeyn där uppe är fantastiskt stor oavsett om det är dam eller herr.
– Luleå Hockey betyder mycket för många människor där uppe…, jag ryser i kroppen när du ställer den här frågan och jag tänker efter hur det har varit för oss, säger Fredrik Glader samtidigt som han spricker upp i ett stort leende.

Kan det finnas en risk för att det kan vara lite av nyhetens behag?
– Nej, det tror jag inte. Tittar du på sociala medier så är det fortfarande Luleåfans som är otroligt passionerade. Fans som brinner för klubben Luleå Hockey oavsett om det handlar om J20, J18, damlag eller herrlag.
– Jag ser det absolut inte som ett nyhetens behag utan snarare som att folket där uppe har upptäckt charmen med damhockeyn.

Vad måste ni prestera som lag för att det här intresset ska fortgå och även bli större?
– Självklart ska vi fortsätta på samma sätt som förra säsongen. Vi har förändrat lite i vårt sätt att spela vilket givetvis kommer ta lite tid att sätta.
– Vi har otroligt skickliga spelare och det kommer bli en fröjd för publiken att uppleva de här individuellt skickliga spelarna. Sedan handlar det om att få ihop det som ett lag.

STJÄRNVÄRVNINGAR SKAPAR RINGAR PÅ VATTNET

Luleå har fått en stämpel på sig att försöka dammsuga svensk damhockey på skickliga spelare, men när ämnet kommer på tal så skrattar Fredrik Glader åt det påståendet.
– Vi har fått två svenska spelare till oss den här säsongen. Säsongen innan det hade vi Emma Nordin. På två säsonger har vi tagit tre spelare från andra svenska klubbar. Dammsuger vi svensk damhockey när vi tagit tre spelare på två säsonger så är jag väldigt orolig över verksamheten. Det var snarare en rolig än kritisk fråga. Vi har fått till oss internationella spelare.
– Melinda Olsson kom också till oss förra säsongen från Linköping. Det var naturligt eftersom hon kommer Luleå. Johanna Fällman kom från USA, Michelle Karvinen kom även hon från USA… så att vi skulle dammsuga ligan på spelare kan jag inte hålla med om.

Alla stjärnvärvningar som klubben gjort senaste två säsongerna är något som Fredrik Glader tror skapar ringar på vattnet.
– Det handlar om att vi skapar förutsättningar och inte om att vi betalar en massa pengar till någon eller slänger pengar runtomkring oss. Vi försöker se till helheten, boende, jobb, träningsmöjligheter, individuell utveckling och så vidare. En helhet som vi kan presentera för varje spelare.
– Jag är otroligt engagerad, scoutar väldigt mycket och är alltid på det klara med spelares styrkor och svagheter när vi pratar med dem. Sedan har klubben tagit ett beslut att det ska satsas helhjärtat på det här. Det är också därför som det här har tagits emot på det sätt som det gjort och fått en otrolig explosion uppe i Luleå.

Är Luleå ett positivt bevis på att pengarna är på väg in i svensk damhockey?
– Vi har inga anställningar på spelarna. Jag tror att det här är en process som kommer att ta tid. Vi jobbar stenhårt för det här samtidigt som vår marknadsavdelning är fantastiskt bra. Det som är skönt är att vår marknadsavdelning tycks ha kunskapen och jobbar för alla parter inom föreningen. Det är inte jag som springer ut och säljer in oss hos sponsorer utan vi har rätt kunskap på rätt plats.
– Vi har även ett fantastiskt basketlag i Luleå som är lite små förebilder för vår damverksamhet. De har gjort en otrolig resa och lyckats få anställning på sina spelare. Självklart tittar vi på om vi kan komma dit någon dag, men jag vet inte hur lång tid det kan ta.

Om du blickar framåt, vad skiljer förra säsongens trupp mot den du har att jobba med den här säsongen?
– Vi har den här säsongen fyra formationer som kan gå in och spela beroende på vilken som är hetast. Den miljö vi har skapat på våra träningar är en otrolig utvecklingsmiljö.
– Det är tufft på träningarna och ingen kan gå på 70-80 procent. Tittar du på spelare som har spelat i Munksund tidigare, Emma Eliasson och de här, så har de kanske kunnat gå på 60-70 procent av sin kapacitet på träningarna tidigare, men det går inte längre.

Emma Eliasson vill säkerligen behålla SM-pokalen. Foto: Ronnie Rönnkvist

FINSKA BACKEN KOMMER BLI VIKTIG

Hela SDHL:s största värvning den här säsongen är Luleås finska stjärnback Jenni Hiirikoski, en spelare som kommer att betyda mycket för laget enligt Glader.
– Hennes ankomst till laget betyder otroligt mycket. Hon är en professionell idrottare ut i fingerspetsarna som lever, äter, tränar och sover hockey. Det är fantastiskt kul att prata med en tjej som inte ser slutet av sin karriär trots att hon är 29 år.

Hiirikoski svarade för 17 mål och totalt 79 poäng på 28 matcher i finska ligan förra säsongen, tror du vi får se något liknande från henne i SDHL den här säsongen?
– Hon vann finska poängligan som back (skratt). Det är kanske lite att ta i att förvänta sig att hon gör 79 poäng. Svenska ligan är bättre än den finska. Däremot kommer Jenni vara en del av vår offensiv och göra poäng i vår miljö.
– Att tro att Jenni ska vinna poängligan är orättvist mot henne. Det blir ett nytt sätt för henne att spela hockey och man måste ge henne tid att komma in i det. När hon kommit in i allt så kommer vi få se att hon är en fantastisk hockeyspelare.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL