Mats Waltin.
Södertälje SK

Södertälje: Tillbaka för att stanna

ANNONS

Södertälje kommer inte ha några större problem att hålla sig kvar i HockeyAllsvenskan. Det tror Hockeysverige.se’s allsvenska expert Mikael Mjörnberg, som ser coachen Mats Waltin som den stora nyckeln för nykomlingarna.
– Han visste precis vad han gjorde under hela förra säsongen och fick laget att lyfta.

För två säsonger sedan tippades Södertälje i toppen av HockeyAllsvenskan, och sågs som en kandidat att gå upp i SHL. I stället stod man för en av de största floppsäsongerna i svensk ishockeyhistoria, och ramlade ur andradivisionen.

Efter bara ett år i Hockeyettan är klassiska SSK nu tillbaka i elithockeyn igen, med ett till stora delar likadant lag som det man hade förra året
– Dom tar med sig stora delar av laget från ettan upp. Det kommer bli grymt intressant att se hur dom acklimatiserar sig i Hockeyallsvenskan. Södertälje var ett lag som växte under hela förra säsongen och formtoppade i kvalserien, säger hockeysverige.se’s Mikael Mjörnberg.

Han menar att den viktigaste pusselbiten inte finns på isen, utan på tränarbänken.
– Mats Waltin visste precis vad han gjorde under hela förra säsongen och fick laget att lyfta. Han är den stora nyckeln till om det kommer att gå bra eller inte. Det är många spelare som är oprövade och aldrig varit på allsvensk nivå tidigare, men det ser väldigt spännande ut. Den offensiva är imponerande i Södertälje.

Simon Karlsson.

Simon Karlsson.

Mjörnbergs tre profiler i Södertälje:

Fredric Weigel
– En kille som kom upp som supertalang i Djurgården. Han hade lite taskig attityd och blev skickad ner i ettan. En grym talang och skicklig offensivt. Han fick det att släppa lite förra säsongen. Jag tror han kommer att spela i SHL inom några säsonger.

Johan Skinnars
– Mas som kom hem till Sverige förra säsongen efter ett antal år i Frankrike. Ingen visste riktigt vad man kunde förvänta sig av honom, men han är en väldigt duktig offensiv spelare och en bra ledare.

Simon Karlsson
– Nu har han varit borta två säsonger på grund av körtelfeber. Det finns en anledning till att HV 71 tog honom från Karlskrona innan han fick sjukdomsproblemen. Han kan bli Södertäljes fältherre i defensiven.

Mjörnbergs genombrottsman i Södertälje:

Sebastian Höglund
– För två säsonger sedan var han poängkung i hockeyettan. Då spelade han i Tierp. SSK plockade Höglund förra säsongen och gjorde om honom till en tvåvägsspelare. Han tog både ett offensivt och defensivt ansvar och växte i alla roller kan man säga. Han kan användas överallt och blir hela tiden bättre.

Så här går det för Södertälje enligt Mjörnberg:
– Jag tror inte det kommer gå så illa som det gör för många nykomlingar. Södertälje kommer nog kunna undvika att få kvala med en ganska god marginal. Sedan kanske det inte räcker till topp åtta, men strax där under.

bergman

Kuriosa
Den första spelare som spelat i Södertälje och sedan blivit proffs i NHL är Thommie Bergman. Han kom från Karlskoga/Bofors inför säsongen 1969/70, men lämnade sportklubben för Västra Frölunda 1971. Där kom han att stanna i en säsong innan det blev spel för honom i Detroit (NHL) och Winnipeg.

SÖDERTÄLJE SK 2016/17

MÅLVAKTER
30) Mathias Dahlström
35) Alexander Sahlin

BACKAR
4) William Kaijser
6) Robin Nilsson
8) Olov Lundqvist
24) Simon Karlsson
37) Marcus Bohman
45) Petter Lindberg
51) Marcus Lissäng
53) Jonas Vidlund

FORWARDS
12) Henrik Thegel
15) Sebastian Höglund
19) Lucas Carlsson
21) Johan Skinnars
22) Fredric Weigel
26) Anton Holm
27) Felix Maegaard Scheel
33) Måns Lindbäck
39) Karl Olovsson
55) Patrik Kallmert
62) Henrik Nyberg
92) Jonas Westerling
93) Michael Schumacher

Tränare: Mats Waltin

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games