Tommy Jonsson
Nyheter

Björklöven: ”Hoppas dom har fått harmoni i den här truppen”

ANNONS

De gick in i fjolårets säsong som en av förhandsfavoriterna, men hade ofantligt svårt att leva upp till förväntningarna. Efter en tolfteplats förra säsong har Björklöven genomgått en rejäl utrensning, men även om laget ser bra ut på papper är C More-experten Harald Lückner inte helt övertygad om att det kommer att bli ett stort steg uppåt i tabellen.
– Jag tror Tommy Jonsson verkligen får anstränga sig för att sätta ett grundspel och ett spel som håller i Hockeyallsvenskan, säger Lückner.

Det var säsongen när Björklöven återigen skulle bli Umeås stora stolthet. Björklöven nämndes som en av förhandsfavoriterna inför den hockeyallsvenska starten och placerades av många experter som ett topp tre-lag efter att ha gjort en del spektakulära värvningar, men även rekryterat den tidigare guldtränaren Tommy Jonsson från Brynäs.

Men verkligheten blev en annan. Björklöven fick ingenting att stämma och hade otroligt svåra problem att finna kontinuitet i spelet. Tabellplaceringen blev därefter.
– Björklöven var tillsammans med Västerås förra säsongens stora besvikelse. Björklöven fick inte ordning på grejerna på hela säsongen trots ett väldigt namnkunnigt lag. Dom fick inte ihop det helt enkelt och släppte in 160 mål vilket är en gåta med Kevin Lindskoug i målet och den backbesättningen. Det var någonting som inte var som det skulle i laget, menar Harald Lückner, allsvensk expertkommentator i C More. 

Han hoppas att den utrensning och nystart som klubben jobbat med under sommaren ska betala sig, men är ändå försiktig i sina uttalanden kring lagets potential att studsa tillbaka.
– Ser vi till folket som har försvunnit så är det väldigt många namnkunniga spelare. Men det är inte det som står på ryggen som avgör utan det som man gör ute på banan, konstaterar Lückner som också menar att det ligger en hel del press på tränaren.
– Jag tror Tommy Jonsson verkligen får anstränga sig för att sätta ett grundspel och ett spel som håller i Hockeyallsvenskan. Jag tror Tommy blev lite överraskade förra säsongen över hur bra Hockeyallsvenskan är. Hoppas att dom fått harmoni i den här gruppen och kan köra på. Jag tror att killar som Stefan Andersson och Stefan Öhman kommer bli otroligt viktiga som ledargestalter i det här laget.


Stefan Andersson. Foto: Bildbyrån/Johan Löf

Harald Lückners tre profiler i Björklöven:

Stefan Andersson, b
– Rightbacken som har varit med hur länge som helst. Han är grym i powerplay där han spottar in poäng och kommer bli en pappa i försvaret.

Stefan Öhman, c
– Är inte äldst längre i Hockeyallsvenskan när nu Conny Strömberg är tillbaka. Nu är han bara näst äldst. Stefan är en drömkille för en tränare. Han är född lagkapten och har ordning och koll på precis allting. En klippa som är den sammanhållande länken i Björklöven.

Lucas Sandström, fw
– Jag hoppas att han får vara helt skadefri den här säsongen. En duracellkille som går i alla väder. En poängkung som inte är rädd för att gå där det gör ont och offrar sig hänsynslöst för att göra sina poäng.

Lückners genombrottsman i Björklöven:

Niklas Lundström, mv 
– Jag tror bägge målvakterna kommer att överraska. Adam Werner är ett lån från Färjestad som siktar på Junior-VM. Men jag vill ändå lyfta fram Niklas Lundström. Han gjorde bra ifrån sig när han spelade Junior-VM. Han har varit över till andra sidan Atlanten, men har kommit hem igen. Jag tror han kommer tillhöra topparna i Hockeyallsvenskan på målvaktssidan.

Så här går det för Björklöven enligt Lückner:
– Jag tror att Björklöven kommer befinna sig runt platserna sju till nio. Det tar tid att bygga det här laget och får vara jättenöjda om dom når slutspelsserien.

Kuriosa
Säsongen 1986/87 vann Björklöven sitt första SM-guld. Tränare för laget var den tidigare Brynäsforwarden Hans ”Virus” Lindberg. I finalserien, som spelades i bäst av fem matcher, ställdes Björklöven mot Färjestad, coachat av Conny Evensson. Värmlänningarna vann första finalen hemma med 2-1. Efter det var det dock inget snack om saken. Björklöven vann tre raka matcher (8-5, 5-4 och 6-1). Poängbäst under säsongen var Lars-Gunnar Pettersson som svarade för 28 mål och totalt 41 poäng på 36 matcher, men viktigaste kuggen var kanske ändå målvakten Göte Wälitalo som storspelade under slutspelet.


Conny vs. ”Virus” Foto: Arkivbild

IF BJÖRKLÖVEN 2016/17

MÅLVAKTER
35) Adam Werner
50) Niklas Lundström

BACKAR
4) Jonas Emmerdahl
12) Niklas Pavel
16) Lucas Ekeståhl Jonsson
37) Jacob Andersson
42) Emil Wikström
51) Christian Bull
55) Simon Fredriksson
57) Stefan Andersson

FORWARDS
6) Kim Karlsson
7) David Lindquist
10) Jesper Thörnberg
14) Cody Murphy
18) Axel Ottosson
20) Mattias Granlund
21) Fredrik Hetta
22) Nicklas Johansson
24) Tobias Hage
28) Lucas Sandström
29) Isak Stenlund Ädelgran
33) Marcus Jonsson
74) Stefan Öhman ”C”
91) Joakim Högberg

Tränare: Tommy Jonsson

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL