Joakim Hagelin.
Nyheter

Oskarshamn: ”Känner att de har något spännande på gång”

ANNONS

Trots ett par tunga tapp har IK Oskarshamn fått behålla stora delar av truppens stomme inför årets upplaga av Hockeyallsvenskan. Lägg ihop det med några intressanta namn, framför allt på backsidan, och C Mores Björn Oldéen tycker att fjolårets trea ser intressant ut.
– Jag känner att Oskarshamn har något spännande på gång. Man har blandat namnkunniga och lite äldre nyförvärv med den stomme som laget har sedan tidigare, säger Oldéen till hockeysverige.se. 

Förra säsongen slutade med en fin tredjeplats i Hockeyallsvenskan, innan drömmarna om ett osannolikt SHL-kval abrupt tog slut med en 5-0-förlust mot Bik Karlskoga i slutspelsseriens näst sista omgång. Till i år har IK Oskarshamn tappat tunga pjäser som hela seriens målkung Mitch Wahl och skicklige backen Cameron Burt.

Men trots de tunga tappen ser Oskarshamn intressant ut, menar C Mores Björn Oldéen. Han tror att det är ett lag för den absoluta toppen – så länge man klarar av att fylla luckan efter Wahl.
– Jag känner att Oskarshamn har något spännande på gång. Man har blandat namnkunniga och lite äldre nyförvärv med den stomme som laget har sedan tidigare. Dessutom har Oskarshamn några unga lån som kommer in och föryngrar truppen. Man har även en ung målvaktssida (Erik Källgren och Wictor Ragnewall) som ser spännande ut. Överhuvudtaget ser defensiven bra ut. Dels då tack vare målvaktssidan där man kan alternera och dels genom en backsida som ser förstärkt ut. Visserligen har man tappat Cameron Burt, men i stället lyft in spännande namn som Björn Karlsson, Jonas Liwing och Tom Linder. Det är tre rejäla spelare som ska kunna hålla ihop det där väldigt bra, säger Oldéen.
– Det som är ett frågetecken är offensiven. Oskarshamn har tappat Mitch Wahl. Kommer Joakim Hagelin och Arsi Piispanen kunna producera på samma nivå? Dom har inte den här på förhand gjutna spetskedjan som man vet levererar. Får man en spelare som kan gå igång ordentligt samtidigt som produktiviteten bakom håller en tillräckligt hög nivå, klarar dom det så är Oskarshamn ett lag för den absoluta toppen.

Björn Oldéens tre profiler:

Arsi Piispanen
– En otroligt skicklig center som kom tillbaka på en högproduktiv nivå förra säsongen. Fortsätter han med det så blir han deras nyckel-val som förstacenter.

Jonas Liwing
– Han har potential att vara en riktigt stark poängspelare från sin backposition. Kommer nu tillbaka från Tyskland och en lite småknackig säsong, men det finns men mycket fin uppsida hos Liwing.

Joakim Hagelin
– Han gjorde 20 mål förra säsongen. Han gjorde 20 mål säsongen 2011/12 också, men efter det följde det 18 mål på tre säsonger totalt. Han har inte råd att falla tillbaka dit och behöver vara den laget kan lita på målmässigt när man tappat exempelvis Mitch Wahl.

Oldéens genombrottsman i Oskarshamn:

Robin Söderqvist
– Har producerat mycket på juniornivå, men sedan har det varit två säsonger i SHL där det har gått lite troll i grejorna. Det ska bli spännande att se honom på hockeyallsvensknivå fullt ut. Om han kan hitta en roll där och växla upp. Han har mer i sig än vad han fått ut senaste säsongerna.

Så här går det för Oskarshamn enligt Oldéen.
– Det är ett lag för topp fem skulle jag tro.

Kuriosa

Säsongen 1993/94 klev Peter Ekroth in i Oskarshamns trupp efter elitseriespel med Södertälje. Säsongen 1995/96 var han med och tog upp laget till de som då hette Division 1 och idag kan jämföras med Hockeyallsvenskan. Ekroth kom säsongen efter, då laget låg i ettan, att hamna i säsongens råkurr med Trojas Peter ”Kessler” Eriksson. Deras uppgörelse utanför omklädningsrummen i Oskarshamn fick till och med ett rättsligt efterspel och stora rubriker i media. Lagom till omstarten efter jul valde Ekroth att bryta kontraktet med Oskarshamn och flytta till Ratingen i Tyskland.

IK OSKARSHAMN 2016/17

MÅLVAKTER
31) Erik Källgren
36) Wictor Ragnewall

BACKAR
3) Björn Karlsson
8) Fredrik Styrman
14) Jonas Liwing
29) Linus Morin
50) Tobias Ekberg
55) Tom Linder
87) Daniel Nilsson

FORWARDS
7) Nicolas Deschamps
10) Simon Norberg
11) Victor Löfstedt
16) Arsi Piispanen
17) Jonas Engström
33) Filiph Engsund
37) Anders Poulsen
39) Victor Svensson
44) Pontus Widerström
62) Manuel Ågren
63) Robin Söderqvist
68) Joakim Hagelin
85) Anton Karlsson
91) Emil Larsson (tryout)

Tränare: Fredrik Söderström

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games