Gunilla Andersson Stampes.
SDHL 1

Experten tror på nytt Luleåguld – tack vare nya stjärnvärvningen: ”Kommer göra dom bättre”

ANNONS

Radiosportens expert Gunilla Andersson Stampes tror på nytt Luleåguld. Stjärnvärvningen Jenni Hiirikoski blir nyckeln.
–  Andra lag har också värvat bra spelare men Hiirikoski kanske blir den bästa spelaren i hela ligan, säger hon till hockeysverige.se.

Idag tjuvstartar nya SDHL med matchen Linköping mot Brynäs i Stångebro Ishall. Matchstart 19.00. Men vilka förväntningar ska vi ha på årets serie och vad betyder namnbytet och att föreningarna i vår högsta serie har organiserat sig under namnet Svenska damhockeyligan?

Gunilla Andersson Stampes är en av Radiosportens expertkommentatorer inom hockeyn. Hon var även med och vann det historiska OS-silvret i Turin 2006. Hockeysverige.se fick hennes syn på den nya ligan och vilka förväntningar hon har på årets serie.
– För det första tycker jag det är bra att ligan får ett bra namn. Hela tiden har det känts som folk har ifrågasatt varför man inte kan kalla det elitserien och så vidare. Nu har ligan ett namn liknande många andra ligor, vilket jag tycker är jättebra. Det känns mer trovärdigt.
– Sedan får vi hoppas att man får ihop det till en stark organisation som kan göra att man når ut till flera, till mer publik, att man kanske kan TV-sända lite mer matcher och genom det få lite mer sponsorer. Det skulle innebära att det blir lite bättre förutsättningar för tjejerna.

Vilka förväntningar har du på den här säsongens serie?
– Jag har ganska stora förväntningar eftersom dom nya spelarna som kommer in är riktigt bra namn. Det är kul att dom här nya utländska tjejerna har spridits ut på olika lag, vilket gjort att det känns som många lag kommer att höja sig en hel del.

Vem tror du får årets genombrott i SDHL?
– Det är flera unga spelare som är på gång, men Moa Wernblom får man ändå säga ser ut att få ett genombrott. Hon är väldigt skridskostark precis som många av dom här unga tjejerna i Modo. Dom tar för sig och det är full fart framåt.

Vilket lag tror du kommer överraska mest under säsongen?
– Jag tror att folk underskattar Leksand lite. Jag tycker att dom spelade ganska bra förra säsongen. Nu har Leksand kanske försvunnit lite i och med alla andra starka nyförvärv i dom andra lagen. Jag tror att dom kan göra en bra säsong i alla fall och kanske överraska lite grann. Det var inget lag som valde att möta Leksand i kvarten förra säsongen i alla fall.

BB150325PA068

Vilken spelare skulle du säga är den viktigaste för sitt lag?
– Jag tror att Jenni Hiirikoski i Luleå kommer göra att dom blir ännu bättre. En sådan spelare kan vara avgörande för vart guldet hamnar. Andra lag har också värvat bra spelare men Hiirikoski kanske blir den bästa spelaren i hela ligan.

Ishockey, Riksserien, DjurgŒrden - BrynŠs

Andrea Dalen.

Vem tror du vinner poängligan?
– (Andrea) Dalen eller (Michelle) Karvinen… Jag tror ändå att det blir Karvinen. Djurgården har också bra offensiva spelare, men jag tror att Karvinen har ännu bättre omgivning med fler offensivt skickliga spelare än vad Dalen har.

Vilka två lag går till SM-final och vilka vinner SM-guld?
– Lite tråkigt kanske, men jag tror det blir samma lag som förra säsongen. Luleå går givetvis till final. Sedan tror jag att även Linköping går till final eftersom dom har lite bättre backar och målvakt än vad Djurgården och HV 71 har, enligt min uppfattning i alla fall.
– Jag tror att Luleå vinner finalen. Det är säker många mer än jag som tippat det, men Luleå ser starka ut med nya Hiirikoski och Josefine Hoegh Persson.

Vilka två lag hamnar i det negativa kvalet?
– Jag tror att Sundsvall och SDE får svårt att hålla sig undan från kvalet. Dom andra lagen ser betydligt starkare ut än vad dom gör.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL