HEMMAPLAN. Erik Karlsson och Henrik Lundqvist gör efterlängtade återbesök i Scandinavium på lördagskvällen.
World Cup 2016

Henkes och Eriks speciella hemkomst till Göteborg: ”Hoppas de kommer ihåg mig lite”

ANNONS

Den ene har inte spelat här på fem år, den andre har inte gjort det på sju år. För de svenska stjärnorna Henrik Lundqvist och Erik Karlsson blir mötet med Finland i Scandinavium en speciell hemkomst till Göteborg.
– Det här har varit ett speciellt ställe i min hockeykarriär, säger Lundqvist.
– Jag hoppas de kommer ihåg mig lite i alla fall, säger Karlsson.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Henrik Lundqvist minns ögonblicket som i går. Hur han skrinnade ut på isen i Scandinavium, överrumplades av publikens kärlek och alla minnen från åren i Frölunda. Så överrumplad att han faktiskt hade svårt att fokusera på matchen som han hade framför sig. Det som i vanliga fall brukar vara en av hans styrkor som målvakt. Som om inte det var nog att möta Frölunda, den svenska klubben i hans hjärta, med sitt New York Rangers hade han tvillingbrorsan Joel på andra sidan isen.
– Jag visste att jag skulle känna mycket, men inte så mycket, konstaterar han medan han lossar tejpen från sina fingrar efter Tre Kronors träningspass i samma arena på fredagsförmiddagen.
– Det var jättesvårt att fokusera i första perioden. Man hade föräldrarna där och så många andra som har stöttat, hjälpt och utvecklat mig som människa. Man uppskattade det i det ögonblicket.

Då handlade det om en träningsmatch mot Frölunda inför säsongen 2011/12, där hans Rangers inledde grundserien med två matcher mot Anaheim Ducks och Los Angeles Kings i Globen. Nu: en träningsmatch mot Finland inför starten på World Cup om en vecka. På det hela taget betydelselösa matcher ur ett resultatmässigt perspektiv, men för Lundqvist står mer på spel.
– Dels är det en anspänning att spela med landslaget mot Finland, det är alltid speciellt. Dels för att det är första matchen för säsongen. Sist jag var här tog det mig lite ”off guard” och man stod och funderade lite i början av matchen och det var ett speciellt ögonblick. Det är många fina minnen som kommer tillbaka med SM-guld och grejer när man kliver in här. Sedan har jag många kompisar och vänner som jobbar och spelar i föreningen så man håller kontakten, säger Lundqvist.
– Det här har varit ett speciellt ställe i min hockeykarriär, både som inspiration och stöttning när man har varit här i föreningen.


Lundqvist i Scandinavium 2011. Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

”MAN FICK KÖPA LOSS LITE BILJETTER, DET FICK MAN”

Henke ler när han får frågan om spel i hemstaden har inneburit att telefonen har ringt ofta i sommar med samtal från nära och kära som har tiggt biljetter.
– Man fick köpa loss lite biljetter, det fick man. Samtidigt är det en viktig match för oss i uppladdningen inför World Cup, så jag försöker att inte fundera för mycket på det personliga.
– Det är första matchen på tre och en halv månad och bara det gör det svårt att hitta rätt i fokus när man har varit borta så länge. Men jag ska försöka gå ut och ha kul och njuta och jobba på mitt spel så att man kommer närmare formen.

Och att det kan vara karriärens sista framträdande i Scandinavium är något som 34-åringen inte heller vill kännas vid.
– Det vill jag inte tänka på (skratt). Man försöker bara ta tillfället i akt. Det spelar ingen roll om man får den här möjligheten, om det är ett slutspel eller vad det är, man försöker gå ut spela bra och leverera.

I korridoren utanför omklädningsrummet där Tre Kronor möter media håller Erik Karlsson hov. Ottawa Senators-kaptenen och tvåfaldige Norris Trophy-vinnaren är den enda av utespelarna på isen som inte använder visir på hjälmen under träningen, något som tycks passa väl in i hans rockstjärne-aura. Entusiasmen han visar upp på isen matchar energin utanför densamma. Han styr och ställer med media på ett sätt som bara en lagkapten kan göra.
– Då kör vi alla skrivande reportrar ihop här först och sedan kör vi radio och tv, säger han bestämt.

Karlsson må vara från Småland, vilket dialekten aldrig har ljugit om. Men det var i Göteborg, Scandinavium och Frölunda han gjorde sig ett namn mellan 2007 och 2009.
– Det ska bli skitskoj, säger 26-åringen om den stundande återkomsten till sin forna hemmaarena.
– Det är väl sju-åtta år sedan man var här och lirade. Då trodde man inte att det skulle hända igen. Allt brukar ju läggas i Stockholm. Jag har spelat ett VM där, men nu var det kul att de la träningslägret här och att vi fick en träningsmatch i Scandinavium.

Vad tror du att du får för mottagande av göteborgarna här?
– Jag hoppas de kommer ihåg mig lite i alla fall, men jag gjorde ju inte så mycket här. Det var två säsonger och jag kanske spelade 50-60 matcher med A-laget. Men jag bor ju här på somrarna och har sprungit in i en del folk som förhoppningsvis kommer och kollar i morgon.

Vad är ditt bästa minne härifrån?
– Mitt första mål. På ”Liven” (Stefan Liv) 2008. Det var min första match och jag gjorde mål på övertid. Det är det som sticker ut mest för mig och något jag aldrig kommer att glömma.


Erik Karlsson i Frölunda 2008. Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch