160910 Sveriges Loui Eriksson jublar efter 2-0 under ishockeymatchen mellan Sverige och Finland infšr World Cup of Hockey den 10 september 2016 i Gšteborg. Foto: Joel Marklund / BILDBYRN / kod JM / 87330 …
World Cup 2016

Loui levererade på hemmaplan – med familjen i Kanada: ”Tittade säkert på tv”

ANNONS

Det var Henrik Lundqvist och Erik Karlsson som lyftes inför matchen mot Finland, men det var en annan spelare med Göteborgs-bakgrund som stal rampljuset. Loui Eriksson sköt Tre Kronors två första mål i 6–3-segern i Scandinavium.
– Jag hade inte spelat här på länge nu och att få göra en sådan här match betyder väldigt mycket, säger han till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Säsongen 2004/05 gjorde Loui Eriksson som sistaårsjunior sin senaste säsong i Sverige. Han hade då en anonym roll i det stjärnspäckade Frölunda som vann SM-guld med stjärnor som Henrik Lundqvist, Daniel Alfredsson och Per-Johan Axelsson i laget.

Drygt elva år senare beträdde han isen i Scandinavium igen. Den här gången iklädd den svenska landslagströjan i högintressant toppkedja tillsammans med tvillingarna Sedin. 31-åringen gjorde det mesta av sin hemkomst. Genom att skjuta Tre Kronors två första mål i matchen lade han grunden för den 6–3-seger som slutligen inkasserades.
– Jag hade inte spelat här på länge nu och att få göra en sådan här match betyder väldigt mycket. Jag har mycket vänner och en del familj som var här och kollade på, säger Loui Eriksson till hockeysverige.se samtidigt som Erik Karlsson går förbi och säger ”grattis Louise”.
– Det var verkligen kul att vara tillbaka. Man har många bra minnen härifrån så det var väldigt kul att få spela här igen, göra mål och vinna matchen.

Det där med ”en del familj” är kanske värt att utveckla. Hustrun Mikaela och deras tre barn fanns nämligen inte på plats i Scandinavium.
– Nej, de är faktiskt i Vancouver redan, men de satt säkert där och tittade på teven på morgonen som det är därborta, berättar Loui.

”DE ÄR SÅ SMARTA DÄRUTE”

Loui Eriksson öppnade säsongen med ett mål redan i 2–3-förlusten mot samma finska lag i torsdags. Redan då visade han och Sedinarna att de kommer att bli en formation att räkna med i World Cup. I kväll fortsatte de bygga vidare på den kemi som trion visade redan när VM-guldet bärgades i Globen 2013. Ett glädjande besked för alla som har sympatier för Vancouver Canucks, dit Eriksson flyttat inför den här säsongen.
– De är så smarta spelare därute. De hittar de där små passningarna och får så mycket rum i hörnen och det såg man på målen de gjorde i dag, vilka passningar de slog. Det gäller bara för mig att hitta rätt position framför mål och vara redo, säger Loui Eriksson.

Just det där med att befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle är en hel del av det som gjorde att Vancouver var villiga att satsa 36 miljoner dollar på ett sexårskontrakt med Loui Eriksson i sommar.
– Han har ett liknande hockey-IQ som tvillingarna har, de tänker hockey på samma sätt, vet var de har varandra och hur de ska spela ihop för att skapa framgång. De funkar oerhört bra ihop, säger förbundskapten Rikard Grönborg om toppkedjans triumf.

Nästa steg för Tre Kronor i förberedelserna inför World Cup blir ett möte med Team Europe i Washington natten mot torsdag. Då får den svenska toppkedjan en ny möjlighet att vässa formen inför allvaret nästa söndag när pucken släpps i premiärmötet med Ryssland.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL