John Tavares.
World Cup 2016

Nu har Kanada vaknat på allvar – avgjorde på dryga 15 minuter

Kanadas drömlag var inte allt för glada efter att de förlorat första träningsmatchen mot USA. I returmötet i natt fick de dock snabbt sin revansch – då de kom ut som hungriga vargar och avgjorde matchen med tre mål inom fem minuter i öppningsperioden.
– Det handlar om att hitta självförtroendet och det var positivt för oss i kväll, säger Mike Babcock.

Kanada hade svårt att tåla gårdagens förlust mot USA och visade med all önskvärd tydlighet att man hade för avsikt att studsa tillbaka snabbt i returmötet i natt. Trots att man hade Sidney Crosby på läktaren körde man över amerikanerna fullständigt redan i den första perioden.

Efter bara drygt 15 minuters spel var matchen i princip avgjord – då Kanada prickat in tre mål och visat klassen i powerplay. De tre målen kom inom loppet av mindre än fem minuter, där Logan Couture först prickade in 1-0, John Tavares fyllde på med tvåan och Jay Bouwmeester avslutade den snabba målkavalkaden. De två första målen kom i numerärt överläge.
– Det handlar om att skjuta pucken och gå på returer i stället för att passa, säger Kanadas coach, Mike Babcock, till nhl.com.
– När de här skickliga spelarna börjar göra mål så slappnar de av och ser saker på ett bättre sätt. När du inte gör mål blir du stressad. På varje nivå handlar det om att hitta självförtroendet, vilket var positivt att vi lyckades med i kväll.

Ja, Kanadas powerplay-uppvisning var heller inte över efter den första perioden. Efter att Ryan McDonagh och John Carlson stått för varsin reducering för USA tryckte kanadensarna gasen i botten på nytt. Matt Duchene prickade in 4-2 – innan Tavares avslutade målfesten i spelet med en man mer på banan genom att pricka in även 5-2 i den spelformen.
– Vi gjorde ett bra jobb med att vara tålmodiga, fokuserade och fick bra målvaktsspel när vi behövde det också, säger Duchene.

Det var en mäktig styrkedemonstration från ett kanadensiskt lag som var flera nummer större än sina motståndare. Man vann skotten med hela 38-23 och har på två matcher otroliga 81-48 i skott mot USA – som av många ses som det näst bästa laget i World Cup på pappret. Lägg därtill att Crosby och Carey Price inte fanns på isen och det finns all anledning för alla motståndarcoacher i World Cup att spendera än mer tid på att fundera över hur man ska kunna besegra detta stjärnlag.