Olle Liss.
Västerviks IK

Radarparet ska lyfta den allsvenska nykomlingen: ”Sitter i ryggmärgen”

ANNONS

I kväll kliver nykomlingen Västervik in i Hockeyallsvenskan och får tuffast möjliga motstånd direkt då man möter storfavoriten AIK på Hovet. Smålänningarna ställer mycket av sitt hopp till en duo som gjorde 127 poäng tillsammans i danska ligan i fjol, masen Olle Liss och dansken Nicolai Meyer.
– Det sitter i ryggmärgen, säger Liss om samarbetet med Meyer till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre säsonger i Hockeyettan fick räcka. Tidigare Leksandsjunioren Olle Liss hade skjutit 22 respektive 24 mål för Halmstad och Kristianstad under sin två sista år i ettan och var sugen på en ny utmaning. När han inte lyckades få kontrakt med någon allsvensk klubb sökte sig blicken söderut, till Danmark.

Där kom den 24-årige högerforwarden att landa i Ålborg Pirates för en säsong som skulle komma att förändra hans hockeykarriär till det bättre.
– Det är väl lite grunden till att jag står här i dag, säger masen med det vildvuxna håret och den utpräglade dialekten när hockeysverige.se träffar honom i samband med Hockeyallsvenskans upptaktsträff i Stockholm.
– Jag ville flytta på mig, helst till allsvenskan, men när jag spelade i division 1 var det inte riktigt någon som nappade. Danmark fick bli omvägen för att ta sig dit.

Ja, flytten till Ålborg slutade med stor succé. 25 mål och 54 poäng på 45 matcher utmynnade i en åttondeplats i den danska poängligan – och i ett kontrakt med den allsvenska nykomlingen Västervik.
– Det är såklart väldigt stor skillnad på svensk och dansk hockey, konstaterar Olle Liss när han ska beskriva året i Ålborg.
– Svensk hockey är framför allt mycket bredare. Här har du fyra kedjor som kan producera framåt och hålla tätt bakåt. I Danmark är det mer att du kör på två toppkedjor som de flesta lagen köper in från utlandet. Sedan har du de inhemska danska spelarna i en tredje- eller fjärdekedja som bara är med som utfyllnad. Hockeyn blir därefter, det är mer fram och tillbaka.

Det passade Liss alldeles utmärkt. Inte minst då han parades ihop med Nicolai Meyer. Efter att bara ha gjort 19 poäng på 34 matcher för Fredrikshamn i samma liga säsongen innan exploderade Meyer av samarbetet med sin svenska radarpartner och blev tvåa i hela poängligan efter att ha gjort 30 mål och 73 poäng på 45 matcher.


Nicolai Meyer. Foto: All Over Press

”DÅ VAR HAN INTE SEN EFTER”

Kemin som Liss och Meyer byggde upp i Ålborg får nu chansen att leva vidare. För bara fem dagar efter att Liss hade skrivit på för Västervik tog Meyer rygg på honom.
– Han hade en hel del anbud från både Danmark och Sverige. Han var sugen på att testa i Sverige och jag tror att det påverkade honom när jag sa att jag hade skrivit på för Västervik. Då var han inte sen efter, säger Olle Liss.
– Vi har haft ett bra samarbete i Danmark och kan vi fortsätta jobba på det här i Sverige är det ingen som talar för att det inte ska kunna gå bra här.

Försäsongen har varit lovande för Västervik och kemin sitter där den ska, även om Liss är medveten om att det kommer att bli betydligt tuffare att producera i Hockeyallsvenskan jämfört med danska ligan.
– Det märks ganska tydligt att fast det var lite ringrostigt när man kom ned till Västervik i början av augusti hade man lite i bakhuvudet var han skulle befinna sig på isen och var jag ska befinna mig för att få pucken i bästa läget. Det sitter i ryggmärgen på något vis, ler Olle Liss.
– Sedan är det väldigt annorlunda här jämfört med i Danmark, så vi måste båda anpassa oss till det svenska systemet. Det gick lite enklare i Danmark än det gör här där lagen är mer strukturerade.

I kväll inleder Västervik sitt allsvenska äventyr med att möta topptippade AIK på Hovet. Olle Liss inser att man får räkna med att vara underdog som nykomling. Men laget som slog SHL-laget Karlskrona med hela 7–0 i en försäsongsmatch kommer inte att bli enkla att besegra, lovar forwarden.
– Gruppen vi har fått ihop ser riktigt stabil ut, även fast det är många experter som tippar oss sist i alla tabeller man kan hitta. Jag tror att vi kan överraska en och annan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL