Hur går det i SHL i år? Här ger sex experter sina svar på flera heta frågor inför seriestarten.
Växjö Lakers HC

Experterna tippar – så går det i årets SHL: ”En mer öppen säsong än på många år”

ANNONS

Sommaren har kommit och gått, och i dag är äntligen SHL-premiären här. Men hur går det egentligen den här säsongen? Vilka tar guldet? Vilka misslyckas? Och vem får sitt stora genombrott? Hockeysverige.se har låtit sex experter besvara några heta frågor inför seriestarten.

Chris Härenstam, SVT

Vilka två lag går till SM-final?
– Jag tycket att det är en mycket mer öppen SHL-säsong än på många år. Därför är den frågan svår att svar på. Jag har kommenterat några matcher i CHL under början av den är säsongen och av det jag har sett så tror jag att Frölunda och Skellefteå kommer att mötas i SM-finalen.
– Dom lagen har en sådan extremt bra tävlingskultur och även väldigt bra tränare i respektive lag. Samtidigt har dom en ruskigt bra kultur då det gäller fysik och den mentala biten. Jag tror helt enkelt att dom kommer vara bättre tränade än andra lagen som är lite, lite efter där.

Vilka lag kommer på plats 13 och 14?
– Jag tror att Leksand kommer att få det jättesvårt. Dom har en för tunn trupp. Sedan tror jag att även Karlskrona kommer att få fightas där.

Vem vinner SHL:s poängliga?
Joakim Lindström i Skellefteå. Han kommer att få spela väldigt mycket i powerplay, är en notorisk poänggörare med extrem spelintelligens och spelbegåvning. Dessutom tror jag att han är väldigt hungrig.
Jag tror att Linköping med sin forwardsuppsättning kommer att göra många poäng så jag skulle nog säga att Broc Little kan vara en utmaningskandidat till att vinna poängligan.

Vem får årets genombrott i SHL?
– Det finns några unga spelare som jag tror kommer bli riktigt bra den här säsongen. Jacob Larsson i Frölunda kommer bli ännu mera känd. Kristian Vesalainen, den unge, även han i Frölunda kommer också bli mer välkänd. Gabriel Carlsson i Linköping tror jag också kommer att bli riktigt, riktigt bra även om han inte är en spelare som syns så mycket. En viktig defensiv pjäs för Linköping.
– Jag ville även lyfta fram en 25-åring som värvades till Skellefteå här om dagen, Joni Ortio. Han kanske inte kommer få sitt genombrott eftersom han spelade drygt 20 matcher i NHL förra säsongen, men för den svenska publiken kommer han få ett genombrott eftersom det inte är så många som känner till honom.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Malin Fransson, Dagens Nyheter

Vilka två lag går till SM-final?
– Skellefteå och Växjö. Skellefteå för att dom har en bred trupp och som nu även värvat en stark målvakt. Det finns även en tradition där uppe som gör att dom vet vad som krävs för att få spela en SM-final.
– Växjö har också en bra trupp, men framförallt har dom Sveriges bästa tränare i Sam Hallam. Han är riktigt jävla bra på ren svenska och kommer också ta laget till SM-final.

Vilka lag kommer på plats 13 och 14?
– Mitt svar blir lite tråkigt, men jag tror att det blir Leksand och Karlskrona. Jag har tyvärr svårt att se något annat. Rögle bygger klokt och begåvat. Jag tror inte att det kommer komma någon backslash utan att dom sakta men säkert klättra uppåt. Malmö spänner bågen lite hårdare och har också en bra trupp så dom ska inte heller behöva hamna där nere.

Vem vinner SHL:s poängliga?
– Jocke Lindström, även om han inte gjorde speciellt många poäng förra säsongen i KHL. Jag tror att han kommer trivas med att vara tillbaka i Skellefteå.

Vem får årets genombrott denna säsong?
– Nu är jag präglad av att tillbringa min mesta tid här uppe i Stockholm. Jag tror att Calle Ridderwall i Djurgården kan ta steget från att vara bra och landslagsman till att vara en spelare som tar ordentligt med plats och leder sitt lag.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Petter Rönnqvist, C More

Vilka två lag går till SM-final?
– Skellefteå blir ena laget. Dom har bibehållit sin trupp på ett bra sätt. Visserligen har Skellefteå förlorat många stora namn, men i stället kommer Jocke Lindström och Oscar Möller hem. Nu fick man dessutom en målvakt, Joni Ortio, som är grym.
– I finalen tror jag Skellefteå kommer att få möta Linköping. Jag tror Marcus Högberg kan bli den vinnarmålvakten som krävs i ett slutspel.

Vilka lag kommer på plats 13 och 14?
– Karlskrona och Leksand. Går man igenom alla trupperna, skulle Leksand greja sig och komma ovanför dom två sista platserna är det en bragd utan dess like, precis som förra säsongen. Men det ser jag som en utopi faktiskt.
– Karlskrona, jag tycker inte att deras nyförvärv är något som skrämmer dom andra lagen. Dom har fått mer erfarenhet från förra säsongen och kommer att vara lite bättre i år, men det räcker inte.

Vem vinner SHL:s poängliga?
– Oscar Möller håller jag som en potentiell match och poängligavinnare. En annan spelare som jag kan nämna som lite outsider, om Färjestad vågar hålla i det spel som dom pratar om att dom ska göra, är Milan Gulas. Han är en enormt skicklig spelare tekniskt, men också en grovjobbare.

Vem får årets genombrott denna säsong?
Gustav Forsling i Linköping. Jag tycker att han var bra redan förra säsongen, men han kommer ta nästa steg den här säsongen.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Mattias Ek, Expressen

Vilka två lag går till SM-final?
– Skellefteå och Linköping. Skellefteå har inga svaga punkter och ekonomi för att förstärka om det ändå skulle uppstå vissa tveksamheter här och där.
– Linköping går till final för att dom har den tyngsta offensiven. När Gustav Forsling och dom här är tillbaka från Nordamerika så tror jag att Linköping även får ihop det defensiva. Dessutom tror jag att målvakterna är tillräckligt bra för att backa upp allting.

Vilka lag kommer på plats 13 och 14?
– Karlskrona och Leksand. Karlskrona har fått ett lag som är sämre än sig själva serien, vilket är Leksand. Att Leksand är i SHL är ett smärre mirakel. Det är fantastiskt häftigt att dom är tillbaka och hur dom tog sig tillbaka på det sättet som man gjorde, men det finns inget lag som på pappret är sämre.

Vem vinner SHL:s poängliga?
– Jag tror att Jeff Tambellini i Djurgården vinner. Han har tagit flera kliv sedan han var i SHL senast (2014/15). Han gjorde 29 ”baljor” i AHL förra säsongen och har varit otroligt het på försäsongen. Dessutom spelar han i en jättebra miljö med Matt Anderson och Daniel Brodin.

Vem får årets genombrott denna säsong?
Emil Pettersson, Skellefteå. Han är otroligt smart och visade förra säsongen att han var bäst i Modo. Nu kommer han till en bättre miljö och har tagit ett stort ansvar i sin roll under försäsongen. Jag tror att han är mogen för genombrottet.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Sanny Lindström, C More

Vilka två lag går till SM-final?
– Växjö och Skellefteå. Det är två lag med bra trupper. Båda lagen har legat i toppen under många säsonger nu. Växjö känns som ett typiskt slutspelslag och Skellefteå fyllde nyligen på den svaga länken med att värva målvakten Joni Ortio. Det känns som Skellefteå och Växjö är snäppet bättre än dom andra lagen.

Vilka lag kommer på plats 13 och 14?
– Karlskrona 13 och Leksand 14. Leksand har ett allsvenskt lag i SHL. Det blir en jättestor utmaning samtidigt som klubben inte har den bästa ekonomin och inte har råd att värva spelare i samma omfattning som en del andra lag. Det känns även som stora frågetecken kring Karlskrona. Backsidan är bättre den här säsongen, men dom var samtidigt långt efter många lag förra säsongen. Givetvis är Karlskrona bättre än förra säsongen, men tittar man på lagen som tippas komma just ovanför så känns dom också bättre.

Vem vinner SHL:s poängliga?
– Oscar Möller i Skellefteå. Han har bra omgivning att spela med i Joakim Lindström. Samtidigt kommer han spela mycket powerplay där han kommer att göra mycket mål. Plus att han har ett bra skott.

Vem får årets genombrott denna säsong?
– Jacob Larsson, backen i Frölunda, känns intressant och kan få det här stora genombrottet. Han kommer få en stor roll i Frölunda.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Peter Sibner, hockeysverige.se

Vilka två lag går till SM-final?
– Jag tror att Skellefteå och Växjö gör det. Jag tycker att just Skellefteå och Växjö har dom två bästa trupperna. Det är också lag som är vana att gå långt i ett slutspel senaste säsongerna och även vet hur man växlar upp i slutspelssammanhang.

Vilka lag kommer på plats 13 och 14?
– Leksand och Karlskrona ligger risigt till. Leksand har inte riktigt haft tid på sig att bygga en stark trupp. Nu vet vi inte hur deras trupp kommer se ut i december, men jag är ganska säker på att dom inte fixar en bättre placering än 13:e eller 14:e.
– Karlskrona ser mer spännande ut än förra säsongen, med det gör samtidigt dom andra lagen kring dom här strecken.

Vem vinner SHL:s poängliga?
– Joakim Lindström i Skellefteå. Han spelar i ett lag som kommer att göra mycket mål och kommer vara bra igenom hela grundserien. Han kommer få mycket speltid och är en väl beprövad poängplockare i svenska rinkar.

Vem får årets genombrott denna säsong?
– Jag hoppas lite extra på Timothy Liljegren i Rögle. Det är den mest spännande talangen från den kullen. Jag tror att han kan få samma utveckling som exempelvis Hampus Lindholm hade i samma ålder.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM