POLARE OCH TRÄNINGSPARTNERS. Andrew Gordon tillbringar somrarna med barndomsvännen Sidney Crosby.
SHL

SHL-stjärnan som tränar med Crosby: ”Som att ha vuxit upp med vår generations Gretzky”

ANNONS

För Linköpings stjärnforward Andrew Gordon är sommarträningen ingen barnlek. Han åker nämligen hem till Nova Scotia och tränar med en grupp NHL-spelare ledd av ingen mindre än barndomsvännen Sidney Crosby.
– För mig är det som att ha vuxit upp och spelat ”pond hockey” med vår generations Wayne Gretzky, säger Gordon till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det finns ofta frågetecken för hur väl de nordamerikanska importerna som kommer och spelar hockey Sverige förbereder sig inför säsongen. Tingsryd gjorde sig av med ECHL-värvningen Geoff Walker redan i augusti, efter ett par svaga försäsongsmatcher där det visat sig att han var i dålig trim. När SHL startar i dag går Luleå in i sin första match utan tilltänkte stjärnan Tim Kennedy. Tränaren Stefan ”Skuggan” Nilsson väljer helt enkelt att ställa honom utanför laget eftersom han inte anses vara i tillräckligt bra form för att bidra.

Luleås motståndare i dag, Linköping, kan vara desto lugnare vad gäller den fysiska statusen på deras kanadensiska stjärna Andrew Gordon. Inte bara för att han redan har en SHL-säsong bakom sig och har visat att han håller hög klass i ligan, han sommartränar nämligen med några av de absoluta bästa spelarna i världen.

Gordon, 30, härstammar från provinsen Nova Scotia på den kanadensiska östkusten och råkar vara barndomsvän med en viss Sidney Crosby. Varje sommar är forwarden en del av den träningsgrupp där spelare som Pittsburgh Penguins superstjärna och Colorado Avalanches jättelöfte Nathan MacKinnon förbereder sig inför säsongen.
– Det är en fantastisk grupp som jag är lyckligt lottad att få jobba med, säger Andrew Gordon när hockeysverige.se ber honom berätta om sitt celebra sommarsällskap.
– Sidney är två år yngre än jag, men han var alltid så bra att han spelade med vår åldersgrupp. Jag spelade med Sidney i olika Select-lag när vi var tre äpplen höga, så vi har känt och tränat med varandra sedan vi var tio år gamla. Det är lustigt hur det har blivit, för i dag söker sig många av de bästa spelarna till Nova Scotia för att träna med Sidney och jag har fått ynnesten att hänga på. 

Ja, numer dyker även spelare som inte har någon naturlig koppling till bygden upp i Halifax där gänget tränar. Bland dessa märks NHL-stjärnor som Matt Duchene, John Tavares och Jason Spezza.
– De kommer alla dit för att de vill träna med Sidney och hans PT (Andy O’Brien) som är bäst i branschen. Jag hade tur som växte upp där jag växte upp och får vara del av det här på min egen bakgård, säger Gordon.


Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson

Hur är det att få träna med killar av den här kalibern?
– Det är fantastiskt att se vilken nivå de kan prestera på. När vi kliver på isen i början av varje sommar klagar vi alla på hur dåligt det känns, hur ont det gör och hur stel man känner sig i handlederna. Sidney sitter och säger samma sak, men ser helt fantastisk ut, skrattar Andrew Gordon.
– När han känner sig dålig är han fortfarande helt otrolig, slår perfekta passningar, skjuter hårt och gör grejer som väldigt få andra spelare kan göra. För mig är det en stor utmaning att gå ut och försöka mäta sig med honom och de andra killarna.

Vad betyder det för dig rent hockeymässigt att kunna träna med sådana här killar?
– Varje gång man kan omge sig med killar som är snäppet bättre, killar som håller All-Star-klass i NHL, måste man höja sin egen nivå också. Jag måste anstränga mig lite hårdare för att inte bli förnedrad av de här killarna. Det tar fram tävlingsinstinkten i dig och det är ganska viktigt, speciellt på somrarna när du kanske inte alltid är inspirerad att ge hundra procent. 

Du har känt Sidney under väldigt många år och har sett honom utvecklats till världens bästa spelare. Hur har det varit?
– Det är lustigt hur folk pratar om hur han har utvecklats som spelare, men jag tycker att han är precis likadan som han alltid har varit. Han var lika dominant när han var nio år som han var när han var 25, så det är faktiskt ingen skillnad på det sättet.
– För mig är det som att ha vuxit upp och spelat ”pond hockey” med vår generations Wayne Gretzky. Det är coolt att ha haft honom på sin egen bakgård, och att ha möjligheten att lyfta luren och ringa honom om man behöver hjälp med något. Han är en bra kille att känna (skratt).

Givetvis den viktigaste frågan av alla: var du bjuden till Sidneys Stanley Cup-fest i somras?
– Jag missade hans första Stanley Cup-fest (2009) för att jag var på ett bröllop och den här gången hade jag redan stuckit. Det var dålig tajming, men jag har varit på ett par Stanley Cup-fester och det är vanligtvis väldigt speciella tillfällen.

Det kanske blir läge för dig att hålla en SM-guldfest hemma i Nova Scotia nästa sommar?
– Det låter bra. Om allt faller på plats kommer jag gärna att ha en sådan fest.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL