Gabriel Landeskog.
World Cup 2016

Vilken skön start, Tre Kronor!

Nyheten om att Henrik Lundqvist inte skulle kunna spela World Cup-premiären mot Ryssland skakade om hockeysverige – men inte Tre Kronor. Jacob Markström klev in mellan stolparna och gjorde en stark insats när det blev seger med 2–1.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Sverige fick kontroll på händelserna i första perioden och spelade ett oerhört disciplinerat försvarsspel som inte gav de ryska stjärnorna något svängrum. Anförda av Victor Hedman och Anton Strålmans fina samspel höll det svenska försvaret sina motståndare till bara en handfull chanser.

Tålamodet och disciplinen gav utdelning halvvägs in i den andra perioden. Vadim Sjipatjov hann inte mycket mer än sätta sig i utvisningsbåset för en hooking innan Gabriel Landeskog hade bombat in matchens första mål i powerplay. Nicklas Bäckström vann tekningen till Erik Karlsson som spelade fram Landeskog vars direktskott överlistade Sergej Bobrovskij.

Därefter dröjde det bara två minuter innan nästa svenska mål kom. Carl Hagelin snappade upp pucken mitt i ett svenskt byte och han hittade en framstormande Victor Hedman som nöp dit 2–0 från sin position i slottet.

Tredje perioden fortsatte Tre Kronor arr frustrera ryssarna. Det var först med 33 sekunder kvar som Jacob Markströms nolla sprack. ALeksanderr Ovetjkins skott från blålinjen slank igenom muren av kroppar framför Markström och letade sig in i målet. Det gav ryssarna en sen boost och Ovetjkin hade ytterligare en puck inne bakom Markström – blott sju sekunder före slutet. Den slog han dock in med handen och målet dömdes bort efter videobedömning. Det gjorde att Tre Kronor kunde hålla undan och vinna med 2–1

Segern har gett Tre Kronor skön arbetsro inför fortsättningen av turneringen, där Finland står för motståndet på tisdag kväll.

Ryssland – Sverige 1–2 (0–0, 0–2, 1–0)
Första perioden:
Skott: 8–10.
Andra perioden: 0–1 (10.41) Gabriel Landeskog (Erik Karlsson, Nicklas Bäckström) spel fem mot fyra, 0–2 (12.32) Victor Hedman (Carl Hagelin, Henrik Sedin).
Skott: 11-10.
Tredje perioden: 1–2 (19.27) Aleksandr Ovetjkin (Jevgenij Malkin, Pavel Datsiuk),