Joe Sakic och Patrick Roy.
Nyheter

Colorado: En avslutad maktkamp som ger framtidshopp

ANNONS

Efter en rörig sommar som innebar ett sent tränarbyte kan Colorado nu äntligen titta framåt. Man gör det med en coach som ligger rätt i tiden, och utan att ha Patrick Roys vakande öga över laget kanske man nu kan ta nästa steg i utvecklingen – till slut.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Rocco Grimaldi, fw, Florida, René Bourque, fw, Columbus, Gabriel Bourque, fw, Nashville, Joe Colborne, fw, Calgary, Patrick Wiercioch, b, Ottawa.
Förluster: Reto Berra, mv, Florida, Shawn Matthias, fw, Winnipeg, Mikkel Bödker, fw, San José, Nick Holden, b, New York Rangers, Zach Redmond, b, Montréal, Brad Stuart, b, klubblös.

S9

S1TYSON BARRIE
Det såg under en period faktiskt ut som att Colorado kunde tänka sig att trejda sin guldklimp på backplats. Till slut valde man dock att sajna upp honom på ett smart fyraårskontrakt, värt 5,5 miljoner dollar per säsong. Det finns inte speciellt många högerskjutande backar som kan garantera en produktion kring 50 poäng, men Barrie är utan tvekan en av dem.

S2NATHAN MACKINNON
Förstavalet från 2013 väntar fortfarande på sitt riktigt stora genombrott i NHL. Hans 63 poäng från rookiesäsongen, som också gav honom Calder Trophy som ligans främsta nya spelare, gäller fortfarande som personbästa. Är han en av de som kvävts något av Patrick Roys hårdföra ledarstil? Om så är fallet kan det nästan garanteras att de där 63 poängen inte kommer gälla som personligt rekord efter den kommande säsongen. Han är bara 21 år, och vi bör kanske inte räkna bort Nathan MacKinnon ännu. Han kan fortfarande bli en storstjärna.

S3GABRIEL LANDESKOG
Att 23-årige Landeskog börjar ”bli till åren kommen” är förstås en överdrift. Däremot bör den svenske lagkaptenen nu vara inne i sina absolut bästa år i karriären. De senaste säsongerna har han stått still lite i utvecklingen, och vi får hoppas att det inte är en följd av det fysiska spel han gillar att utöva. ”Gabbe” bör ha några riktigt produktiva säsonger kvar i kroppen. Han är en av de absolut viktigaste spelarna i Colorado, och definitivt en av de som behöver ta ytterligare ett kliv i sin utveckling om Avalanche ska ta sig till slutspel. Om han har en 30-målssäsong i sig kan det vara läge att plocka fram den nu.

S4ERIK JOHNSON
Den tidigare supertalangen Erik Johnson börjar bli en av de riktiga åldermännen i Avalanche. De senaste säsongerna har han fått mycket skit, men i en på pappret ganska svag backuppsättning är han fortfarande en av de viktigaste kuggarna. Hur klarar han omställningen från Roy till Bednar? Klarar han den kommer Johnson kunna kräma ur ett par bra säsonger till. Faktum är att han ju bara är 28 år, trots sin enorma rutin. Dessutom är han en World Cup-back för USA.

S6
Lagets poängkung: 
MATT DUCHENE
Han vann poängligan förra säsongen, och med tanke på att Colorado inte hämtat in någon offensiv kraft att tala om till nästa säsong så får vi utgå från att han vinner den igen. Duchene är i sina bästa stunder en riktigt underhållande spelare, och visade förra säsongen en fin nästa för mål när han nådde 30 fullträffar för första gången i NHL-karriären. 25-åringen är Colorados största stjärna, och den som ska leda lagets offensiv de kommande åren. Han kan få en kamp av Landeskog, MacKinnon och kanske Tyson Barrie, men tills vidare får Duchene räknas som den stora offensiva kraften i Avalanche.

S5MIKKO RANTANEN
Det kommer in en hel drös intressanta finländare till NHL nästa säsong, och Mikko Rantanen är förstås en av dem. Han testade på NHL-spel redan förra säsongen, men fick inte alls till det och lämnade sina nio matcher poänglös. I AHL, däremot, var han fullständigt briljant med sina 60 poäng på 52 matcher. Med det hade han ett närmast identiskt poängsnitt som William Nylander. Det säger en del om Rantanens potential, men också hans kvalitet redan nu. Ett genombrott redan den här säsongen kanske är för mycket att kräva. En joker i leken är han definitivt.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

De gamla vapendragarna Joe Sakic och Patrick Roy fungerade inte alls ihop som general manager respektive huvudtränare. Roy ville styra och ställa mer än vad hans arbetsuppgift sade, och till slut valde den legendariske målvakten att lämna. Men för Colorado var det knappast negativt att Jack Adams-vinnaren klev av. Jared Bednar är visserligen rookie på NHL-nivå, men han är nykrönt Calder Cup-mästare och verkar ha bra hand med yngre spelare. Tajmingen för Roys oväntade avhopp var kanske inte perfekt, men känslan är att det där var precis det man behövde för att kunna gå framåt i sin utveckling. Efter Roys succé under sin första säsong har Colorado, med sitt enormt talangfulla lag, snarare tagit steg bakåt än något annat.  Förra säsongen bjöds man verkligen in i slutspelsstriden, men hade inte kvalitén att förvalta bjudningen. Laget är ungefär likadant som det man hade förra säsongen, så hoppet sätts återigen till att Nathan MacKinnon och Gabriel Landeskog ska kunna ta kliv i sitt poänggörande. Man lyckades till sist lösa Tyson Barries nya kontrakt, och det ger ett lugn till hela klubben. Bakom honom och Erik Johnson känns backsidan emellertid lite tunn, och Semjon Varlamov kommer behöva göra en kanonsäsong för att laget ska gå till slutspel. Tipset är att de, precis som förra säsongen, missar den sista Wild Card-platsen med en hårsmån.

DFS16200301Avalanche_at_Oilers

Gabriel Landeskog.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Semjon Varlamov
31) Calvin Pickard

BACKAR:
3) Chris Bigras
4) Tyson Barrie
6) Erik Johnson
16) Nikita Zadorov
28) Patrick Wiercioch
32) Francois Beauchemin
44) Éric Gélinas
51) Fjodor Tyutin

FORWARDS:
7) John Mitchell
8) Joe Colborne
9) Matt Duchene
12) Jarome Iginla
14) Blake Comeau
25) Michail Grigorenko
27) Andreas Martinsen
29) Nathan MacKinnon
34) Carl Söderberg
55) Cody McLeod
92) Gabriel Landeskog
96) Mikko Rantanen
xx) Gabriel Bourque
xx) René Bourque
xx) Rocco Grimaldi
xx) Mike Sislo

COACH: 
Jared Bednar (ny)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL