Fredrik Forsberg.
SHL

Lillebror Forsberg tror på Tre Kronor – men inte att brorsan sätter sista målet: ”Borde inte vara inne då”

ANNONS

Fredrik Forsberg är på väg tillbaka från sin hemska skada, samtidigt som storebror Filip är i Kanada och ska skjuta World Cup-titeln till Tre Kronor. Fredrik tror på ny svensk seger i morgon, men hoppas inte brorsan är inne när det ska avgöras.
–  Nej, han borde inte vara inne med tanke på alla skickliga defensiva spelare Sverige har, skrattar han.

Medan Filip Forsberg och alla andra NHL-stjärnor gör upp om vem som ska vinna World Cup laddar lillebror Fredrik Forsberg upp för comeback i seriesammanhang efter alla skador. I en match mot AIK förra säsongen skadade han knäet så illa att han missade resterande delen av säsongen.

Men innan SHL-starten för Leksands del har Fredrik Forsberg kunnat följa storebror Filips debutmatch i World Cup. En match som Tre Kronor vann över Ryssland med 2-1 efter ett övertygande spel.
– Jag satt sett här hemma och följde matchen på TV, säger Fredrik Forsberg på telefon från sitt hem på Åkerö i Leksand och fortsätter:
– Sverige gör en bra match överlag. Jag tycker att man har kontroll på ryssarna i 58, 59 minuter. Sverige släppte inte till mycket bakåt samtidigt som man skapade några bra lägen framåt. Det var en riktigt bra och viktig start på turneringen.

Vilka spelare blev du mest imponerad av i det svenska laget?
– Jag tycker att alla fyra femmor jobba stenhårt överlag och gjorde det som krävdes i deras roller.

Victor Hedman fick mycket ”cred” igår och jag tycker också att han var riktigt bra där ute. Han styrde och ställde lite som han ville både med och utan puck.
– Även (Jacob) Markström var riktigt bra trots det sena beskedet att (Henrik) Lundqvist inte kunde spela. Det är bra gjort att kunna ställa om som han gjorde på så kort tid.

Hur ser du på Filips insats i matchen?
– Han gör det hårda jobbet hela tiden. Nu var det en ganska chansfattig match ändå, men han hade något läge i första perioden och även någon fin pass. Det var nog ändå mest defensivt arbete som krävdes och det tycker jag att han gjorde bra.

reklam

Filip Forsberg

Fredrik Forsberg har inte ännu hunnit prata med sin bror efter ryss-matchen, men annars har de båda mycket kontakt under säsongen.
– Vi hörs ganska ofta. Det kan vara om allt från hur livet är och hur matcherna går eller om det har hänt roliga saker som han eller jag har att berätta om. Vi har i princip daglig kontakt.
– Han följer Leksand väldigt noga eftersom det är hans moderklubb, det är här han har växt upp och gått i skolan. Klart att han då följer Leksand eftersom det är hans favoritlag.

forsberg

Fredrik Forsberg skadade sig illa förra säsongen i en match mot AIK. I en intervju med DT i november berättade han om skadan.
– Jag fick AIK-spelarens höft eller ben över mig och fastnade samtidigt med skridskon i isen så att knäet vek sig inåt. Först trodde jag att det var en vanlig lårkaka. Sedan märkte jag att jag inte riktigt kunde stödja på benet.

Det blev operation av knäet, men nu är han tillbaka och har fått känna på hur det är att vara med i hetluften igen då han gjorde comeback i lagets senaste träningsmatch mot Skellefteå.
– Nu börjar det ordna upp sig. Jag spelade i torsdagens träningsmatch mot Skellefteå. Det var den första matchen på tio månader. Det var väldigt roligt att vara tillbaka och verkligen efterlängtat.
– Nu kommer jag köra rehab länge till. Bara för att jag är helt frisk är inte allt precis som vanligt, men det är ingenting jag hämmas av längre. Man kan säga att jag är friskförklarad, men jag känner av det. Det tror jag alla gör lite efter sina skador.

BB160401BB389

Avgörandets stund.

Givetvis kunde inte Fredrik Forsberg spela den märkliga matchen uppe i Örnsköldsvik när Leksand vann över Modo och avancerade till SHL. En bit in i matchen hade han inte några stora förhoppningar uppe på sin läktarplats om att hans Leksand s kulle vända och vinna matchen.
– För det första var det en tuff match att sitta bredvid och följa. Det var nog en av dom jobbigaste stunder som jag har haft. När Modo gjorde 3-1 så kände jag att det var dags att vakna ur den här drömmen som jag hade levt i.
– Vi jobbade oss tillbaka samtidigt som vi hade lite flyt, det kan man inte säga något annat om. Vi sköt inte ens över 15 skott och gjorde ändå så pass många mål. När sedan han (Broc Montpetit) blir fri… Det kändes som att det ödet som bestämde klara kvalet efter alla motgångar. Sedan hade vi studsarna med oss. När jag såg pucken gå in… Det var en fantastisk känsla.

Nu är ni i ett läge där alla säger att Leksand har det klart sämsta laget på pappret av alla lag i SHL, hur hanterar ni inom gruppen det?
– Vi vill motbevisa och visa att alla som tycker och tänker så hade fel. Det är vad vi mest går på. Inom gruppen tycker vi absolut inte detsamma. Alla i gruppen vet vad vi kan.
– Alla vet vad som sägs och skrivs, men media får tycka precis vad dom vill om vilka som är sämst och vilka som är bäst. Det är på isen det ska avgöras och det är där som vi, som sagt var, tänker motbevisa vad alla tycker och tänker.

En tisdagskväll i november, bortamatch mot Frölunda, hur ska Leksand spela för att vinna den matchen?
– Det är egentligen som vilken match som helst, oavsett om det är match ett eller den sista matchen i serien. Vi ska hålla oss till vårt spel och vara jäkligt jobbiga att möta. Vi ska inte ge motståndarna så mycket chanser samtidigt som vi ta våra på chanserna vi får. Då kommer vi bli svåra att slå.

Är defensiven nyckeln i Leksand spel den här säsongen?
– Ja, absolut. Vi kommer inrikta oss på defensiven. Det gör nog alla lag som är nykomlingar i SHL. Dom andra lagen har ett litet försprång. Då gäller det att defensiven fungerar men också att vi måste vara effektiva och ta vara på lägena vi har, att spela ungefär som första säsongen var i SHL förra gången.

forsberg

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Med tanke på dina skadeproblem, vilka förväntningar ska vi ha på Fredrik Forsbergs prestation den här säsongen?
– Jag har knappt hunnit tänka själv på vilka förväntningar jag har (skratt), men det är samma som egentligen alla spelare har, att man ger järnet varje dag och vet att när jag gått av planen så har jag gjort mitt bästa.
– Det gäller att visa alla att man vill vara med där ute och inte skylla på något annat.

Fredrik, hur slutar Sverige mot Finland imorgon?
– Vi spelade lite finländsk hockey igår, men jag hoppas att det blir Sverige som vinner. Det blir nog tuffare nu när Finland torskade sin första match. Jag säger 4-2 till Sverige. Sista målet i tom bur.

Är det Filip som sätter sista pucken i tomma kassen?
– Nej, han borde inte vara inne med tanke på alla skickliga defensiva spelare Sverige har. Jag tror inte han är inne då, skrattar Fredrik Forsberg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch