Andrea Dalen bidrog till Djurgårdens seger med tre poäng.
SDHL 1

Djurgårdens rekordsättare hyllar SDHL: ”Flera lag som tar i och satsar på damhockeyn”

ANNONS

Förra säsongen slog hon seriens målrekord med 47 mål på 36 matcher. Då tycker ändå Djurgårdens norska Andrea Dalen att SDHL är bättre än någonsin, och gillar den satsning som många föreningar gör på damhockey.
– Jag tycker att serien blir jämnare och jämnare för varje säsong. Det är flera lag som verkligen tar tag i och satsar på damhockeyn, vilket är jätteroligt, säger Dalen till hockeysverige.se. 

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Norska forwardsstjärnan Andrea Dalen satte förra säsongen ett mycket imponerande rekord i Riksserien. På 36 matcher med Djurgården svarade hon för 47 mål. Totalt svarade 24-åringen från Hönefoss för 73 poäng. På det kom hon två i seriens poängliga efter sin kompis i Luleå, Michelle Karvinen, som svarade för 37 mål och totalt 79 poäng.

Nu börjar säsong två för Andrea Dalen i det som numera heter SDHL. I alla fall andra säsongen den här vändan. Tidigare har hon även representerat Linköping under två säsonger. Men med den fina fjolårssäsongen följer också förväntningar med i ryggsäcken. Förväntningar på att hon ska leverera i samma omfattning som förra säsongen.
– Jag hade en riktigt bra säsong förra säsongen. Jag trivdes i stan, med arbetet och med laget. Jag ångrar inte att jag valde att spela för Djurgården, säger Andrea Dalen när hockeysverige.se träffar henne för en intervju inne på klassiska Hovets innandömen.
– Det bästa med Stockholm? Jag gillar egentligen lite mindre städer, men det bästa här kanske är att man flyter in i mängden lite mer. Dessutom finns det en massa saker att göra här i stan.

Och vad är favoritsysselsättningen här i Stockholm vid sidan av hockeyn?
– Det måste vara att fika…

Gör man inte det i Norge också?
 – Jo, men jag har inte gjort det på samma sätt tidigare i alla fall.

Har du lärt dig att hitta i Stockholm ännu?
– Ja, nästan, säger Andrea Dalen med ett stort leende innan hon fortsätter:
– Jag hittar dit jag ska hit, till hallen, jobbet (Östermalm) och lite sådana ställen. Annars är det nog inte så mycket mer.

Vad saknar du från Norge som vi i Sverige borde plocka in innanför våra gränser?
– Vad skulle det kunna vara? Kanske bröd och sedan tycker jag att naturen i Norge är väldigt fin med alla berg och allt vatten. Annars är det ganska lika.
– Sedan är det ju språket. Jag blir ju lite retad och man driver med mig ganska mycket, men det får jag ta då jag är norsk, säger Dalen med ett uppgivet leende och med glimten i ögat.

Bröd, är det så stor skillnad mot i Sverige?
– Lite skillnad är det, men det är mer kulturen med att äta bröd. Vi äter bröd lite oftare i Norge. I alla fall gjorde jag det eftersom vi inte fick någon mat i skolan där så måste man själv ha med sig mackor och sådant.

”NIVÅN ÄR HÖGRE HÄR NU”

När hockeysverige.se träffade Andrea Dalen förra säsongen pratade hon om hur hon tyckte att Riksserien hade utvecklats. Trots det klev hon alltså in i serien och satte målrekord.
– Det gick väldigt bra faktiskt. Jag hade spelat här innan så jag visste lite grann om hur allt fungerar. Nivån är högre här nu och lite annorlunda mot collegehockeyn som jag hade spelat under fyra säsonger.
– I USA är det lite mer rakt på mål och en del andra små detaljer. Det var nog viktigt att få fyra år där borta, lära, utvecklas och spela hockey på ett annat sätt och sedan komma tillbaka och utnyttja dom olika spelsystem som jag använt.

Givetvis är också Dalen mycket nöjd med sin comebacksäsong i högsta ligan här i Sverige.
– Jag har sett att det finns vissa saker som jag måste jobba mer på. Men ser jag över hela förra säsongen så kom jag in och gjorde det ganska bra, vilket är roligt eftersom jag lägger ner så mycket tid och energi på hockeyn, man får igen någonting för allt man gör varje dag.

47 mål, hade du förväntat dig det då du klev in i den här relativt tuffa serien?
– Nej, det hade jag inte.

Hur mycket fanns sedan det här målrekordet i bakhuvudet under vårkanten då det slogs upp ganska stort i media?
– Klart att det var roligt, men vi håller på med lagidrott och laget går före jaget som man säger här i Sverige. Så känner jag också. Jag skulle aldrig kommit dit jag kommit och slagit rekordet utan att ha fått spela med tjejerna i laget.
– Det ligger mycket bakom ett sådant rekord. Inte bara det jag gör utan vad hela laget gjorde. Sedan ska man ha lite tur ibland också, lite flyt och sådana grejer. Dessutom har jag varit med mycket på målvaktsträningar i USA. Två tre gånger i veckan var jag med och körde med målvakterna i laget, förutom våra egna träningar. Där lärde jag mig mycket hur målvakterna förflyttar sig och tänker. Det är grejer som jag kan utnyttja nu och något som jag tycker varit väldigt givande.

När du gör så pass mycket poäng som nykomling i ligan, hur tänker du då kring den kvalité som Riksserien/SDHL håller?
– Jag tycker att serien blir jämnare och jämnare för varje säsong. Det är flera lag som verkligen tar tag i och satsar på damhockeyn, vilket är jätteroligt. Det är roligare att vinna tajta matcher än matcher som man vinner med tio mål, något man inte kan längre.

BODDE IHOP MED KARVINEN I USA

Michelle Karvinen. Foto: Ronnie Rönnkvist

Även om Andrea Dalen vann målskytteligan så vann hon inte poängligan. Det gjorde i stället Michelle Karvinen från Luleå.
– Hon är riktigt skridskostark och har växt upp med en riktigt duktig skridskotränare. Hon tjänar mycket i sitt spel på just skridskotekniken och spelsinnet. Michelle är en skicklig spelare.
– Vi bodde ihop (på University of North Dakota) så jag har lärt mig mycket av henne. Jag försöker ta med mig bra saker som jag ser andra spelar gör.
– Det jag lärt mig av Michelle är framförallt skridskotekniken och spelsinnet. Hon har ett bra glid och använder lite energi för att åka förbi motståndaren. Det är något som är kul att se faktiskt.

Djurgården har så här långt spelat tre matcher den här säsongen. Man inledde med seger mot AIK med 1-0. Efter det väntade en tripp till Örnsköldsvik och två matcher mot Modo. Hemmalaget vann första mötet med 3-0 medan Djurgården vann det andra med 4-3. Sex poäng på tre matcher innebär att Djurgården parkerar på en femteplats i tabellen.
– Det har gått lite sådär för mig. Jag är riktigt nöjd med vinsten över AIK i första matchen. Personligen är det saker som jag tycker att jag hade kunnat göra annorlunda, som att kanske vara lite effektivare när jag kommer till målchanser och lite i det defensiva spelet.
– Vi har lagt en bra grund i sommar och det är ändå i slutet av säsongen som vi ska vara som bäst. Vi har haft en bra början, men vi har också saker att jobba på.

Andrea Dalen och Hanna Olsson har hittat rätt i en kedja med Tina Enström.
Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

Har du, Hanna Olsson och Tina Enström hittat kemin mellan er igen?
– Ja, det har vi gjort. Vi känner varandra väl och kompletterar varandra riktigt bra.

Vad är kemin mellan er tre?
– Det är svårt att säga. Tina har ett bra spelsinne och är riktigt bra på att passa. Hanna åker skridskor snabbt och är även stor och stark. Jag har väl kanske hittat någon roll mittemellan. Jag skjuter mycket och sådana grejer. Vi tre passar bra ihop.

Vad skiljer årets Djurgården från förra säsongen?
– Klubben har växt in i allt mer. Vi var ju nystartade säsongen innan jag började. Vi får mer support, allt blir större och större, vi får bättre och bättre spelare vilket har gett mer konkurrens i laget. Det gör att träningarna blir bättre och även kemin i laget. Man måste prestera varje gång man är här.

Michelle Karvinen vann poängligan förra säsongen, men vem gör det den här säsongen?
– Det måste bli en djurgårdare. Vem det blir får vi se och något vi får konkurrera om internt, avslutar Andrea Dalen med ett stort leende samtidigt som hennes kedjekompis Tina Enström smiter förbi in i omklädningsrummet för kvällens fyspass.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL