Nicolas Deschamps .
Nyheter

Fem klubbar på en säsong – sen hittade han hem i Oskarshamn: ”Lättare både mentalt och för familjen”

ANNONS

Det blev fem klubbar under samma säsong när Nicolas Deschamps först kom till Europa. En tuff tid – men sen hittade han rätt när han flyttade till Oskarshamn. Men trots att kanadensaren trivs bra hoppas han inte att bli kvar i klubben och Hockeyallsvenskan allt för länge.
– Jag gillar det här, men jag är inte nöjd med mig själv. Jag vill ta mig tillbaka uppåt i ligorna, säger han till hockeysverige.se.

När IK Oskarshamns Nicolas Deschamps inför säsongen 2014/15 lämnade några års krigande i AHL bakom sig för att ta chansen i Europa visste han inte vilken tuff säsong som väntade honom. När säsongen var slut hade han spelat 54 grundseriematcher i fem olika klubbar, och inte fler än 13 i någon av dem.

Foto: Bildbyrån/Daniel Svensson

Resan gick mellan finska Kärpät, tyska Straubing Tigers, österrikiska Vienna Capitals, AHL-laget Syracuse Crunch innan han till sist fick avsluta säsongen i ECHL och Florida Everblades. På vissa ställen medger han själv att han inte presterade, på andra ställen var situationen helt enkelt inte den rätta. Men på det stora hela en otroligt tuff säsong, på flera sätt.
– Det var riktigt tufft. Min gravida fru följde med mig till Finland, men sen blev hon tvungen att åka hem. Så hon följde inte med förrän jag kom tillbaka till Nordamerika igen. Det var tufft att flytta omkring sådär, även om jag spelade i några bra ligor. Det var inte så mycket stabilitet, och jag är inte van vid det, säger Deschamps till hockeysverige.se.

Då var situationen helt annorlunda – och mycket bekvämare – förra säsongen, när den 26-årige kanadensaren skrev på för Oskarshamn. Där blev han tre i den interna poängligan, och kanske ännu viktigare, han var kvar i samma klubb under hela säsongen.
– Det var skönt. Året innan var tufft, det var mitt första i Europa och jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Att jag spelade för så många lag hjälpte mig inte att få ett nytt kontrakt heller, men Oskarshamn gav mig en chans och jag hade ett bra år. Det var skönt att vara en del av ett lag, det var lättare både mentalt och för familjen.

Varför ville du ändå återvända till Europa efter det brutala året?
– Jag kollade lite i AHL, och jag tror att jag hade kunnat få ett kontrakt. Men sen hörde jag om Hockeyallsvenskan och att det är en bra liga för att få en andra chans, att bevisa att visa upp sig för SHL. Jag vet att många killar har kommit hit från ingenting och gjort bra ifrån sig, så det ger bra möjligheter.

TRIVS BRA I OSKARSHAMN

Nu är Nicolas Deschamps tillbaka i Oskarshamn för sin andra säsong, och han har inlett den fint med fyra poäng med fyra matcher. Om han spelar klart även denna säsong i Oskarshamn blir det första gången sen juniortiden som han spenderar två hela säsonger i följd i samma klubb. Men målet är ändå att ta sig uppåt i karriären.
– Ja, såklart. Innan förra året hade jag bara spelat i de högsta ligorna och i AHL. Jag gillar det här, men jag är inte nöjd med mig själv. Jag vill ta mig tillbaka uppåt i ligorna.

Vetskapen om att andra nordamerikanska spelare har använt Hockeyallsvenskan som en språngbräda uppåt är ett faktum som motiverar. På nära hand såg han förra året lagkamraten Mitch Wahl ha en fantastisk säsong i ligan, för att sedan få ett kontrakt med finska Ilves.
– Många spelare har kommit hit och haft en bra säsong, och sedan fått ett bra kontrakt på ett par år i en bra liga. Så det var därför jag kom tillbaka hit. Jag och min fru fick precis vårt andra barn också, så det var logiskt att spela någonstans där vi känner alla och känner oss bekväma. Det var lättare att inte behöva anpassa sig, men det här är ett stort år för mig. Jag måste ha en bra säsong.

Passar hockeyn här i Sverige dig bra?
– Förra året var mitt första år här, och det tog lite tid att komma igång. Men nu vet jag hur den svenska hockeyn är, och det passar mig bra. Det bygger mycket på skicklighet och fart, och jag kan dra lite nytta av den stora isen.

Det blev tre matcher i Washingtontröjan för Nicolas Deschamps.
Foto: Getty Images/Joel Auerback

GJORDE TRE NHL-MATCHER

Säsongen innan han först flyttade till Europa fick Deschamps för första gången i karriären känna på spel i NHL. Det blev tre matcher i Washington Capitals, där han hamnade efter två trejder. Men trots att han nyligen fått smaka på NHL-spel valde han att lämna Nordamerika.
– Jag var restricted free agent, och de bytte ut hela lagledningen i Washington och valde att satsa på sina egna talanger. De gav mig inget ”qualifying offer”, så jag var besviken på det. Jag kunde ha fortsatt där borta på ett tvåvägskontrakt, men Kärpät var verkligen intresserade och erbjöd ett bra kontrakt. Jag var på väg att fylla 25 och kände att jag ville testa Europa.

Är det en lite enklare livsstil att spela i Europa, jämfört med de långa resorna och många matcherna i farmarligorna?
– Det är en annorlunda mentalitet och ett annat spelschema med mindre matcher och mer pauser. Jag tror att var man än går så vänjer man sig vid det. Jag spelade fem säsonger i AHL, jag ville göra en förändring och testa något annat.

Tycker du att det är en väg fler borde testa, i stället för att jobba på i AHL och ECHL?
– AHL är en bra liga, man kan göra en karriär där. Men ECHL, jag var inte där längre än tio matcher, men för mig är det mycket bättre här. Kan du göra flytten och kan spela någonstans som kan ge dig en bra chans i Europa, man vet aldrig vad som händer då. I ECHL fastnar vissa hela karriären, och det är inte de bästa förhållandena eller pengarna.

Kan det också vara ett sätt att förlänga sin karriär, med tanke på att man spelar mindre?
– Jag tror att det kan vara det. Som jag sa, man får mer vila, mer tid att ta hand om kroppen. Förhoppningsvis kan jag spela i tio år till, kanske mer. Jag gillar att vara här i Europa, och min fru och barnen är bekväma med att vara här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch