Kan Kanadas superkedja sänka Europalaget?
World Cup 2016

Nu har superpesten blivit respekterad: ”Visste inte att han var så smart”

ANNONS

Han är mest känd för att vara en av NHL:s mest avskydda spelare. Men Brad Marchand är mer än bara en retsticka. Under World Cup har 28-åringen visat att han hör hemma bland världens bästa.
– Jag visste att han var skicklig, men jag visste inte att han var så smart, säger Jonathan Toews om Boston Bruins-forwarden.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Stanley Cup-finalen 2011 blev en infekterad serie med många övertramp – både på och utanför isen. Spelarna i Boston Bruins och Vancouver Canucks byggde upp ett genuint hat mot varandra och lyckades misshandla varandra både på isen och verbalt i citatform mellan matcherna.

Bostons forward Brad Marchand hade redan ryktet om sig att vara en riktig superpest innan finalserien, men det var där och då på den största av scener som den då 23-årige rookien cementerade sitt rykte som en av ligans största retstickor. Marchand tog till vara på varje tillfälle att klämma åt tvillingarna Sedin. I finalmatch sex av den sju matcher långa serien som Bruins slutligen vann eskalerade allt.

I samband med en avblåsning uppstod en skärmytsling framför Vancouvers kasse. Medan domarna var upptagna med att sära på bråkande spelare passade Marchand på att åka fram till Daniel Sedin och helt oprovocerat dela ut flera smällar mot svenskens huvud. Sedin försökte vända ena kinden till, men hann ta emot fem-sex smällar innan domaren Kelly Sutherland slutligen kom emellan.

När Marchand fick frågan om varför han hade sopat till Sedin ryckte han bara på axlarna:
– För att jag kände för det, svarade han med sitt patenterade hånflin.

”DE DÄR 37 MÅLEN BORDE HA TYSTAT ALL NEGATIV PUBLICITET”

Det har gått mer än fem år sedan den där Stanley Cup-finalen, men Brad Marchand lever fortfarande med ryktet om sig att vara en provokatör och bråkstake. När de mest hatade spelarna i ligan rankas ligger Bruinsforwarden alltid högt upp på listan. Trots att han sköt 37 mål i NHL förra säsongen och har blivit en producerande spelare har han haft svårt att skaka av sig det där ryktet och kanske var det just därför många höjde på ögonbrynen när han kom med i Kanadas World Cup-trupp.

Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

Men om det finns något definitivt ögonblick där Brad Marchand börjat få den respekt han förtjänar är det just under den pågående turneringen. Coachen Mike Babcock har matchat honom med radarpartnern från Boston, Patrice Bergeron, och Sidney Crosby, som han tränat med hemma i Nova Scotia hela sommaren, i vad som kan beskrivas som Kanadas förstakedja. Med sin speed och sin frenesi har han visat sig vara perfekt i rollen att skapa utrymme åt sina skickliga kedjekamrater.
– De där 37 målen borde ha tystat all negativ publicitet som han får, eller det faktum att han är en pest. Han är inte bara det. Han är en av de där spelarna som gör sina kedjekamrater bättre, sade Bergeron om Marchand tidigare i veckan.

Bergeron har spelat med Marchand under flera år och har givetvis varit medveten om att det funnits mer än bara tjuvsmällar och trash-talk på vännens resumé. Då har det kommit som en större överraskning för några av de nyare lagkamraterna i Kanada att han är en så pass komplett hockeyspelare som han är.
– Han är en kille som är bra på att ta sig under skinnet på motståndarna, men han kan lira hockey också, säger Jonathan Toews.
– Jag spelade med honom i JVM för länge sedan och jag har alltid vetat att han hade skickligheten, det offensiva spelet i sig, men jag visste inte att han var så smart också. Jag förstår varför han och Bergeron spelar så bra tillsammans.

Brad Marchand själv ser ut att stormtrivas i rampljuset som World Cup ger honom. Han har bjudit på sig själv vid intervjutillfällen och samtidigt påmint alla om att han fortfarande har en vass tunga, även nu när han är mer respekterad som spelare. Innan det var klart om Kanada skulle möta Ryssland eller Nordamerika i lördagens semifinal fick han frågan hur man skulle klara av att stoppade de vindsnabba nordamerikanska ungtupparna om man fick möta dem. Svaret kom reptilsnabbt:
– Vi får väl speara dem.

Ränderna kommer aldrig att gå ur, men Marchand har i alla fall bevisat att de har många olika nyanser.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL