I EN KLASS FÖR SIG. Sidney Crosby fortsätter att dominera i World Cup.
World Cup 2016

Det doftar MVP om Crosby – igen: ”Visar vilken speciell spelare han är”

ANNONS

Han var Stanley Cup-slutspelets mest värdefulla spelare i somras. Nu är Sidney Crosby på väg att svara för ytterligare MVP-framträdande. I natt tog han Kanada till World Cup-final genom en dominant semifinal mot Ryssland.
– När man kan leda laget på det sättet på den här nivån visar det vilken speciell spelare han är, säger kedjekamraten Brad Marchand om Crosby efter 5–3-segern.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Kanada fortsätter att vara oslagbart med Sidney Crosby i laget. Nattens seger över Ryssland var den 23:e (!) i rad med Pittsburgh Penguins-stjärnan i landslaget. I semifinalen visade 29-åringen att det inte är någon tillfällighet.

Crosby öppnade målskyttet i matchen och spelade fram till Brad Marchands bägge mål i 5–3-segern. Det ger honom sju poäng på fyra World Cup-matcher och ledningen i turneringens poängliga.
– Det är det här som gör honom till en sådan speciell spelare, säger Marchand som fick riktigt fina passningar från den kanadensiske kaptenen på sina mål.
– Hans beslutsamhet och förmågan att alltid leverera i de stora matcherna, det är där hans ledarskap kommer in. När man kan leda laget på det sättet på den här nivån visar det vilken speciell spelare han är.

Crosby öppnade målskyttet genom att sno pucken av backen Dmitrij Kulikov och finta bort målvakten Sergej Bobrovskij. En individuell prestation som visar att vårens och sommarens MVP-form från Stanley Cup-slutspelet är intakt.
– Jag fick klubban på pucken och fick lite mer tid med den än man vanligtvis får. Det var skönt att se den gån in, säger Crosby på sitt alltid lika sparsamma sätt.

”DET VAR EN KORT MEN SPÄNNANDE SOMMAR”

Att 87:an visar så pass fin form tidigt på säsongen vittnar om att han skött träningen under den extremt korta sommaren på ett perfekt sätt. Någon baksmälla efter Stanley Cup-firandet har det inte varit tal om.
– Det var en kort sommar, så det gällde att hushålla med energin för att göra sig redo för det här. Vi hade en hel del bra träningar, där ”Marchy” (Marchand) också var med, och vi försökte göra oss redo för det här, säger Crosby.
– Att spela den här typen av matcher som är så viktiga har verkligen hjälpt att komma in i spelet eftersom det skapar mer känslor. Det var en kort men spännande sommar med det här i åtanke.

Medan Crosby dominerade hade ryska stjärnor som Aleksandr Ovetjkin, Jevgenij Malkin och Vladimir Tarasenko en synnerligen tung afton. Det berodde mycket på att Kanada aldrig gav dem några ytor att jobba med. Ovetjkin fick bara i väg ett skott på mål under matchen och var rätt osynlig om man bortser från det fysiska spelet.
– Det är inte enkelt eftersom de är så skickliga spelare, men jag tyckte att vi spelade kompakt i vår zon och fick stopp på deras fart genom mittzonen. Det var något vi hade pratat om och det var skönt att se det fungera, säger tredjelänken i förstakedjan med Crosby, Patrice Bergeron.

Nu återstår det att se om Kanada ställs mot Tre Kronor eller Europa i finalserien som startar på tisdag.
– Det är två riktigt bra lag. Det kommer nog att blir en annorlunda match, tajtare och mer defensiv, men med det sagt kommer vilket av lagen det än blir att utgöra en stor utmaning för oss, tror Patrice Bergeron.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch