BITTERT. Daniel och Henrik Sedin misströstar efter World Cup-semifinalen.
World Cup 2016

Var det här slutet, Daniel och Henrik? ”Tror inte vi någonsin får se något liknande”

ANNONS

Det var inte bara det svenska slutet på World Cup. Tomas Tatars övertidsmål kan även ha inneburit slutet för tvillingarna Sedins karriär i Tre Kronor.
– Jag tror inte att vi någonsin kommer att få se något liknande i svensk hockey, säger Victor Hedman till hockeysverige.se om Sedinarna.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Besvikelsen gick inte att dölja.
När Henrik Sedin fick frågan om landslagskarriären var över var det som om han själv kom till någon slags insikt. Den normalt sett snabbtänkte och verbale svenske kaptenen stannade upp, hade svårt att hitta orden och fastnade i sitt eget resonemang.
– Det får vi se… Det beror alldeles på… Det…
Sedin tystnar.
– Vi har haft många höjdpunkter. Vi vann VM på hemmaplan, vilket kanske var den största höjdpunkten. Det är svårt att svara på nu vad som händer framöver.

VM 2013 var turneringen där Sedinarna kom hem till Stockholm och gav ett dittills ganska tandlöst Tre Kronor bettet som krävdes för att erövra guldet. Utöver det var duon med och spelade hem OS-guldet i Turin 2006 och Daniel fanns också med i det svenska laget som tog silver i Sotji för två och ett halvt år sedan, en turnering där Tre Kronor tvingades klara sig utan en skadad Henrik.

Förbundskapten Rikard Grönborg säger att duon kommer att lämna ett stort tomrum efter sig om de beslutar sig för att lämna landslaget för gott.

”DE ÄR FANTASTISKA FÖREBILDER”

– Det har varit fantastiskt att jobba med dem i den här turneringen. Jag tycker att de gjorde ett fantastiskt jobb, inte bara på isen utan även i att få ihop laget. Vi hade en del skador inför turneringen och jag tycker verkligen att de tog hand om de nya spelarna och hjälpte dem att komma in i systemet och hur vi vill att spelarna ska jobba, säger Grönborg.

Flera av lagkamraterna passade också på att hylla Sedinarna mitt i bedrövelsen.
– De är fantastiska förebilder för mig och jag har mycket att tacka dem för. Man hoppas ju inte att en karriär ska behöva ta slut så här, speciellt inte deras. Jag tror inte att vi någonsin kommer att få se något liknande i svensk hockey. Det har varit fantastiskt att följa dem, säger Victor Hedman som i likhet med tvillingarna är född och uppvuxen i Örnsköldsvik.
– Fantastiska killar och otroligt bra hockeyspelare. Jag hoppas självklart att det inte är slutet, fyller Nicklas Bäckström på.

Om det är slutet eller inte kan bara framtiden utvisa, men med tanke på att det är långt ifrån säkert att OS-hockeyn kommer att innehålla NHL-spelare om två år minskar oddsen radikalt. Om det blir en ny World Cup kommer den antagligen att arrangeras 2020. Då fyller Sedinarna 40 år.
– Det är för tidigt att tänka på det nu. Vi får se vad som händer. Just nu är det tufft och vi har en NHL-säsong att fokusera på. Det får sjunka in så får vi ta ett beslut sen, säger Daniel Sedin.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch