Wayne Gretzky.
Nyheter

Nu är Gretzky tillbaka i NHL: ”Har ett stort intresse för ligans historia”

ANNONS

Wayne Gretzky är tillbaka i NHL – som ambassadör. På tisdagen presenterade NHL sin största spelare genom tiderna som ambassadör för ligans 100-årsfirande under 2017.
– Allt jag har i mitt liv har jag hockeyn och NHL att tacka för, säger Gretzky.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
2017 är ett stort år för NHL. Redan den 1 januari inleder ligan sitt hundraårsjubileum genom via utomhusmatchen mellan Toronto Maple Leafs och Detroit Red Wings på BMO Field i Toronto följt av Winter Classic-mötet mellan St. Louis Blues och Chicago Blackhawks på Busch Stadium i St. Louis.

Men det är inte bara utematcher som står på schemat. NHL har flera större evenemang planerade för att fira ligans historia under sina hundra första levnadsår. Och man har valt sin största stjärna genom tiderna till att marknadsföra och representera firandet.

Under en presskonferens inför den första World Cup-finalen mellan Kanada och Europa presenterade ligabossen Gary Bettman nummer 99 själv, Wayne Gretzky, som ambassadör för festligheterna.
– Jag skulle antagligen ändå ha varit på plats för alla evenemang, så det var inte svårt att tacka ja när ligan hörde av sig, sade Gretzky.

SKA UTSE DE 100 BÄSTA SPELARNA I LIGANS HISTORIA

– Jag är ärad att få den här uppgiften som ambassadör. Alla som känner mig vet att jag har haft ett stort intresse för vår sports historia under en lång tid. Det är ingen hemlighet att jag sitter och kollar på matcher varje kväll och att jag är otroligt imponerad av de fantastiska unga spelarna som som leder världens bästa sport in i nästa århundrade.

Utöver utomhusmatcherna ska NHL bland annat att utse de hundra största spelarna i ligans historia i samband med All-Star Game i Los Angeles i januari. Listan tas fram genom en omröstning där tidigare och nuvarande spelare, ledare och journalister får i uppdrag att sätta ihop varsin ranking. Det ska dock inte handla om en ranking. Spelarna kommer att presenteras utefter vilken era ur historien de tillhör.

Ligan kommer också att sätta ihop två officiella dokumentärer. En om Stanley Cups historia som kommer i mars och en om de största ögonblicken i ligans historia, som kommer att släppas i samband med födelsedagsfirandet i november.

Stanley Cup-bucklans 125-årsjubileum ska också firas i Ottawa i mars. Då är det nämligen 125 år sedan som Lord Stanley of Preston donerade den eftertraktade trofén till det som blev NHL.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch