SUPERKEDJAN. Patrice Bergeron, Sidney Crosby och Brad Marchand sköt Kanada mot World Cup-seger.
World Cup 2016

Den ostoppbara superkedjan – Crosby & kompani tar Kanada mot titeln

Kanada gjorde på det hela taget en blek första finalmatch, men tack vare den glödande superkedjan med Sidney Crosby och Boston Bruins-duon Patrice Bergeron och Brad Marchand blev det seger med 3–1 mot Europa i den första World Cup-finalen.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Europa må ha överraskat de allra flesta i World Cup genom att ta sig till final. Men det innebar inte att någon gav dem speciellt mycket hopp att kunna skaka om Kanada i finalserien. Det började dock bra i den första finalmatchen. Redan efter ett par sekunder skapade Anze Kopitar ett jätteläge som sånär utmynnade i ett ledningsmål.

I stället för mål blev det en utvisning på Brad Marchand. Europa lyckades inte konvertera powerplayet till ett ledningsmål. När Marchand var tillbaka på isen såg han i stället till att ge Kanada ett ledningsmål efter att ha avslutat ett vackert anfall där Sidney Crosby och Patrice Bergeron visade upp sin briljans innan Marchand gjorde det han har gjort hela turneringen – avslutade med att stöta in pucken i öppet mål.

2–0 kom också i första perioden. Ryan Getzlaf stal fräckt pucken av Zdeno Chára i mittzonen och fixade fram en spelvändning som slutade med att han själv spelade fram Steven Stamkos till ett öppet mål. Stamkos efterlängtade första mål i turneringen.

SVENSKDÖDAREN REDUCERADE

Europa stod upp bra i första perioden, men fick trots ett övertag i skott, 113–9, ingen utdelning på sina chanser. Den kom i andra perioden där Sverigedödaren Tomas Tatar halverade Kanadas ledning. 2–1-målet kom efter att backen Dennis Seidenberg skjutit på Tatar som fick med sig pucken och kunde smeka den förbi en överrumplad Carey Price.

Kanada hade ett stort övertag skottmässigt i andra perioden, men fick ingen utdelning på Jaroslav Halák. Europa hade den bästa målchansen efter målet då backen Andrej Sekera frispelades. Slovaken försökte få Price att öppna upp en lucka mellan benen, men målvakten svalde inte betet utan fångade in pucken.

Tredje perioden stod länge och vägde, men i vanlig ordning var det Sidney Crosby som gjorde skillnaden. Med en monstersekvens där han höll undan sina motståndare i vad som framstod som en evighet hittade han Patrice Bergeron i slottet och denne kunde enkelt trycka in 3–1 bakom Halák.

Europa satsade på sex utespelare i slutet av tredje perioden, men lyckades inte reducera. Första ronden gick till Kanada och natten mot fredag, med start 02.00, svensk tid, har man chansen att döda turneringen.

Kanada – Europa 3–1 (2–0, 0–1, 1–0)
Första perioden: 1–0 (02.33) Brad Marchand (Patrice Bergeron, Sidney Crosby), 2–0 (13.20) Steven Stamkos (Ryan Getzlaf).
Skott: 9–13.
Andrea perioden: 1–2 (07.00) Tomas Tatar (Dennis Seidenberg, Anze Kopitar).
Skott: 17–11.
Tredje perioden: 1–3 (09.24) Patrice Bergeron (Sidney Crosby, Brad Marchand).
Skott: 12–9.
Skott, totalt: 38–33.