MÄSTARE. Kanada klarade av pressen och tog hem World Cup.
World Cup 2016

Simply the best – Kanadas tunga vändning gav World Cup-titeln

Kanadas dominans i hockeyvärlden är total. Efter två raka OS- och VM-guld säkrade man i natt World Cup-segern genom att besegra Europa med 2–1 i den andra finalmatchen. Segern säkrades via två sena mål av Patrice Bergeron och Brad Marchand.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Skulle turneringen ta slut, eller skulle Europa pressa fram en tredje och avgörande final i World Cup? Efter Kanadas 3–1-seger i onsdagsnattens första match hade Sidney Crosby och hans lagkamrater chansen att säkra den udda pokalen i den återupplivade turneringen och hålla fast vid dominansen i hockeyvärlden, där man vunnit de två senaste OS-turneringarna och de två senaste världsmästerskapen.

Europa visade omedelbart att man inte hade för avsikt att ge sig utan en kamp. Finalmatchen var bara drygt sex minuter gammal när Zdeno Chára klev upp från sin vänstra backplats, fick en passning från landsmannen Andrej Sekera och smiskade in ett ledningsmål. Chára som kategoriskt blivit utbuad av publiken i Toronto under World Cup – och blev det även nu.

Resten av perioden blev mållös, men det var Europa som hade ett spelmässigt övertag och vann skotten med 12–8. För första gången i finalserien bjöds det på lite känslor i samband med slutsignalen av perioden, då det uppstod ett bråk vid Jaroslav Haláks kasse. Inte helt oväntat med retstickan Brad Marchand mitt i tumultet.

Europa fortsatte att sätta hög press på Kanada i den andra perioden, där tempot och de fysiska spelet tilltog. Det var dock Kanada som skapade den bästa chansen när John Tavares lyckades pricka Haláks stolpe när han i princip hade ett öppet mål att skjuta på.

Andra perioden förblev mållös efter spektakulärt målvaktsspel från båda keeprar.

Halák och Price fortsatte att duellera i den tredje perioden där framför allt Kanada skruvade upp tempot i ett försök att få in kvitteringspucken. När Anze Kopitar åkte på en utvisning med  3.25 kvar att spela kom chansen som Kanada hade hungrat efter. Brent Burns sköt ett hårt backskott som Patrice Bergeron fick klubbskaftet på. Pucken slank förbi Halák och fick publiken i Air Canada Centre att gå i gång ordentligt.

Med åskådarnas hjälp fick Kanada ett lyft som ledde ända fram till ett segermål. I spel fyra mot fem, med Drew Doughty i utvisningsbåset, svarade Jonathan Toews för ett fint förarbete till Brad Marchand som fick pucken i slottet och överrumplade Jaroslav Halák med ett rappt skott.

Kanada höll undan och fortsätter att hålla ett kompakt grepp om hockeyvärlden på internationell nivå. Efter att ha vunnit OS-guld både 2010 och 2014 samt VM-guld de två senaste säsongerna kammar man nu hem ytterligare en tung titel.

Sidney Crosby, som tog hem poängligan i turneringen, fick även pris som World Cups mest värdefulla spelare.

Europa – Kanada 1–2 (1–0, 0–0, 0–2)
Första perioden: 1–0 (06.26) Zdeno Chára (Andrej Sekera, Frans Nielsen).
Skott: 12–8.
Andra perioden:
Skott: 15–13.
Tredje perioden: 1–1 (17.07) Patrice Bergeron (Brent Burns, Sidney Crosby) spel fem mot fyra, 1–2 (19.17) Brad Marchand (Jonathan Toews, Patrice Bergeron) spel fyra mot fem.
Skott: 6–13.
Skott, totalt: 33–34.

15:15 Skellefteå - Rögle SHL
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL