Patrik Hersley.Foto: Ronnie Rönnkvist

Han gjorde stor succé i Leksand säsongen 2013/14 och har varit hemmahörande i KHL sedan dess. I dag fick dock Patrik Hersley sparken från Lokomotiv Jaroslavl och för hockeysverige.se ger han sin syn på det tuffa beskedet.
– Jag och tränaren delade inte direkt uppfattning, säger den tidigare landslagsbacken.

Patrik Hersley har varit i Ryssland under två och en halv säsong efter det att han gjorde succé med sitt Leksand i SHL säsongen 2013/14. Han inledde sin tid i Ryssland med spel i Sibir Novisibirsk. Senaste en och en halv säsongen har han tillhört Lokomotiv Jaroslavl. Men efter att ha bara spelat sju matcher i KHL den här säsongen väljer nu klubben att bryta kontraktet med den hårdskjutande 30-åringen.
– Klubben har rätt att bryta kontraktet och köpa ut mig när dom vill. Av olika anledningar blev det så nu. Sedan är säkert inte min version och deras om varför det hände densamma, men det har mindre betydelse just nu, säger Patrik Hersley till hockeysverige.se.

Vad är din version?
– Jag vill inte säga för mycket, skylla på något eller hitta på ursäkter. Man kan väl säga att jag och tränaren inte hade riktigt samma uppfattning om situationen. Det var inga dispyter och jag vet hur det fungerar här borta.
– Jag var tyst, kom till hallen, tränade och gjorde som dom sa. Även om jag var oerhört frustrerad och ville säga saker så vet jag, som sagt var, hur det funkar här borta. Det bästa var att vara tyst tills allt var klart.
– Till slut ringde klubben och sa att dom ville förhandla med min agent om att få avsluta kontraktet och så blev det. Det är jag faktiskt ganska glad över och det är skönt att kunna släppa allt. När man är i en dålig situation blir det oftast inte bättre så den här lösningen var nog bäst för alla parter.

Känner du en besvikelse över klubbens agerande eller mer en lättnad?
– Besviken har jag inte blivit eftersom jag varit så pass synisk eller krass att jag visste att det här kunde hända. Hade det bara handlat om mig, hockey och laget så hade jag nog varit mer känslomässig än vad jag är nu. Nu är det bara business och jag visste vad jag gav mig in på.
– Det var lite mer att – jaha, där kom det, säger Hersley med ett lätt skratt innan han fortsätter:
– Jag tränade jättehårt i sommar för att komma tillbaka och göra en bra säsong eftersom jag kom snett in i det förra säsongen tack vare en skada. Nu ville jag komma hit och visa att jag är här för att spela och vinna. Det tycker jag också att jag visade, men det räckte inte riktigt.
– Det tråkiga är att dels lämna Staffan (Kronwall) som är både en underbar människa och en av dom bästa backarna i ligan. Dessutom har killarna i vårt omklädningsrum varit ett riktigt bra gäng och jag har haft det roligt på hallen varje dag tillsammans med dom. Lokomotiv är också en väldigt tuff klubb att spela i och det är inte första gången någon spelare misslyckas och blir utköpt från denna klubb.

Hur ser du spelmässigt på din säsong i Lokomotiv?
– Jag har inte spelat så mycket, egentligen bara dom fyra första matcherna. Jag spelade rätt bra, hade några oturliga studsar och var inne på något mål bakåt. Sådant tittar man på mycket rent statistiskt.
– Sedan fick jag en streckning i höftböjen så jag var skadad i tre eller fyra matcher. Efter det så fick jag inte spela.
– Man kanske kan säga att dom samlade ihop allt och tog ett beslut. Jag fick tio minuter i en match och tio minuter i en annan. Sedan var det slut.
– Ibland kan det vara frustrerande när dom säger att man inte platsar, men att säga att fem, sex av backarna som är här skulle vara bättre än jag… Även om det är bra killar här så känner jag att jag inte är den nionde bästa backen i det här laget.

”HAR BLIVIT INBJUDEN TILL EN NHL-CAMP”

Vad som väntar Patrik Hersley nu är i skrivande stund osäkert.
– Nu är det samla ihop saker, slänga och packa. Visst tittar min agent på andra alternativ i den här ligan, men det är inte jättemånga klubbar som jag skulle kunna tänka sig mig just nu. Samtidigt är det kanske inte så jättemånga klubbar som har öppningar för importer heller.
– Förmodligen kommer jag åka hem måndag, tisdag eller onsdag. Sedan får jag sätta mig ner och ta ett alternativ och ta ett beslut efter det.

Kan det vara aktuellt med spel i den kinesiska klubben Kunlun?
– Nej, inte som det känns just nu. Jag tror inte att det är något som lockar mig med min privata situation.

Sverige?
– På grund av skatterna går det inte helt enkelt. Jag tror att jag måste betala 50 procent i skatt på allt det jag har tjänat. Det tar ifrån en del av meningen varför jag åkte hit. Sverige är ingenting som jag tittar på först och främst.

Är det i första hand övriga Europa som är där du tittar efter ny klubb?
– Ja, det är logiskt att jag tittar där om det inte blir Ryssland. Jag har även blivit inbjuden till en NHL-camp, men det var inget kontraktsförslag. Det är något jag funderar på, men inte något jag hoppar på direkt kanske.

Vilken klubb handlar det om?
– Det vill jag inte gå in på eftersom det inte är något som är klart. Men dom var intresserade efter att ha tittat en del på mig. Nu kunde det bli en ”win win” om jag ville åka över och prova.
– Samtidigt är jag 30 år. Jag känner att det hade varit jättekul och hjärtat säger nästan ”ja, jag åker och provar”, men hjärnan säger att jag vet hur det funkar där borta med politik och platser som är öppna. Så det känns långsökt att åka över dit.

Ska det bli skönt att åka hem till Malmö några dagar nu?
– Ja, om det blir så. Hittar jag en ny klubb här, en riktigt bra och intressant så blir jag kvar. Annars får jag åka hem och träffa min familj lite mer. Det blir bra vilket som.