Hockeyfamiljen Wernblom.Foto: Ronnie Rönnkvist

Pappa Magnus är en stor ikon inom svensk hockey. Nu är nästa generation Wernblom på väg att ta över. Bland annat sköt hans 16-årige son Lukas sitt första mål på seniornivå, så sent som igår när Modo mötte Södertälje. Döttrarna Wilma och Moa har även de slagit sig in på hockeyvägen.
– Klart att han har betytt mycket och har sina tips och idéer som han brukar komma med, säger Moa Wernblom till hockeysverige.se.

ÖRNSKÖLDSVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)

Magnus Wernblom var en av svensk hockeys allra starkaste namn under stora delar av 1990 och 2000-talet. Efter drygt 600 matcher i Modo-tröjan hänger hans ”vepa” välförtjänt i taket på Fjällräven Center bredvid namn som Peter Forsberg, Markus Näslund, Per Svartvadet, Per Lundqvist, Nils ”Nicke” Johansson, Anders Hedberg och från och med igår även Mattias Timander.

Idag är den 43-åriga hockeykrigaren bilförsäljare, men namnet Wernblom är ändå mer aktuellt än någonsin. Moa Wernblom, 18, spelar i Modos A-lag och svarade i helgen för två mål. Sonen Lukas Wernblom, 16, debuterade mot AIK under helgen som gick och igår mot Södertälje satte han sitt första mål i Hockeyallsvenskan. Lukas blev även den första född på 2000-talet som spelat i Hockeyallsvenskan. Dessutom hittar vi Wilma Wernblom, 13, i Örnsköldsviks pojklag.
– Det blir ett jäkla skjutsande, men samtidigt är det väldigt kul, säger Magnus Wernblom med ett leende när vi träffar honom Moa, Wilma och Lukas efter Modos match mot Södertälje.

Tre barn och alla spelar hockey, hur mycket har du som före detta spelare påverkat dina barn att komma dit dom har kommit inom hockeyn?
Det vet jag inte riktigt. Klart att det blir lite surr hemma samtidigt som dom alltid har följt med och sett hockey. Nu var det den minsta (Wilma) som började senast av dom tre. Hon var inte så intresserad från början, men till slut kom hon också ner och ville prova att spela. Det blir mycket hockeysurr, så är det.

Vad är det viktigaste råd du kan ge till dina barn i sina hockeykarriärer?
– Att dom ska ha roligt och alltid ge järnet även om man inte har världens bästa dag. Att man då ändå kämpar och ger sitt yttersta för man har alltid bättre och sämre dagar.

Magnus Wernblom har alltid haft ett driv i det han gör på isen, något som smittat av sig på hans barn.
– Hockeyn var det roligaste jag visste. Det var någon timme som jag var på träning, men sedan var det här spontana många, många fler timmar än själva träningen. Då var det också lite annat. Det var kallt ute och det fanns utebanor, så gammal är jag (skratt).
– Sedan måste man brinna för hockeyn eftersom man lägger ner otroligt mycket tid på den. Är inte hockeyn rolig så kommer det aldrig fungera i slutändan.

Givetvis fick Magnus Wernblom en härlig sparring som junior och ungdomsspelare i Modo då han var lagkamrat med killar som just Peter Forsberg, Markus Näslund och så vidare.
– Det är jätteroligt att fått vara med om den grejen eftersom det var match och tävling varje träning. Det var många gånger tuffare på träningarna än vad det var på matcher. Vi drev på varandra där och det tror jag är otroligt viktigt.

BB080311RN031

dsc_0428

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Moa Wernblom har etablerat sig i SDHL. Förra säsongen svarade hon för fem mål och två assist på 32 matcher. Den här säsongen har det så här långt blivit två mål och fyra poäng på sju matcher. Hon spås en lysande framtid och kommer med all säkerhet inom någon säsong vara etablerad i Damkronorna. Hon sticker inte heller under stol med att pappa Magnus varit en viktig person för hennes hockeyspelande.
– Klart att han har betytt mycket och har sina tips och idéer som han brukar komma med. Det har varit bra.

Hur mycket har ni tre barn påverkat varandra som hockeyspelare?
– Klart att vi har tävlat och spelat mycket landhockey ute på gården, så absolut har vi haft nytta av varandra.

Givetvis har Magnus Wernblom betytt mycket även för Wilma, som förra säsongen spelade i Stålbucklan för Ångermanland.
– Han har alltid gett goda råd så det har varit bra. Jag kommer inte på något speciellt råd just nu, men jag vill komma upp och spela på samma nivå som syrran.

dsc_0430

Foto: Ronnie Rönnkvist,

När ser vi dig i Modos A-lag?
– Oj… (skratt) Det tar nog ett tag framöver, säger Wilma Wernblom samtidigt som vi skickar över frågan till storasystern.
– Jag vet inte riktigt när hon kommer spela där, vi får se, säger Moa Wernblom med ett leende och ger lillasystern en uppskattande blick.

Lukas Wernblom har haft en hektisk timme efter mötet med Södertälje eftersom han gjorde sitt första mål i A-laget i den matchen, men var även nära att stänka dit även ett andra mål i tredje perioden. Efter en sen och viktig middag, ny match väntar redan idag mot Björklöven borta, kommer han ner från Restaurangen. Det är en glad 16-åring som i en rad intervjuer har fått berätta om målet och visat upp målpucken, så den frågan besparar vi honom att svara på ytterligare en gång och pratar i stället om hockeyfamiljen Wernblom.
– Jag får värdefulla råd av pappa både innan och efter matcherna. Självklart har det varit viktigt, säger Lukas Wernblom som också berättar att det självklart blir en hel del hockeysnack hemma vid frukostbordet.
– Jo, det blir en hel del surr faktiskt, även med syrrorna.

Har det blivit mycket landbandy er tre syskon emellan?
– Det har varit mest jag, men även Moa har varit med några gånger. Wilma började med hockey nu på slutet så hon har väl hoppat på nu kan man väl säga.

Vem är den största talangen av er tre?
– Det är svårt att säga eftersom vi har så olika spelstilar, avslutar Lukas Wernblom innan familjen hoppar in i bilen utanför Fjällräven Center för hemresa och laddning inför nya hockeyäventyr.

DSC_0724

Lukas Wernblom.

En Old School Hockey med Magnus Wernblom om hans fantastiska karriär kommer inom kort på hockeysverige.se.