Ken Hitchcock.
St. Louis

St. Louis: Sista bluesen med gänget

ANNONS

Ken Hitchcock kommer att gå till historien som en av de främsta coacherna i NHL-historien. Årets säsong blir sannolikt hans allra sista i ligan. Frågan alla ställer sig är hur St. Louis Blues kommer att reagera på det – och det faktum att hans ersättare Mike Yeo redan är utsedd och placerad intill Hitchcock i båset.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Carter Hutton, mv, Nashville, Ville Husso, mv, HIFK, David Perron, fw, Anaheim, Landon Ferraro, fw, Boston.
Förluster: Brian Elliott, mv, Calgary, Anders Nilsson, mv, Buffalo, David Backes, fw, Boston, Troy Brouwer, fw, Calgary, Steve Ott, fw, Detroit.

S9

S1JAKE ALLEN
Efter Brian Elliotts flytt till Calgary Flames är Jake Allen nu den självklara ettan mellan St. Louis stolpar. Den nu 26-årige keepern har haft en hel del växtvärk under NHL-karriären och den här säsongen blir den slutgiltiga chansen för honom att visa att han har vad som krävs för att vara etta i ligan. Backas upp av rutinerade och pålitlige Carter Hutton, vilket känns som en trygghet i sammanhanget.

S2ALEX PIETRANGELO
Nybliven lagkapten efter David Backes flytt till Boston Bruins. 26-årige Pietrangelo har vad som krävs för att vara en Norris Trophy-kandidat, men så här långt har han inte riktigt fått ihop de offensiva siffrorna som krävs för att utmana spelare som Erik Karlsson, Drew Doughty och Brent Burns. Så länge Kevin Shattenkirk är kvar i St. Louis lär Pietrangelo inte få powerplay-minuterna som ger honom mer än 40-50 poäng.

S3KEVIN SHATTENKIRK
Powerplay-specialisten går in på sista året på sitt kontrakt med Blues och en hel del tyder på att han kan bli trejdad under säsongen, förutsatt att klubben inte beslutar sig för att satsa på att behålla honom (vilket framstår som osannolikt). Är utmärkt som puckdistributör och har en skridskoåkning som gör honom svårstoppad.

S4ALEXANDER STEEN
Axelopererad i början av juni, men spelklar lagom till NHL-starten. Alexander Steen är en av Blues viktigaste och hårdast matchade spelare tack vare sin mångsidighet som spelare. Ken Hitchcock ger honom istid i alla situationer eftersom han är gångbar vare sig man ska försvara en ledning eller jaga en kvittering. Nysajnad till 2021.

S6
Lagets poängkung: 
VLADIMIR TARASENKO
Den kraftfulle ryssen går in i det som bör vara hans mest produktiva del av karriären och har han en bra säsong är det inte omöjligt att 24-åringen är uppe och nosar på 50 mål när säsongen lider mot sitt slut. Frågetecknen kring Tarasenko ligger kring hans uthållighet och huruvida han tränar på rätt sätt. Soppatorsken som han drabbades av i Stanley Cup-slutspelet i våras var påtaglig.

S5ROBBY FABBRI 
Fabbri hade en fin rookiesäsong med 37 poäng som sistaårsjunior. Potentialen är skyhög och med tanke på att det har öppnats upp en del utrymme i truppen finns det goda förhoppningar om att 20-åringen ska kunna få ett genombrott om han slipper en andraårsförbannelse. Fabbri är en del av Blues spännande ungdomsvåg, dit backbjässen Colton Parayko och skicklige Jaden Schwartz även hör. Det är spelare som kommer att behöva steppa upp ytterligare nu.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Ken Hitchcocks inträde i St. Louis Blues innebar en viktig vändning för klubben. Under veterancoachens tid i klubben har det blivit fem raka slutspel och hopp om mer. ”Hitch” har dock inte gett Blues den där sista boosten för att gå hela vägen, men det blir ändå en tuff utmaning för ersättaren Mike Yeo att fylla hans skor efter den här säsongen. När Hitchcock nu beslutat sig för att dra sig tillbaka efter den här säsongen och det samtidigt är klart att Yeo kommer att finnas intill honom i båset skapar det en intressant och rätt udda dynamik i laget. Hur kommer spelarna att reagera på förändringen och vetskapen om att Hitchcock inte är där för att stanna? Det är den mest intressanta frågan inför säsongen. En annan är hur Blues klarar omställningen till att spela med ett yngre lag i och med att veteraner som David Backes, Troy Brouwer och Steve Ott lämnat klubben. På pappret är det inga gigantiska tapp, men de krävs ändå att ungtuppar som Robby Fabbri och Dmitrij Jaskin steppar upp och visar att man har vad som krävs för att fylla tomrummet. Blues bör vara ett slutspelslag, men mycket mer än så kan man inte räkna med sett till hur tuff konkurrensen i Western Conference är. Det kommer att krävas något utöver det vanliga för att det här laget ska ta sig längre än förbi första rundan i slutspelet.


Alex Pietrangelo. Foto: Bildbyrån

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
34) Jake Allen
40) Carter Hutton

BACKAR:
4) Carl Gunnarsson
6) Joel Edmundson
19) Jay Bouwmeester
22) Kevin Shattenkirk
27) Alex Pietrangelo ”C”
41) Robert Bortuzzo
55) Colton Parayko

FORWARDS:
10) Scottie Upshall
12) Jori Lehterä
13) Landon Ferraro
15) Robby Fabbri
17) Jaden Schwartz
18) Ty Rattie
20) Alexander Steen
21) Patrik Berglund
23) Dmitrij Jaskin
26) Paul Stastny
28) Kyle Brodziak
56) Magnus Pääjärvi
57) David Perron
75) Ryan Reaves
91) Vladimir Tarasenko

COACH: 
Ken Hitchcock (sedan 2011)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch