Alexander Bergström.Foto: Bildbyrån/Avdo Bilkanovic

Uträknade av expertisen på förhand, men under säsongsinledningen har Karlskrona HK visat belackarna fel. En av de som ligger bakom den tidiga succén är en spelare som debuterade i SHL först som 29-åring.
– Ibland läser man någon som skriver att en spelare är ”latebloomer” för han kom till SHL då han var 24 år. Då tänker jag ”jaha, vad är jag då?”, säger den interna poängligaledaren Alexander Bergström till hockeysverige.se med ett skratt.

Karlskrona är SHL:s stora överraskningslag under säsongsinledningen. Trots ett på pappret ganska anonymt lag ligger KHK på andra plats i tabellen efter Malmö. Nu har laget bara spelat sex matcher så här långt, men i stället för att som i fjol förlora de tajta matcherna vinner man nu i stället de matcherna.

En av anledningarna till den fina starten är Alexander Bergströms fina offensiva produktion. Så här långt har han svarat för tre mål och totalt åtta poäng och finns med i toppen av SHL:s poängliga.
– Till att börja med har det faktiskt bara gått sex omgångar. Vi har fått ledningen i matcherna och det gör lite skillnad ändå. Samtidigt tycker jag att vi spelar bättre den här säsongen. Vi är starkare framför eget mål. Sedan tycker jag också att hela laget är mer organiserade, säger Alexander Bergström till hockeysverige.se samtidigt som han har full koll på sin 1,5-åriga son som leker i bakgrunden.

Vilka är dom viktigaste erfarenheterna som ni tog med er från förra säsongen?
– Vi lärde oss efter ett tag hur viktigt det är att vara rädd om pucken och inte ge bort den. I Hockeyallsvenskan byter lagen ofta puckägandet under ett byte, men i SHL kommer du inte få tillbaka den speciellt ofta. Där måste du verkligen ta tillbaka den. Det här tycker jag vi blev bättre på efter jul förra säsongen.

Alexander Bergström fyllde 30 år i början av januari, men det var först under förra säsongen med Karlskrona som han fick debutera i SHL. Ett steg som han inte upplevde som speciellt stort att ta.
– Skillnaden var, som jag sa, att du måste vara mer rädd om pucken, göra bra saker med den helt enkelt. Däremot märkte jag inte så stor skillnad i det fysiska spelet.
– Visst, vissa kvällar möter du riktigt bra spelare, men generellt är det väldigt många spelare som jag har spela mot med under mina år i Hockeyallsvenskan.

När började du känna att du växt in i SHL-kostymen?
– Jag spelade sju matcher sedan blev jag skadad. Jag tycker att dom sju matcherna kändes rätt bra fysiskt, alltså snabbhet, skridskoåkning och så vidare.
– Efter att jag kom tillbaka efter skadan tog det väl tre, fyra matcher innan jag kom in i det här med pucken, att vara rädd om den och skapa målchanser.

Du har inlett den här säsongen med tre mål och totalt åtta poäng på sex matcher, hur låter din sammanfattning av SHL-inledningen?
– Klart att vi hoppades på en bra start, men att vi skulle ha 15 poäng efter sex matcher var kanske inte något som jag hade förväntat mig.
– När du nämner mina individuella ”stats” så hjälper den här starten mig för att kunna sätta dit någon puck. Jag menar att om vi har ledningen och motståndarna öppnar sig lite kanske jag kan göra något mål till. Klart att lagets spel gjort att även jag spelar bra.


Foto: Bildbyrån/Jonas Gustafsson

”TRODDE INTE JAG SKULLE SPELA SÅ MÅNGA SÄSONGER I ALLSVENSKAN”

För tio säsonger sedan lämnade Alexander Bergström Rögle, som då låg i Hockeyallsvenskan. Ny klubbadress blev Olofström i Hockeyettan. Trots ”nedköpet” tvivlade aldrig Bergström på att han kunde ta sig till SHL.
– Målet har alltid varit att spela i SHL. Framför allt då trodde jag det och jag trodde inte att jag skulle spela åtta säsonger i Hockeyallsvenskan, säger Alexander Bergström med ett skratt och fortsätter:
– Jag är ingen ”early bird” direkt utan snarare en ”latebloomer”. Ibland läser man någon som skriver att en spelare är ”latebloomer” för han kom till SHL då han var 24 år. Då tänker jag ”jaha, vad är jag då?” skrattar Osbysonen som var 29 år då han debuterade i högsta serien.
– Framför allt tycker jag att jag utvecklat mig jättemycket senaste säsongerna.

Kan du peka på en period i din hockeykarriär där du kanske tog ditt viktigaste steg i din utveckling?
– För sex eller sju år sedan då jag var i Borås och vi spelade i Hockeyallsvenskan. När jag sedan kom hit till Karlskrona har jag tagit ett par steg varje säsong faktiskt.
– Jag tycker att alla vi som kom ungefär har tagit steg tillsammans i vår utveckling. Det känns som att vi triggat varandra till att bli bättre.

Vad är det som gjort att ni lyckats med den här utvecklingen för det räcker knappast med att bara trigga varandra?
– Du kommer rätt långt med en bra stomme. Den här stommen har varit här både sommar, vinter och kört med Miro (Zalar, fystränare) under stort sett fyra år. Självklart måste klubben byta ut några spelare längs vägen och några av killarna utifrån kanske kommer i augusti, men då är det oftast lite tänkta spetsspelare som kommer in.
– Man kan inte räkna med att alla som var med och spelade i Hockeyallsvenskan ska kunna spela i SHL, men jag tycker att vi krigat på bra och lyckats hålla oss kvar i laget.

Vad har Miro Zalar betytt för dig personligen?
– När jag kom hit blev jag väldigt väl mottagen av Tobbe Karlsson och Miro. Tobbe var i A-laget då, men är nu nere i J20 och på hockeygymnasiet. Det är en eldsjäl och han hjälper till att fixa allt. Han frågar om man har tv, soffa, har du stolar och så vidare. Han gör verkligen allt för att folk ska känna sig välkomna här. Jag måste verkligen ge Tobbe Karlsson cred för hur pass välkommen man känner sig här.
– Om vi går in på fysträningen så är det klart att Miros ledarstil och hans fysträningar passar väldigt bra eftersom det är en explosiv träning. Sedan har jag alltid känt att han har litat på mig. Om man kommer till honom och berättar att man har lite känningar av ljumskar, baksidan lår och så vidare så säger han till dig att ta det lite lugnt. Jag har aldrig känt att han misstror mig. Han tror på oss och har ett bra öga den fysiska biten, men även för det individuella.
– Miro är en väldigt bra kille och för min del så passar hans träning mig utmärkt.

Nyligen skrev C Mores Sanny Lindström i en krönika i Expressen följande:
Jag skrev redan inför säsongen att Bergström skulle utvecklas till en landslagsman och ser ingen anledning att revidera den åsikten. Bergströms säsongsinledning har varit av högsta kvalitet och borde rimligtvis fångat förbundskaptenen Rikard Grönborgs intresse. Eftersom Grönborg varit upptagen med World Cup och säkerligen missat delar av starten kan jag rekommendera att förbundskaptenen snarast besöker Blekinge för att spana in Bergströms framfart.”

När hockeysverige.se nämner för Alexander Bergström vad Sanny skrivit och vi kommer in på spel i Tre Kronor märks det tydligt att spela där är något som står högt upp på hans önskelista.
– Om jag skulle spela i Tre Kronor? Det hade varit en dröm. Jag kom ju fram lite i skarven där alla som är yngre än jag hela tiden tänker på NHL. Men det största för mig har alltid varit landslaget. Visst kollade jag på ”Foppa” (Peter Forsberg) då hans spelade i Colorado, men annars har det varit landslaget som gällt för mig.
– Jag vågar knappt prata om Tre Kronor, men hade det skett att jag skulle få spela där så hade det varit det största jag personligen varit med om.

Innan vi slutar så måste jag fråga hur långt planerna har gått då det gäller att starta ett dykcenter?
– (Skratt) Jag har dykcertifikat i alla fall, men jag har inte kommit så lång med det där. Det låter i alla fall som något jag skulle kunna spendera dagarna med samtidigt som det låter mycket roligare än många andra jobb, säger Bergström med glimten i ögat och fortsätter:
– Jag har mestadels dykt på Thailands östkust och det var skitkul.