IMPONERAD. Publikrekordet i Luleå gav Emma Nordin gåshud.
SDHL 1

Landslagsstjärnan imponerad av publikrekordet: ”Som en SHL-match”

ANNONS

3 150 åskådare letade sig till Coop Norrbotten Arena för att se SDHL-mötet mellan Luleå och Modo. Luleås stjärncenter Emma Nordin finner knappt ord när hon ska beskriva den imponerande uppslutningen kring damhockeyn i Luleå.
– Det var i stort sett precis som en SHL-match med allt som hör till, säger hon till hockeysverige.se.

Avslutningen på förra säsongen kan sammanfattas med blanda känslor. Medan hennes lagkamrater i Luleå fick spela SM-final – och dessutom vinna den över Linköping – satt Emma Nordin på läktaren. En knäskadad i februari satte stopp för vidare spel och till klubbens hemsida sade den 25-åriga centern efter magnetröntgen var gjord:
– Det här känns verkligen skit, om man får säga det så. För egen del kände jag att jag var på väg mot min absoluta toppsäsong så här långt, samtidigt som vi tillsammans med laget känner att vi är med och slåss om SM-guldet. Plus att det kommer ett VM i Kanada under våren som är något bland det största som vi damspelare kan vara med om.

Nu är landslagscentern tillbaka i spel, men då hockeysverige.se får en intervju med henne så känner hon fortfarande att det var ganska surt att inte kunna vara med i finalspelet förra säsongen.
– Det sög helt enkelt… Klart att det var tufft att stå vid sidan när jag helst av allt ville vara med och spela. Speciellt med den inramningen vi hade och den stämning och fest som det blev i finalmatcherna. Sedan är det självklart så att vi är ett lag och jag gläds även om jag stod vid sidan av.

Emma Nordin vann SM-guld med sin moderklubb Modo 2012, men då fanns hon med på isen, Ett guld som hon värdesätter lite mer än förra säsongens.
– Ett första guld är alltid ett första guld. Det är speciellt på sitt sätt med moderklubben och så vidare. Men, som sagt var, den inramningen, stämningen och atmosfären som var i våras skulle jag säga är oslagbar. Det hade varit ännu mer oslagbart om jag hade fått vara ute på isen och glädjas med alla andra.

Hur har sommaren och uppbyggnaden inför en här säsongen med rehab varit?
– Den har varit tuff och det har gått åt många timmar. Första månaderna var jag dessutom sjukskriven från jobbet. Jag hade ett jobb som krävde att jag skulle kunna gå ute men i och med att jag gick på kryckor som fungerade det helt enkelt inte.
– Då hade jag mycket extra tid att lägga ner på gymmet tillsammans med min sjukgymnast. Det är sjukgymnastik, gym, läkare och sjukhus på samma ställe och jag hade dagligen kontakt med mina sjukgymnaster. Så jag fick en superbra stöttning.

Givetvis kände Emma Nordin inte det bara jobbigt att komma tillbaka fysiskt utan den här perioden var även jobbig för henne mentalt.
– Det var många tuffa stunder där. Speciellt inledningsvis när man försöker acceptera hur det ligger till och man ser att det är en lång väg tillbaka. 
– Nu hade jag familj, vänner, lagkompisar, coacher och allt möjligt som stöttade mig. Det fick mig att vända och nästan bli mer motiverad än någonsin.


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”HÄRLIGT ATT VARA MED OCH SPELA”

Så här långt har Emma Nordin spelat fyra matcher den här säsongen. Det har blivit ett mål och totalt sex poäng inledningsvis. Förra säsongen gjorde hon 31 mål och totalt 62 poäng på 31 matcher. Dessutom utsågs hon till Riksseriens bästa forward.
– Det är helt otroligt fantastiskt skönt att få vara med igen. Även om jag såklart inte är på samma nivå som jag hade önskat så är det så härligt att vara med och spela. Vara med tjejerna ute på isen och känna på stämningen och miljön.

”Bara” ett mål så här långt…
– Som jag sa så är det lite svårt inledningsvis. Jag blir lite frustrerad och får jobba med att hitta tillbaka till självförtroendet igen.
– Jag har en bild av mig själv på vilken typ av hockeyspelare jag är och vad jag kan prestera. Klart att det är frustrerande när man inte är där ännu. Samtidigt är det inte så konstigt i och med att jag har haft en lång väg tillbaka och missat många dagars träning sedan februari där jag kunnat bli ännu bättre. Det gäller att ha tålamod så kommer jag nog hitta tillbaka så småningom.

I onsdags fick Emma Nordin vara med om ett historiskt ögonblick då matchen mellan Luleå och Modo satte ett nytt prydligt publikrekord för SDHL/Riksserien. Hela 3 150 åskådare hade letat sig till Coop Norrbotten Arena. Emma Nordin, som spelade i förstafemman tillsammans med Michelle Karvinen och Josefine Hoegh Persson, svarade för två assist i en match som Luleå vann med 6-2.
– Jag vet knappt vad jag ska säga, vilken uppslutning, stöttning och engagemang både i klubben och från stan. Framför allt när man tänker på marknadsföringen och arrangemang man gör kring matchen. Det var i stort sett precis som en SHL-match med allt som hör till.
– Man får heller inte glömma sponsorerna som gick in för att göra det här möjligt genom att backa upp med sponsorintäkter. Sedan självklart också staden Luleå, hur man sluter upp oavsett sport eller om det är damer eller herrar. Här är folket otroligt idrottsintresserade, säger Emma Nordin med en beundran i rösten.

Är det fortfarande speciellt för dig att möta Modo?
– Jo, men det är klart. Jag har inte glömt att Modo är klubben jag har vuxit upp i och spelat där i ungefär 15, 16 år. Klart att det då blir lite speciella känslor.
– Samtidigt har jag växt in i den här nya miljön och rollen. Jag trivs otroligt bra i både staden och laget, men givetvis är det speciella känslor att möta en klubb där jag har varit så pass länge.

Emma Nordin har varit given i Damkronorna sedan 2013 men debuterade redan 2008. Förra säsongen blev det inget VM på grund av knäskadan. Men nu hoppas hon på sikt att vara tillbaka där igen.
– Jag har haft en bra dialog med landslagsledningen genom hela skadeperioden, haft uppföljningar och så vidare i och med att jag, precis som du säger, har varit med tidigare. Det känns bra.
– Samtidigt är jag inte i den formen som jag vill vara så vi får se om och när det blir aktuellt igen. Jag får se till att göra bra ifrån mig innan jag får möjligheten att vara där igen.

Du hade besök av förbundskaptenen Leif Boork i samband med matchen med Modo, hur var tongångarna?
– Det var absolut positivt. Det finns en ömsesidig respekt för hur det kommer att gå till i framtiden. Dels från min sida att jag ska känna mig redo och i form både fysiskt och psykiskt, vilket är något jag fortfarande jobbar väldigt mycket med. Sedan får vi se hur det utvecklar sig i framtiden.
– Först och främst ska jag fokusera på att bli så bra som möjligt både framförallt kroppsligen, alltså själva skadan, men även att jag känner mig i bra form fysiskt på isen.

Tre av Sveriges bästa spelare, Emma Eliasson, Jenni Asserholt och Tina Enström finns inte längre med i Damkronorna, hur tänker du kring det?
– Det är en dialog som jag inte lägger mig i särskilt mycket. Det enda jag kan säga är att jag spelar med Emma i klubblaget. Hon är kapten här och en bra ledare för vår grupp. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch