Gabriel Landeskog.
Pittsburgh

Landeskogs succé: Vände mot mästarna – på egen hand

Pittsburgh ledde med 3-2, en bra bit in i den tredje perioden. Men via två mål av kapten Gabriel Landeskog kunde Colorado ta säsongens andra raka seger.
– Det känns såklart bra att bidra, säger han efter vändningen.

Colorado Avalanche har fått en bra start under den nye tränaren Jared Bednar. Man vann samtliga fem matcher på försäsongen, och har inlett NHL med ytterligare två vinster. I natt besegrade man självaste Pittsburgh på bortais.

Det kan man tacka en viss svensk lagkapten för. Penguins ledde med 3-2 sedan Trevor Daley lyckats överlista Colorados målvakr Calvin Pickard, halvvägs in i den tredje perioden. Med knappt sju minuter kvar kvitterade Gabriel Landeskog, och i den efterföljande förlängningen var det svensken som lyckades avgöra det hela efter bara 22 sekunder. Efter matchen ville svensken i vanlig ordning inte prata om sig själv, utan om lagets arbetsinsats.
– Jag tycker att det viktigaste är att ta de två poängen. Det känns såklart bra att bidra, men det handlar till slut om en arbetsinsats du måste ta med dig in i matchen och de små detaljerna som du måste göra varje dag för att få spelarna med dig där ute, sade han enligt nhl.com.

Coach Bednar var inte sen att berömma sin lagkapten efter segern, men nämnde också Nathan MacKinnon i samma andetag. MacKinnon spelade fram till ett av Landeskogs mål, men också till Jarome Iginlas 2-1-reducering i den första perioden.
– Vi har ett par arbetshästar där ute som verkligen bär laget på sina axlar, sade Bednar.

Utöver Iginla och Landeskog blev Patrick Wiercoch målskytt för Colorado i vinsten. Phil Kessel och den snart 40-årige matt Cullen blev Penguins målskyttar innan Trevor Daley slog till i den tredje perioden. Matt Cullen blev den fjärde äldsta spelare någonsin att göra poäng för Pittsburgh.
– Han spelar spelet på rätt sätt för mig. han spelar hårt och är en smart spelare. Vi kan använda honom i alla situationer, berömde coachen Mike Sullivan.

Efter de två inledande segrarna åkte Pittsburgh på säsongens första förlust i natt.