OSÄKRA KORT INFÖR JVM. Joel Eriksson Ek, Oliver Kylington, Jacob Larsson och Alexander Nylander är frågetecken inför JVM.
Nyheter

Ser charmen i ovissheten kring JVM: ”Det hjälper oss att sälja produkten hockey”

ANNONS

Jacob Larsson spelar NHL-hockey med Anaheim medan Joel Eriksson Ek, Alexander Nylander och Oliver Kylington håller till i AHL. Frågan alla ställer sig är om det går att få loss den svenska juniorkvartetten till JVM i Montréal. Förbundskaptenen Tomas Montén försöker se positivt på ovissheten.
– För vår del är det extra publicitet och extra fokus, det hjälper oss att sälja produkten hockey, säger Montén till hockeysverige.se.

Varje år ställs samma fråga: vilka av de svenska spelarna som återfinns i den nordamerikanska proffshockeyn kommer loss till JVM. I fjol lyckades Juniorkronorna få med Adrian Kempe och William Nylander i truppen medan Oliver Kylington lämnades utanför densamma.

I år är det förutom Kylington, som spelar för Calgarys farmarlag Stockton Heat (AHL), tre andra spelare det finns frågetecken kring inför turneringen i Montréal. Det handlar om Jacob Larsson, som tagit en ordinarie tröja i Anaheim, samt Alexander Nylander i Buffalos farmarlag Rochester och Joel Eriksson Ek, som debuterade för Minnesotas farmarlag Iowa i natt efter att ha haft visumstrul.
– Jag har lite kontakt med dem, säger förbundskapten Tomas Montén till hockeysverige.se.
– Jacob och Joel var med oss i Detroit i augusti och spelade väldigt bra. Det är givetvis högaktuella båda två om de är lediga. Alex var ju med i fjol och givetvis väldigt intressant. Oliver har jag däremot inte sett på ett och ett halvt år, så honom måste jag följa så mycket jag kan framöver. Det kan bli aktuellt att jag gör en resa över för att titta på honom och några andra spelare därborta.

Om det blir en scoutingresa eller inte beror på hur mycket tid han får över under hösten. När den stundande fyrnationsturneringen i Göteborg är färdigspelad 6 november är det bara en månad kvar innan JVM-truppen ska presenteras.
– Dels måste jag vara i Göteborg och dels har jag en känsla att jag måste se vissa av spelare i Göteborg även efter den turneringen. Jag kommer att börja se matcher på nätet nu och bilda mig en uppfattning om det är något att åka på. Det är tajt med tid i och med att AHL-säsongen just startade och att de nästan bara på helgerna så är det svårt att skapa ett bra schema. Ska jag åka ska det vara en effektiv resa, där jag kan se så mycket som möjligt.


Tomas Montén. Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

”JAG KAN INTE HÄNVISA TILL NÅGON REGEL SOM SÄGER DET”

I fallet med Jacob Larsson kan han göra nio NHL-matcher med Anaheim innan klubben måste ta ett beslut om man ska behålla honom i Nordamerika eller skicka tillbaka honom till Frölunda, där han förväntas spela om han inte får speltid i NHL. För Tomas Montén handlar det om att jobba med olika möjligheter om spelarna i fråga inte kan vara med.
– Det kan vara så att alla fyra är uppkallade och då blir det svårt. De ägs av sina NHL-klubbar och de har all makt över dem. Jag får jobba på två scenarion. Vi kommer att jobba för att få loss dem, men om det inte funkar måste vi ha en backup-plan, säger Montén.
– I Malmö för tre år sedan fick vi loss både Filip Forsberg och Elias Lindholm väldigt sent. Då hade vi redan tagit ut 15 forwards. När de kom loss hade vi plötsligt 17 forwards på lägret i Ängelholm. I Toronto för två år sedan var det tvärtom med André Burakovsky. Han var så nära lineupen i Washington att de inte ville släppa honom. Det får man köpa då.

Din föregångare Rikard Grönborg brukade säga att det var grönt ljus så länge spelarna spelade i AHL.
– Så är det sagt, men sedan kan jag inte hänvisa till någon regel som säger att så är fallet. Vi kommer att ta kontakt med klubbarna och föra en dialog med dem. Jag tror att många lag ser det här som en bra språngbräda och erfarenhet för spelarna som inte är NHL-redo. Och det är ingen nackdel att det är i Montréal i stället för Helsingfors eller Prag. Det blir enklare logistiskt för spelarna att ta sig till turneringen när den är i Nordamerika.

När NHL-säsongen startade förra veckan var det inte mindre än 21 juniorer registrerade hos NHL-klubbarna. Det är alltså betydligt fler länder än Sverige som kan drabbas hårt om klubbarna är ovilliga att släppa sina spelare.
– Så är det, men slagkraften blir mer påverkad hos oss, Finland och USA jämfört med Kanada, som har en lite större spann att ösa ur. Men visst är det något som kan komma att avgöra utgången i turneringen. Det är också en del av tjusningen med alla spekulationer, tycker jag. För vår del är det extra publicitet och extra fokus ända in på målsnöret, det hjälper oss att sälja produkten hockey.

Montén hoppas att den produkten ska säljas ännu bättre genom att visa upp Juniorkronorna på fyrnationsturneringen i Göteborg 4-6 november.
– Jag tror det. Göteborg är väldigt på och vill väldigt gärna ha den här turneringen. Sedan är det värdefullt att ha den på hemmaplan av andra skäl också. Det ger oss större möjlighet att testa fler killar och man behöver inte lämna någon spot öppen om man får några skador.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga