Patrik Laine stod i centrum i natt.
Winnipeg

Mäktigt, Patrik – makalöst hattrick av Laine i mötet med Matthews: ”Otrolig känsla”

Det var det första NHL-mötet mellan Patrik Laine och Auston Matthews. Då visade finländaren sin makalösa näsa för mål. Laine vände 0-4 till vinst nästan på egen hand med sitt hattrick.
– Han sköt tre mål. Det är ganska bra, sade motståndarcoachen Mike Babcock på presskonferensen.

Toronto ledde med 4-0, ungefär sju minuter in på den andra perioden. Patrik Laine hade haft en lugn afton, och fick i stället se Torontos supertalanger hamna i poängprotokollet. Mitch Marner och Auston Matthews hade stått för en assistpoäng vardera, medan William Nylander sköt säsongens första mål och spelade fram till Nazem Kadris 4-0. Med andra ord såg det ut att bli en enkel seger för Matthews i det första mötet med drafttvåan Patrik Laine.

Men som ni har förstått blev det inte så. Patrik Laine visade under den andra halvan av matchen vilken best han redan nu kan vara i NHL. Efter Tylers Myers 4-1-mål var det finländaren som satte 4-2 i början av den tredje perioden. Efter Mark Scheifeles 4-3 var det Laine som fullbordade Winnipegs osannolika upphämtning med sitt 4-4-mål, med inte ens en minut kvar att spela.
– Jag vet inte varför vi, jag inkluderat, spelade så dåligt i de två första perioderna. Du kan inte låta motståndarna göra fyra mål innan du börjar spela. Den tredje perioden var fantastisk från oss, igen, sade Laine enligt nhl.com.

Laine sade inför draften att han tyckte han var den bättre spelaren av honom och Auston Matthews. I och med Matthews fyramålsmatch i sin NHL-debut var de flesta överens om att Toronto trots allt valt rätt spelare i draften. Winnipegpubliken visade emellertid tydligt vad de ansåg om de båda spelarna. Med ropen ”Laine’s better” fick de MTS Centres tak att närmast lyfta.
– Ja, jag hörde att de sjöng det. Det lät ganska bra, ska Patrik Laine ha sagt till Sportsnets Chris Johnston.

Men han var ju inte färdig i och med sitt 4-4-mål. Han ville verkligen, verkligen visa att han är bättre än Auston Matthews. I förlängningen kom Matthews fri med målvakten Michael Hutchinson, men missade. Bara sekunder senare fick Patrik Laine pucken, och pricksköt in 5-4 för Winnipeg i stället. En makalös vändning var gjord, och Laines första NHL-hattrick likaså.
– Vi kom två mot en. Jag är bättre i två mot ett-lägena från det andra hållet, så jag beslutade mig för att skjuta. Skottet gick precis där jag ville. Det var en otrolig känsla, sade hattrickhjälten.

Laine är nu på jakt efter landsmannen och den tidigare WInnipegstjärnan Teemu Selännes omöjliga rookierekord på 76 mål. Omöjligt är dock inte ett ord som finns i Patrik Laines tankar.
– Vad var Teemus rekord nu igen? Jaha, men då kan jag ju ha sex matcher där jag inte ens behöver göra mål, ska han ha sagt till reportrarna efter nattens uppvisning.

Torontocoachen Mike Babcock hade svårt att dölja sin besvikelse efter det totala raset, men berömde ändå Laine.
– Han sköt tre mål. Det är ganska bra. Jag har sett honom några gånger och han är en riktigt bra spelare.

Både Laine och Matthews står nu på 4+1 i ett rookierace som kan vara NHL:s mest spektakulära sedan Sidney Crosby mot Alex Ovetjkin.