Nicklas Lidström och Anton Edman i samband med en inspelning av podcasten Tack Sverige.
Nyheter

Han ska se 35 NHL-matcher på 67 dagar – och blogga om det för hockeysverige.se

ANNONS

Han ska bege sig ut på ett äventyr som de flesta av oss bara kan drömma om att få uppleva. 27-årige Anton Edman från Karlstad startar på söndag en 67 dagar lång NHL-resa där han ska hinna beta av 35 NHL-matcher. Nu kommer du att få följa hans resa via en helt färsk blogg här på hockeysverige.se.
– Jag åker över till Nordamerika för att komma närmare världens bästa liga och världens bästa spelare. Jag gör resan för att få möjligheten att på nära håll bevaka våra svenska stjärnor i NHL, säger Anton Edman.

Hur många av oss har inte fantiserat om tanken på att ge sig ut på en sjujäkla NHL-resa med stopp i flera städer och få uppleva NHL-hockey på flera olika breddgrader? En som har just ska i färd med att göra verklighet av den fantasin är 27-årige Anton Edman från Karlstad.

På söndag flyger han till New York för att inleda en 67 dagar (!) lång NHL-resa som kommer att innefatta 35 (!!) NHL-matcher. Alltså i snitt mer än en match varannan dag. Han kommer inte bara att göra det för sitt eget nöjes skull, utan han ska även dela med sig av sina upplevelser i en alldeles ny blogg – ”NHL runt på 67 dagar” – här på hockeysverige.se.
– Det har länge varit en dröm att följa NHL på plats i Nordamerika. Att göra det över en längre tidsperiod hoppas jag kommer addera något extra till upplevelsen. Det blir att kliva in i en hockeybubbla under 67 dagar. Resorna till totalt nio städer blir ett äventyr i sig och det ska bli oerhört intressant att besöka olika städer för att kunna sätta saker i perspektiv och jämföra. Jag åker över till Nordamerika för att komma närmare världens bästa liga och världens bästa spelare. Jag gör resan för att få möjligheten att på nära håll bevaka våra svenska stjärnor i NHL, säger Anton Edman.
– Målsättningen är att få uppleva och få möjligheten att rapportera om mer än det som utspelar sig på isen och som syns under en tv-sändning. Att få känna atmosfären under uppvärmningen, se alla små detaljer runt omkring. Hur går exempelvis tugget på pressläktaren och hur skiljer sig stämningen i ett omklädningsrum efter en vinst respektive förlust?

Hur föddes den här idén?
– För ett drygt år sedan startade jag podcast Tack Sverige där jag intervjuar svenska idrottsprofiler. Det har varit en grymt rolig resa och jag träffat mängder med intressanta idrottare och många av gästerna har varit hockeyspelare från världens bästa liga. Alla upplevelser och möten har verkligen gett mersmak och jag började efter ett tag fundera på hur jag kunde utveckla det hela.
– På den vägen växte det fram en idé och dröm att få bevaka världens bästa hockeyliga med världens bästa spelare på plats i Nordamerika. Även om jag gillar all idrott har hockeyn för mig alltid varit nummer ett. När möjligheten dök upp och jag fick chansen att göra det i samarbete med Hockeysverige.se var det inte svårt att bestämma sig.

Vad är det som lockar med NHL?
– Det enkla och korta svaret är förmodligen att NHL är världens bästa liga med världens bästa spelare. Det är hockey när det är som bäst. I princip alla spelare drivs av möjligheten att en dag få chansen i NHL. Alla vill spela på den högsta nivån och jag lockas oerhört av möjligheten att få bevaka och ta del av underhållningen.
– Dessutom har jag hela mitt liv följt svensk ishockey och är uppväxt i Karlstad med den hockeykultur som finns där och i övriga Sverige. Därför lockas jag av möjligheten att få uppleva olika typer av hockeykulturer. Vad finns det för skillnader på men även utanför rinken? Hur populär är egentligen ishockeyn i Nordamerika? Hur stora är de svenska spelarna i Nordamerika? Det lockar mig att få reda på svaren.

Vad hoppas du kunna förmedla med din blogg på hockeysverige.se?
– Närhet! Jag hoppas kunna förmedla känslan på plats till läsarna i bloggen. Att försöka ge en lite bättre bild av ligan och allt runt omkring. Allt från atmosfären i arenan, hur snacket går bland fanns till stämningen i omklädningsrummen. Hur hög är hockeypulsen i olika städer och bland supportrarna till de olika lagen? Hur ser vardagen ut för ett NHL-proffs? Med andra ord vill jag förmedla det som ofta inte går att uppleva framför en tv utan kräver att man är på plats.
– Jag hoppas även kunna ge en inblick i själva resan som är ett äventyr i sig. Totalt blir det 67 dagar på resande fot med besök i nio olika städer. Jag hoppas alltså kunna förmedla upplevelser även utanför själva hockeyn men som ändå är en del av livet och vardagen när man bevakar NHL.
– Sist men inte minst hoppas jag kunna uppmärksamma alla svenska spelare vi har i NHL. Genom intervjuer och möten vill jag lära känna våra NHL-svenskar ännu bättre och förmedla det till läsarna.

Vad ser du fram emot mest med att flyga till New York nu i veckan?
– Att börja resan i New York känns som väldigt bra förutsättningar för en riktig rivstart på det här äventyret. Första stoppet på resan betyder tolv dagar i en stad där det finns tre NHL-lag. Jag ser fram emot att få träffa ett gäng svenska lirare i Rangers och att söka svaren på en hel del frågor. Hur stor är egentligen Henrik Lundqvist? Hur stort är hockeyintresset i The Big Apple?

Antons första blogginlägg, där han bland annat avslöjar sin resrutt kan ni läsa här:
http://www.hockeysverige.se/nhl-resan/2016/10/21/nhl-resan-67-dagar-35-matcher-29-lag-i-nio-olika-stader/

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch