Isac Lundeström.

Lundeström blev Luleås yngsta målskytt genom tiderna när HV71 besegrades

Fler och fler talanger tar för sig i SHL. I matchen mellan Luleå HF och HV71 klev 16-årige Isac Lundeström fram och skrev in sig i historieböckerna som den yngsta målskytt någonsin för Luleå i SHL-sammanhang.

– Otrolig skönt. Det är ett stort lyckorus i kroppen, sa talangen till C More efter 3-1-vinsten mot HV71.

Första perioden hade inte speciellt mycket att bjuda på. Men det hettade till rejält när Mattias Tedenby skrinnade sig fri och var nära att få in pucken via backhand – men Luleås målvakt Joel Lassinantti sträckte ut sig och klarade att styra undan skottet.

I periodpausen tyckte Luleås Johan Harju att det kändes segt på isen.

– Vår start är jättesömnig. Vi hade en gameplan och det var att sätta hård forechecking, men det gjorde vi inte. Vi måste hitta tillbaka till vår gameplan, sa han till C More.

I mittperioden valde Luleås tränare Stefan ”Skuggan” Nilsson att ta en timeout för att väcka sitt lag som hade svårt att hänga med när HV71 kom ut med fart och energi i mittperioden. Det visade sig vara ett bra drag. Bill Sweatt bröt sig loss och kom helt ren mot målet och sköt i målramen, pucken studsade rakt ut till Isac Lundeström – född 1999 – som kyligt skickade upp gummitrissan i nättaket med en backhand.

– Jag tänkte att jag skulle lägga över den på backhand och sätta den högt. Det var skönt att se den gå in, sa han till C More med ett leende på läpparna.

HV71 pressade på efter Luleås ledningsmål och Lias Andersson var ytterst nära kvitteringen när han styrde pucken från nära håll – men Lassinantti var vaken och kunde till slut lägga handskarna på pucken.

– Vi kommer inte in på mål. Vi måste vara mer desperata. Vi måste stå framför deras målvakt och störa honom, sa HV71-spelaren Ted Brithén inför den tredje perioden.

Det blev inte riktigt som Brithén hade tänkt sig. Istället för att bortalaget kom fram till offensiva lägen var det Luleå som tuggade på framåt och även utökade sin ledning till 2-0 när Johan Forsberg styrde in pucken framför mål med hjälp av bröstet.

HV71 svarade dock snabbt genom Andreas Borgman – men det hjälpte inte när Daine Todd några minuter senare skickade iväg en projektil från blålinjen som innebar 3-1 till hemmalaget.