Sebastian Wännström.
Nyheter

Förbundskaptenerna om det nya Tre Kronor-bygget: ”Fick slicka såren, sedan tog det fart”

ANNONS

Fyra spännande debutanter och några tunga veteraner. Hockeysverige.se bad Tre Kronors lagledning berätta hur man resonerade kring den nya landslagstruppen som presenterades inför Karjala Tournament i dag.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Bara ett stenkast från ett Slussen i Stockholm, som är under rejäl ansiktsförvandling, presenterade förbundskaptenen Rikard Grönborg sin första landslagstrupp med enbart spelare hemmahörande i Europa. Grönborgs mannar åker som bekant i november till Finland för att spela Karjala Tournament.

Hockeysverige.se var på presskonferensen och bad våra assisterande tränare berätta hur man tänkt då truppen togs ut.

Målvakter: Niklas Svedberg och Joel Lassinantti
Stefan Ladhe, målvaktstränare:
– Niklas har spelat på en hög nivå ganska länge. Han var gjuten förra säsongen i Salavat och har fortsatt vara det den här säsongen också. Vi hade med honom i april då vi spelade mot Tyskland och var då sugna på att ha med honom lite längre. Då hade vi folk som stod lite grann före honom i kön, Viktor Fasth, samtidigt som vi visste att Jacob Markström skulle komma till VM. Även om det var trångt när vi kom till VM fanns han hela tiden med i tankarna. Därför känns det både spännande och rätt att han kommer in tidigt den här säsongen.
– Joel har gjort en jättebra inledning av säsongen. Han spelade inte med Tre Kronor förra säsongen, men var tredjemålvakt i VM. Vi har hela tiden haft koll på honom. Han presterar och vinner matcher samtidigt som han är lugn och trygg i sitt spel. Därför känns valet ganska givet.

Backar: Jonas Ahnelöv, Erik Gustafsson, Staffan Kronwall, Jonas Junland, Oscar Fantenberg, Henrik Tömmernäs och Linus Hultström.

Peter Popovic:
– Jag ser allroundbackar i nästan allihop. Jag kan se Hultström som den mest offensiva av dom. Staffan ville vara med igen. Han vill alltid vara med och har i stort sett aldrig tackat nej. När jag ringde runt till några av backarna innan uttagningen för att känna på dom sa Junland att han ville vara med, vilket var bra eftersom han och Staffan varit med en del tidigare.
– Tömmernäs producerade förra säsongen och fortsätter göra det den här säsongen. Nu har han dessutom varit med och vunnit ett SM-guld samtidigt som har är i rätt ålder. Det var dags att stoppa in honom igen. Han och Fantenberg har en lite Frölunda-connection som vi hoppas på och som gör att vi nästan har ett klubblagsbackpar där. Det får vi i Jonas Ahnelöv och Erik Gustafsson som spelar ihop i Omsk och det är alltid bra om man kan hitta ett backpar som spelar ihop även i klubblaget.

Forwards: Fredrik Pettersson, Richard Gynge, Johan Sundström, Joel Lundqvist, Andreas Thuresson, Sebastian Wännström, Mattias Sjögren, Dennis Everberg, Mario Kempe, Alexander Bergström, Patrik Zackrisson, Carl Klingberg och Linus Klasen. 
Johan Garpenlöv:
– Jag tycker mig se att vi har alla kvalitéer som vi vill ha. Vi har spelskickliga spelare, målskyttar, hårt jobbande spelare, storlek på en del spelare och lite mindre spelare med speed. Vi har hittat en bra mix bland forwards.

Fyra spelare sticker ut lite extra. Om vi börjar med den stora skrällen Alexander Bergström, vilka kvalitéer ser du i honom?
– Man kan säga att det är en ”latebloomer”. Han har gått den långa vägen, kämpat på och hela tiden utvecklats. Han tog steget upp med Karlskrona i SHL och har visat att han klarar av att spela där. I starten på den här säsongen visat vilken skicklig spelare han är. Han har bra storlek, bra spel i sig och kan både göra och passa fram till mål. Dessutom bra att styra upp powerplay. Han visat upp att han klarar av spelet på SHL-nivå. Nu ska vi se om han kan göra samma sak på internationell nivå.

Dennis Everberg?
– Everberg är för oss en stor och skridskoskicklig spelare som vi vill se använda sin fart, storlek, alltså det fysiska med att ta pucken in på mål och våga driva in där. Det är också vad han brukar göra i klubblaget och dessutom gör han det väldigt bra.

Sebastian Wännström?
– Han är en spelare som har blommat den här säsongen efter att, precis som många svenska spelare gör, fått komma upp, spelat ett JVM, blivit draftad, åkt över. Sedan det funkade det inte riktigt i NHL, han kom tillbaka, fick slicka såren lite och sedan tar det fart igen. Det är lite av det vi ser i Wännström. Han måste fortsätta spela på det sättet som han spelar i Rögle, fortsätta jobba hårt, skapa och producera. Han har visat att han klarar av det på juniornivå internationellt, men klarar han av det på seniornivå?

Carl Klingberg?
– Carl Klingberg har också gjort en lite annorlunda resa. Han åkte över för att spela där borta, gjorde det bra men har inte tagit steget fullt ut även om han gjort ett antal matcher i NHL. Han kom tillbaka, var i Ryssland och fick känna på det. Nu är han i Schweiz och gör det bra där. En annorlunda spelartyp om man tänker typiskt svenskt. Han jobbar hårt och det kanske inte alltid ser så snyggt ut. När vi sett honom tycker vi att han fått jobbet gjort.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL